Στρατιωτικές ασκήσεις, μέτρα οικονομικού στραγγαλισμού και απειλές των ΗΠΑ για ολική καταστροφή της ΛΔ Κορέας

Με πρόσχημα την πρόσφατη (28/11) δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Λ.Δ. Κορέας και σαν πρελούδιο της πρωτοφανούς έκτασης κοινής αμερικανο-νοτιοκορεατικής αεροπορικής άσκησης, η Ουάσιγκτον επανέλαβε τα ψυχροπολεμικά της σχέδια για την ισοπεδωτική καταστροφή της Βόρειας Κορέας. Η διοίκηση Τραμπ πιέζει ασφυκτικά, ζητώντας από όλες τις χώρες να διακόψουν όλους τους δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα και να σταματήσουν το εμπόριο παύοντας όλες τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Στα πλαίσια αυτά, οι ΗΠΑ με τον Καναδά προετοιμάζουν να συγκαλέσουν άμεσα συνάντηση των 16 “συμμάχων” χωρών, που συμμετείχαν στον πόλεμο της Κορέας στο παρελθόν (ανάμεσά τους προφανώς και η Ελλάδα), για να συζητήσουν την αντίδραση για την αντιμετώπιση της «απειλής από το βορρά».
Πέρα από τον μακρύ και συνεχώς αυξανόμενο κατάλογο των μονομερώς επιβαλλόμενων πρόσθετων αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη, Χέιλι, απαίτησε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να διακόψουν κάθε σχέση με τη Βόρεια Κορέα, ιδίως τις εμπορικές ανταλλαγές, και να απελάσουν όλους τους εργαζόμενους από τη χώρα αυτή που βρίσκονται στο έδαφός τους. Επιπλέον, πρότεινε να αφαιρεθούν όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, περιλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου.
Φορώντας τον ξεσκισμένο πια μανδύα του προστάτη της διεθνούς ειρήνης από την “πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας”, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ υποστηρίζει ότι: «Ποτέ δεν επιδιώξαμε έναν πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, κι ακόμη σήμερα δεν τον θέλουμε. Αν ο πόλεμος πράγματι έρθει, αυτό θα γίνει εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθετικών ενεργειών, όπως αυτή της οποίας γίναμε μάρτυρες χθες» (σσ αναφέρεται στην πυραυλική δοκιμή της 28/11) και προειδοποιεί απειλητικά ότι: «Κι εάν ξεσπάσει πόλεμος, μην απατάστε, το βορειοκορεατικό καθεστώς θα καταστραφεί ολοσχερώς». Επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά την ακραία επιθετική γραμμή που διατύπωσε ο Τραμπ  στη ΓΣ του ΟΗΕ το Σεπτέμβρη, ο οποίος απείλησε ότι οι ΗΠΑ θα αναγκασθούν να «καταστρέψουν πλήρως» τη Βόρεια Κορέα, αν η Πιονγκγιάνγκ δεν υποχωρήσει στο ζήτημα των πυρηνικών, ενώ περιγέλασε τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, αποκαλώντας τον πυραυλάνθρωπο σε αποστολή αυτοκτονίας.
Η ιμπεριαλιστική υποκρισία περισσεύει. Οι ΗΠΑ καμώνονται ότι δεν έχουν κηρύξει πόλεμο, γιατί ποτέ δεν τον σταμάτησαν, αρκούμενες στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός της 27ης Ιούνη του 1953. Όταν για 70 σχεδόν χρόνια, οι ΗΠΑ αρνούνται να αποκαταστήσουν ειρηνικές σχέσεις με τη Λ.Δ. Κορέας και, αντίθετα, εκτοξεύουν απειλές για προληπτικά αιφνιδιαστικά πλήγματα και, λοιδορώντας την πολιτική ηγεσία της, εξυφαίνουν γκανγκστερικά σενάρια  “αποκεφαλισμού” της, μόνο αφελείς μπορούν να ασπαστούν τέτοιες διακηρύξεις.
Είναι χαρακτηριστικές οι πληροφορίες, που αναφέρονται στη συγκρότηση από ειδικές μονάδες των ΗΠΑ και της Ν. Κορέας, μιας εξαιρετικά επιθετικής ταξιαρχίας, επιφορτισμένης ειδικά με την «εξάλειψη της ανώτατης ηγεσίας του βορρά».
Την ίδια περίοδο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τίλερσον, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ΜακΜάστερ, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Χέιλι, και οι σκληροπυρηνικές δυνάμεις στο Κογκρέσο, κραυγάζουν για την επιβολή θαλάσσιου αποκλεισμού στη Λ.Δ.Κ.
Παράλληλα, και σαν επακόλουθο της επίσκεψης Τραμπ στη Σεούλ και τις συμφωνίες για ενίσχυση του στρατιωτικού εξοπλισμού της Ν.Κορέας, η "Εθνική Συνέλευση" ψήφισε νομοσχέδιο για την αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος κατά 7%, προσθέτοντας στις τρέχουσες πολεμικές δαπάνες 40,4 δις δολάρια.
Σ´ αυτό το κλίμα, οι Αμερικανοί, σε συνεργασία με τους Νοτιοκορεάτες υποταχτικούς τους, οργάνωσαν κοινή αεροπορική άσκηση «Άγρυπνος Άσος» («Vigilant Ace») από τις 4 έως τις 8 Δεκέμβρη στη Νότια Κορέα. ΗΠΑ και Ν. Κορέα έχουν πραγματοποιήσει πολλές κοινές αεροπορικές ασκήσεις, όμως η συγκεκριμένη θεωρείται η μεγαλύτερη, με τη συμμετοχή εκατοντάδων από τα πιο σύγχρονα αμερικανικά αεροσκάφη, που σταθμεύουν σε εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Ιαπωνία. Επίσης, συμμετείχαν πάνω από 12.000 στρατιωτικοί, από τα Σώματα των Πεζοναυτών, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι πολεμοκάπηλοι εξαπέλυσαν τα “αόρατα” μαχητικά Stealth σε μανιώδεις επιθετικές αερομαχίες, αντι-αεροπορικά πλήγματα του αντιπάλου και προληπτική επίθεση σε τουλάχιστον 700 "βασικούς στόχους", ημέρα και νύχτα, μιλώντας για την "εξασφάλιση του ελέγχου στον αέρα" και πλήγματα σε πυρηνικές και πυραυλικές εγκαταστάσεις". Αυτά αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η άσκηση δεν ήταν μια συνηθισμένη «ετήσια αμυντική άσκηση», αλλά μια εγκληματική, για έναν επιθετικό πόλεμο, για να προκαλέσει μια αιφνιδιαστική προληπτική επίθεση ενάντια στη Λ.Δ.Κορέας.
Κινήσεις αντιρρόπησης από Κίνα και Ρωσία
Οι στρατιωτικές δυνάμεις, που συγκεντρώνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή με βασικό πρόσχημα την “βορειοκορεατική απειλή”, στρέφονται κύρια ενάντια στους βασικούς ανταγωνιστές, Κίνα και Ρωσία. Η Ουάσιγκτον, επιδεικνύοντας το στρατιωτικό της οπλοστάσιο, στέλνει το μήνυμα ότι παραμένει η ισχυρότερη δύναμη στον Ειρηνικό και την Ασία, ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός εξακολουθεί να συσπειρώνει μια σειρά πρόθυμες “σύμμαχες” χώρες για την επίτευξη των ηγεμονιστικών του σχεδίων.
Ωστόσο, οι εξελίξεις έχουν τη δική τους δυναμική. Πεκίνο και Μόσχα όλο και πιο συχνά αμφισβητούν και αντιτάσσονται έμπρακτα στις αμερικανικές επιλογές. Στο Κορεατικό ζήτημα, αν και υποστηρίζουν κάποια καταδικαστικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, κρατούν αποστάσεις από την επιθετική γραμμή της Ουάσιγκτον.
Έτσι, σχετικά με την τελευταία πυραυλική δοκιμή της Πιονγιάνγκ, το Πεκίνο στο ΣΑ εστίασε ξανά στην ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου και επέκρινε τις εμπλεκόμενες πλευρές για την υιοθέτηση   σκληρής στάσης, που δεν επιτρέπει την επίτευξη συμφωνίας.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ προέτρεψε, στην ίδια συνεδρίαση του ΣΑ, τη Λ.Δ. Κορέας να σταματήσει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και ταυτόχρονα τη Ν. Κορέα και τις ΗΠΑ να αποφύγουν τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων τον Δεκέμβρη, προκειμένου να μην «αναφλεγεί μια ήδη εκρηκτική κατάσταση». «Είναι απαραίτητο να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να ζυγίσουμε τις επιπτώσεις κάθε κίνησής μας», συμπλήρωσε ο Βασίλι Νεμπένζια. Σε πιο αντιπαραθετικό τόνο, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Λαβρόφ, κατάγγειλε ότι «τα πρόσφατα βήματα της Ουάσιγκτον μοιάζουν να επιδιώκουν σκόπιμα να προκαλέσουν την Πιονγιάνγκ να προχωρήσει σε σκληρές αποφάσεις», μιλώντας για «παιχνίδια με τη φωτιά» των Αμερικανών, που «αγνοούν εντελώς» τις διαρκείς εκκλήσεις του ΟΗΕ για επανέναρξη του διαλόγου.
Στα πλαίσια αυτά, η Μόσχα αντιδρά στη λήψη νέων κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ, ειδικά σε ό,τι αφορά την απέλαση των Βορειοκορεατών εργαζόμενων στη Ρωσία και το κλείσιμο της πετρελαϊκής στρόφιγγας. Είναι χαρακτηριστικές οι εκτιμήσεις ότι το εμπόριο Ρωσίας-Λ.Δ. Κορέας σημείωσε θεαματική αύξηση στις αρχές της χρονιάς, ενώ άνοιξε νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ του Βλαδιβοστόκ και του  λιμανιού Ρατζίν. Τέλος, δεν είναι αβάσιμες οι πληροφορίες ότι, παρά τις κυρώσεις, σημειώνεται πτώση των τιμών των καυσίμων, λόγω των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.
Στο μεταξύ πυκνώνουν και στρατιωτικές ασκήσεις σε απάντηση των αντίστοιχων αμερικανικών.
Το Πεκίνο οργάνωσε μεγάλη αεροπορική άσκηση στην Κίτρινη και την Ανατολική Θάλασσα «σε διαδρομές και περιοχές που δεν έχει πετάξει ποτέ προηγούμενα», προκειμένου «να διαφυλάξει τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας» στην Εναέρια Αμυντική Ζώνη Αναγνώρισης (Air Defense Identification Zone-ADIZ), για την οποία, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ν. Κορέα ισχυρίζονται ότι παραβιάζει την αρχή της «ελεύθερης υπέρπτησης» στην ανοιχτή θάλασσα.
Παράλληλα, με την κοινή «αντιτρομοκρατική» άσκηση της Ρωσικής Εθνοφυλακής και της Κινέζικης Αστυνομίας, στη βορειοδυτική περιοχή Νινγκζία της Κίνας, ανακοινώθηκε από το κινέζικο υπουργείο Άμυνας, ότι αυτές τις μέρες (11-16/12), Κίνα και Ρωσία πραγματοποιούν την προγραμματισμένη, για δεύτερη χρονιά, άσκηση «Aerospace Security-2017» («Αεροδιαστημική Ασφάλεια - 2017»), με έμφαση στην πυραυλική αεράμυνα για την αντιμετώπιση  αιφνιδιαστικών προληπτικών πυραυλικών επιθέσεων, προφανώς σε απάντηση της πρόσφατης εγκατάστασης στην Κορέα του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο