Και μη γυρέψεις την αλήθεια στου γιαουρτιού τα παραμύθια





Εχουμε καταλάβει ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αραχωβίτης αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια και κάνει σπασμωδικές κινήσεις, δεν περιμέναμε όμως ότι θα αποκτούσε μαζί μας μια σχέση σαν αυτή που είχε το σκυλάκι με τον Παβλόφ. Τρίτη οργάνωσε –χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, για ευνόητους λόγους όπως θα δούμε- συνάντηση με τον επίτροπο Υγείας Αντριουκάιτις και ανακοίνωσε ότι τελείωσε προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων το θέμα με το τσέχικο «ελληνικό γιαούρτι».«Η Κομισιόν έχει δεχτεί ότι η Τσεχία μπορεί να παράγει “γιαούρτι ελληνικού τύπου“ ή “ελληνικού στυλ“ ή “ελληνικής συνταγής“». Αυθημερόν ενεργοποιήθηκαν τα εξηρτημένα αντανακλαστικά του Αραχωβίτη που παρήγγειλε στον μηχανισμό κυβερνητικής προπαγάνδας ΑΠΕ-ΜΠΕ να ετοιμάσει «ρεπορτάζ», το οποίο αναπαρήχθη από διάφορα διαδικτυακά Μέσα με τίτλους όπως: «Τέλος η χρήση του όρου “ελληνικό γιαούρτι” από την Τσεχία – Νίκη για την Ελλάδα».

«Η χώρα μας έχει καταστήσει σαφές προς όλους ότι τα ονόματα και η χρήση των συμβόλων σε προϊόντα που βασίζουν τη φήμη τους στην Ελλάδα, θα προστατευθούν», δήλωνε με ύφος χιλίων… Καμμένων ο Αραχωβίτης. Και συμπλήρωνε: «Αυτό το έχει κατανοήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχής γενομένης από το γιαούρτι».

Είδε το δημοσίευμα ο προκάτοχος του Αραχωβίτη Βαγγέλης Αποστόλου και πήγε να σκάσει από το κακό του. Εβγαλε κι αυτός το απόγευμα της Κυριακής ένα δελτίο Τύπου, για να δείξει πως η «μεγάλη νίκη» οφείλεται κυρίως σ’ αυτόν, που έδωσε πολύχρονο αγώνα, και όχι στον νιόφερτο Αραχωβίτη.

Κοινό στοιχείο στις δηλώσεις Αραχωβίτη και Αποστόλου, πέρα από το ψέμα γι’ αυτό καθαυτό το ζήτημα του τσέχικου «ελληνικού γιαουρτιού», είναι το αηδιαστικό γλείψιμο προς τους κομισάριους. «Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για την προσπάθειά σας και τα αποτελέσματα που φέρατε για την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού, σε σχέση με την Τσεχία», είπε ο Αραχωβίτης στον Αντριουκάιτις, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου. «Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω και τους δύο Επιτρόπους για τη θετική τους προσέγγιση», έγραψε ο Αποστόλου στο δικό του δελτίο Τύπου.

Η απάντηση τούς ήρθε από εκεί που δεν το περίμεναν. «Αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο επιχαίρει και ευχαριστεί την ΕΕ το ΥΠΑΑΤ;», έγραψε σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΓΑΠ, το συνδικάτο των γαλακτοβιομηχανιών, χαρακτηρίζοντας αυτονόητο το να μη μπορεί μια χώρα να χρησιμοποιεί όνομα προϊόντος που δείχνει ότι προέρχεται από άλλη χώρα. «Δεν θεωρούμε ότι για το αυτονόητο χρειάζεται να επιχαίρουμε και να δείχνουμε υποχρεωμένοι απέναντι στον Επίτροπο», τονίζει ο ΣΕΒΓΑΠ, περνώντας αμέσως στην ουσία: «Δυστυχώς αποκρύπτεται πλήρως το γεγονός ότι η ΕΕ όχι μόνο δεν απέτρεψε την χρήση του  όρου “Greek style/type yogurt” αλλά έδωσε και την ευλογία της στην Τσεχία να το χρησιμοποιεί η ίδια και ταυτόχρονα όλες οι χώρες της ΕΕ». Κάτι ξέρουν οι γαλακτοβιομήχανοι όταν λένε πως το πρόβλημα παραμένει με τη χρήση από την Τσεχία και όποια άλλη χώρα του όρου «γιαούρτι ελληνικού στιλ ή τύπου ή συνταγής». Ετσι έχασε η «Κρι-Κρι» την τσέχικη αγορά.
 

Οι γαλακτοβιομήχανοι αμφισβητούν ακόμα και αν έχουν οποιαδήποτε ισχύ τα όσα είπε ο Αντριουκάιτις. Αναφέρουν ότι τα είπε προφορικά «και όχι επίσημα, δηλαδή εγγράφως» και σημειώνουν ότι «με ποιο τρόπο και σε ποιο χρόνο θα γίνει αυτό δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά».

Ο ΣΕΒΓΑΠ τελευταία βρίσκεται «στα μαχαίρια» με τον Αραχωβίτη (μέχρι πρότινος οι σχέσεις τους ήταν μέλι-γάλα και τον αβάνταραν «άγρια»), όμως εν προκειμένω κάνει αυτές τις επισημάνσεις για την αξία των όσων είπε ο Αντριουκάιτις, γιατί ο συγκεκριμένος παράγοντας της Κομισιόν έχει πλούσιο παρελθόν ψευδών και καθυστερήσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα.

♦ Στις 19 Αυγούστου του 2016, ο Αντριουκάιτις  απάντησε σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, λέγοντάς του ότι η Επιτροπή «κάλεσε τις τσεχικές αρχές να αναβάλουν την έγκριση ορισμένων διατάξεων του κοινοποιηθέντος σχεδίου για δώδεκα μήνες από την ημερομηνία παραλαβής από την Επιτροπή της εν λόγω κοινοποίησης, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 4 της οδηγίας 2015/1535».

♦ Στις 27 Σεπτέμβρη του 2016, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι «ο Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων κ. Andriukaitis υιοθετεί την ουσία των επιχειρημάτων που διατυπώνει η πλευρά του Υπουργείου». Ο Κεφαλογιάννης διαμαρτυρήθηκε με δελτίο Τύπου στις 5 Οκτώβρη του 2016. Μα τι λέτε, εμένα ο επίτροπος μου είπε ότι απλώς ζήτησε από την Τσεχία να αναβάλει για 12 μήνες ορισμένες διατάξεις του σχεδίου που υπέβαλε στην ΕΕ, έλεγε η διαμαρτυρία του.

Πρόκειται για τη γνωστή «μπαγαποντιά» του Αποστόλου, που έκρυψε την επιστολή που του είχε στείλει ο Αντριουκάιτις (στην οποία έγραφε ότι η Επιτροπή δέχεται να χρησιμοποιούνται οι όροι «γιαούρτι ελληνικού τύπου/στιλ/συνταγής».

Εστειλε η Επιτροπή στην Τσεχία έγγραφο, καλώντας την να αναβάλει για 12 μήνες την εφαρμογή της νομοθεσίας της; Κι αν έστειλε, το έκανε για τυπικούς λόγους, χωρίς να δείξει κανένα ενδιαφέρον για να υποχρεώσει (ως όφειλε) την Τσεχία να μη χρησιμοποιεί τον όρο «ελληνικό γιαούρτι». Αντριουκάιτις και Αποστόλου έλεγαν ψέματα. Αποκαλύπτουμε σήμερα γεγονότα που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας

♦ Στις 28 Αυγούστου του 2017, βλέποντας ότι η Τσεχία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον όρο «ελληνικό γιαούρτι», ο ΣΕΒΓΑΠ έστειλε στην αρμόδια υπηρεσία της Κομισιόν (διεύθυνση Υγείας) επίσημη καταγγελία για παραβίαση του Κανονισμού 1169/2011 από την Τσεχία, ζητώντας από την Κομισιόν «να κινήσει μια επίσημη διαδικασία παραβίασης κατά της Τσεχικής Δημοκρατίας».

♦ Στις 13 Οκτώβρη του 2017, δηλαδή σχεδόν δυο μήνες αργότερα (!), η επικεφαλής της μονάδας της Κομισιόν έστειλε στον ΣΕΒΓΑΠ μια απαντητική επιστολή, στην οποία τον… ευχαριστούσε για την καταγγελία και τον ενημέρωνε ότι τη… διαβίβασε στο Νομικό Τμήμα της Διεύθυνσης!

♦ Εννιά μήνες μετά την έγγραφη καταγγελία και επειδή δεν είχε γίνει τίποτα, ο ΣΕΒΓΑΠ επανήλθε με έγγραφό του (7.6.2018), στο οποίο διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση ανάληψης δράσης από την Κομισιόν.

♦ Χρειάστηκε να περάσουν πέντε μήνες (!) για να του απαντήσει η διεύθυνση της Κομισιόν τα εξής εκπληκτικά: «Η Κομισιόν δεν ήταν σε θέση να φτάσει σε μια απόφαση αποστολής επίσημης προειδοποίησης ή κλεισίματος της υπόθεσης εντός του γενικού χρονικού πλαισίου του ενός έτους από την ημέρα καταχώρησης της καταγγελίας, καθώς η καταγγελία σας και η ακολουθήσασα αλληλογραφία εγείρουν θέματα που απαιτούν περαιτέρω εξέταση, η οποία βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη».
 

Αυτά έγραφε η Κομισιόν στον ΣΕΒΓΑΠ στις 9 Νοέμβρη του 2018. Λύθηκε, άραγε, το θέμα στο τρίμηνο που μεσολάβησε από τότε, όπως ανακοίνωσε ο Αραχωβίτης, παρουσία του Αντριουκάιτις, ή πρόκειται για ένα ακόμα προπαγανδιστικό κολπάκι αυτών των δύο; Οι γαλακτοβιομήχανοι αμφιβάλλουν, γιατί ξέρουν τι έχει προηγηθεί. Αν η Κομισιόν έστειλε στην Τσεχία αίτημα αναβολής για 12 μήνες στη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι», αυτό δεν ικανοποιήθηκε ποτέ από την Τσεχία. Και η Κομισιόν αρνήθηκε να πάρει νομικά μέτρα, μολονότι υπήρξε επίσημη καταγγελία από τους γαλακτοβιομήχανους της Ελλάδας για παράνομη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι».
 

Ολο αυτό το διάστημα (περισσότερο από τρία χρόνια), στην Τσεχία κυκλοφορούν προϊόντα που ονομάζονται «ελληνικό γιαούρτι». Ακόμα κι αν κάποια στιγμή (δεν ξέρουμε αν και πότε, όπως είδαμε) αυτά τα προϊόντα μετονομαστούν σε γιαούρτι «ελληνικού τύπου», για τον καταναλωτή θα πρόκειται για το ίδιο προϊόν. Θα έχει κατοχυρωθεί η λέξη «greek» στην ονομασία του, οπότε θα είναι αδιάφορο αν κάπου με μικρά γράμματα προστεθεί η λέξη «style» ή η λέξη «type». Για να καταλάβετε τι εννοούμε, ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες, τις οποίες αλιεύσαμε από το Διαδίκτυο με ένα σύντομο ψάξιμο. Τα συγκεκριμένα γιαούρτια πωλούνται στη Γαλλία από εταιρίες κολοσσούς (Nestle και Marks & Spencer). Ο καταναλωτής δεν καταλαβαίνει, βέβαια, τίποτ' άλλο εκτός από ότι το γιαούρτι είναι «ελληνικό» (άσχετα αν δεν παράγεται στην Ελλάδα). Και ο Αραχωβίτης με τον Αποστόλου πανηγυρίζουν που αυτό θα γίνεται και στην Τσεχία! Νομίζουν ότι με τέτοια φτηνά προπαγανδιστικά κολπάκια θα κοροϊδέψουν τους έλληνες κτηνοτρόφους που ασφυκτιούν. Τους έλληνες κτηνοτρόφους που ξέρουν ότι το 70% του ελληνικού γιαουρτιού παράγεται με εισαγόμενο γάλα, (κυρίως συμπυκνωμένο).

ΥΓ. «Και μην αυταπατάται το ΥΠΑΑΤ ότι το παραπάνω εμπόδιο (σ.σ. την αναγραφή του όρου «ελληνικού τύπου/στιλ/συνταγής») θα το ξεπεράσει το Ελληνικό γιαούρτι με το ΠΓΕ φάκελο που ετοιμάζεται με τεράστια καθυστέρηση», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΓΑΠ. «Η έγκριση του από την ΕΕ έχει μηδενικές πιθανότητες»! Τότε γιατί τρεις εκπρόσωποί σας υπέγραψαν το πόρισμα-μαϊμού του Αραχωβίτη, κύριοι του ΣΕΒΓΑΠ; Για να τα έχετε καλά μαζί του, υπογράψατε ένα αίτημα που έχει μηδενικές πιθανότητες; Οταν παράγετε με εισαγόμενο γάλα, τι στην ευχή ΠΓΕ μπορεί να υπάρξει;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο