Με τη γίδα στην πλάτη πιάστηκε ο Αραχωβίτης - Υπηρέτες των καπιταλιστών σε όλα τα επίπεδα

Εχουμε αναφέρει σε προηγούμενες αναρτήσεις, ότι τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη του 2018 το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ εισηγήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επιβληθούν σε συγκεκριμένες εταιρίες πρόστιμα της πλάκας, ενώ αρνήθηκε να εισηγηθεί την αφαίρεση από δύο εταιρίες της άδειας για παραγωγή φέτας ΠΟΠ. Από την άλλη, ο λαλίστατος υπουργός Αραχωβίτης είχε δηλώσει στις 28 Νοέμβρη στο Agronews, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Εμπορικού Συλλόγου Θεσαλονίκης: «Σε συνεδρίαση του ΕΛΓΟΔΗΜΗΤΡΑ, χθες, έπειτα  από σχετικούς ελέγχους και τη διαπίστωση παρατυπιών σε γαλακτοβιομηχανίες, υπάρχει εισήγηση προς το υπουργείο για κυρώσεις και πρόστιμα σε βάρος παραβατών, για τα οποία θα ενημερωθείτε στις αμέσως επόμενες ημέρες».

Πέρασαν από τότε πάνω από δυο μήνες και ο Αραχωβίτης δεν έχει ανακοινώσει αν επικύρωσε τα πρόστιμα της πλάκας που του εισηγήθηκε το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (για αφαίρεση της άδειας για παραγωγή φέτας ΠΟΠ ούτε λόγος). Στις 9 Γενάρη του 2019, ο Αραχωβίτης είχε, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του υπουργείου του, «διάλογο» με τους αγρότες του Τυρνάβου, στους οποίους μεταξύ των άλλων είπε: «Εχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι στην αγορά γάλακτος, παράλληλα με τους ελέγχους στα τελωνεία και προαναγγέλθηκαν τα πρώτα πρόστιμα, αλλά και αφαίρεση αδειών σε γαλακτοκομικές και τυροκομικές επιχειρήσεις, αν διαπιστωθούν θέματα νοθείας».

Ενάμιση μήνα μετά την εισήγηση που το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την επιβολή κάποιων προστίμων της πλάκας, ο Αραχωβίτης μας είπε ότι προαναγγέλθηκαν πρόστιμα, αλλά και αφαίρεση αδειών σε γαλακτοκομικές και τυροκομικές επιχειρήσεις, αν διαπιστωθούν θέματα νοθείας. Μιλάμε για κανονικό δούλεμα των κτηνοτρόφων. Ο Αραχωβίτης μιλάει για προαναγγελία προστίμων, 43 μέρες μετά από τη σχετική εισήγηση, την οποία θα έπρεπε από τις αρχές Δεκέμβρη να έχει επικυρώσει. Ενώ διαπιστώθηκαν όχι μόνο νοθείες στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ, αλλά και μόνιμο παράνομο καθεστώς παραγωγής όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων με εισαγόμενο γάλα (νωπό και συμπυκνωμένο), ο Αραχωβίτης μας δουλεύει λέγοντας «αν διαπιστωθούν θέματα νοθείας»!

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο Αραχωβίτης δε θέλει να εξαναγκάσει τους καπιταλιστές του γαλακτοκομικού τομέα να σέβονται τη νομιμότητα, με την επιβολή αυστηρών προστίμων και την αφαίρεση αδειών. Η μη επικύρωση των προστίμων της πλάκας που εισηγήθηκε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και η μη αφαίρεση αδειών, ενώ οργιάζει η παρανομία στον γαλακτοκομικό τομέα, δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά τμήμα μιας ευρύτερης πολιτικής. Απόδειξη η πρεμούρα του Αραχωβίτη να μειώσει τα πρόστιμα που προβλέπονταν από το νόμο 4492/2017 για τους καπιταλιστές που αγοράζουν αγροτικά εμπορεύματα και καθυστερούν για πολλούς μήνες να πληρώσουν τους αγρότες.

Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε τον Δεκέμβρη του 2017, με κυβέρνηση Τσιπροκαμμένων και υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον Β. Αποστόλου. Ενα χρόνο μετά, ο Αραχωβίτης έκρινε ότι τα πρόστιμα που προβλέπονται για τους καπιταλιστές είναι πολύ βαριά και αποφάσισε να τα μειώσει! Στις 18 Δεκέμβρη του 2018, κατέθεσε με άλλους πέντε υπουργούς τροπολογία, με την οποία τροποποίησαν διατάξεις των άρθρων 3 και 4 του νόμου 4492 (οι τροποποιήσεις αυτές αποτελούν το άρθρο 14 του νόμου 4587/)2018.

Ο Αποστόλου ανέβασε στη «Διαβούλευση» το νομοσχέδιο που στη συνέχεια έγινε ο νόμος 4492/2017 και το άφησε ένα μήνα (από τις 24 Μάρτη μέχρι τις 24 Απρίλη του 2017).  Στο άρθρο 3 προβλεπόταν ο τρόπος πληρωμής των αγροτών από τους καπιταλιστές που εμπορεύονται αγροτικά προϊόντα: «Η εξόφληση του οφειλόμενου ποσού ολοκληρώνεται με την κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του παραγωγού της ισόποσης χρηματικής αξίας που αναγράφεται στο τιμολόγιο. Απαγορεύεται ρητά κάθε άλλος τρόπος εξόφλησης όπως με καταβολή μετρητών ή με έκδοση επιταγών και την αναγραφή στο τιμολόγιο ότι εξοφλήθη».

Απαγορευόταν λοιπόν η πληρωμή  των αγροτών με επιταγές. Οταν όμως το νομοσχέδιο μπήκε στη Βουλή, κόπηκε η διάταξη που όριζε ότι απαγορεύεται η πληρωμή με επιταγές, επιτράπηκε η πληρωμή και με επιταγή. Είναι το άρθρο 3 του νόμου 4492/2017, που προβλέπει: «1. Ο παραγωγός κοινοποιεί αμελλητί στην αρμόδια αρχή: α) ηλεκτρονικό αντίγραφο του τιμολογίου που έχει εκδώσει και αφορά νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα, β) ηλεκτρονικό αντίγραφο του σώματος της επιταγής, εφόσον η εξόφληση του οφειλόμενου ποσού πραγματοποιείται με έκδοση επιταγής».

Από τη στιγμή που επιτράπηκε η πληρωμή και με επιταγή, οι καπιταλιστές απέκτησαν νομότυπα τη δυνατότητα να πληρώνουν τους αγρότες όχι σε δύο μήνες, αλλά σε πολύ περισσότερους με μεταχρονολογημένες επιταγές. Με την τροπολογία που κατέθεσε ο Αραχωβίτης δεν πείραξε αυτή τη διάταξη. Συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων του να εξυπηρετούν τους καπιταλιστές και όχι τους αγρότες.

Τροποποίησε, όμως, το άρθρο 4 του νόμου 4492. Με την παράγραφο 1 , όπως ίσχυε, αν ο έμπορος δεν πλήρωνε τον αγρότη (βασικά με επιταγή) στις 60 μέρες από την έκδοση του τιμολογίου, τού καταλογιζόταν πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας του τιμολογίου. Ο Αραχωβίτης έκρινε ότι αυτό το πρόστιμο είναι πολύ μεγάλο και αποφάσισε (παρ. 1 του άρθρου 14 του νόμου 4587), να το μειώσει στο μισό. Από 30% το μείωσε στο 15% για να μη «γονατίσουν» οι καπιταλιστές!

Το πρόστιμο γίνεται 30% μόνο αν ο καπιταλιστής πιαστεί για δεύτερη φορά να μην πληρώνει τον αγρότη στην προθεσμία των δύο μηνών (παρ. 2 του άρθρου 14 του νόμου 4587/2018).

Η παράγραφος 3 του νόμου 4492/2017 προέβλεπε ότι αν για τρίτη φορά ο καπιταλιστής-έμπορος αγροτικών προϊόντων δεν πλήρωνε τους αγρότες, διαγραφόταν από το Μητρώο των Εμπόρων για ένα χρόνο. Και αυτό θεωρήθηκε από τον Αραχωβίτη πολύ σκληρό και έτσι, με την παράγραφο 3 του άρθρου 14, αντικατέστησε τη διαγραφή με πρόστιμο ίσο με το 50% της αξίας του τιμολογίου.

Τέλος, με την παρ. 4 του άρθρου 4 του νόμου 4492 προβλεπόταν πρόστιμο 100.000 ευρώ εάν ο έμπορος συνέχιζε να εμπορεύεται αγροτικά προϊόντα ενόσω είχε διαγραφεί από το Μητρώο  Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων. Αφού κατήργησε την ποινή της διαγραφής από το Μητρώο, ο Αραχωβίτης κατήργησε και αυτό το πρόστιμο. Δεν προβλέπεται κάτι σχετικό.

Η τροπολογία του Αραχωβίτη συζητήθηκε και ψηφίστηκε στις 20 Δεκέμβρη του 2018, σε μια συνεδρίαση που… έβρεχε τροπολογίες. Στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Αραχωβίτης παρουσίασε τις τροπολογίες που είχε καταθέσει, πριν ανοίξει η συζήτηση πάνω σ’ αυτές, φροντίζοντας να κρύψει την πολύ μεγάλη μείωση των προστίμων. Για τη συγκεκριμένη τροπολογία είπε: «Είναι μια διάταξη που αφορά την τροποποίηση του ν.4492/2017, του νόμου για τα νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα, που τον καθιστά περισσότερο ευέλικτο και εφαρμόσιμο, έτσι ώστε άμεσα να προχωρήσουμε στην έκδοση της υπουργικής απόφασης που απαιτείται για να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του νόμου. Είναι μερικά σημεία που έχει εντοπιστεί ότι χρειάζονται απλοποίηση για τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά και για την ευελιξία του συστήματος, οπότε προχωράμε στις απαραίτητες διορθώσεις»!

Το να κρύβεις τη ραγδαία μείωση των προστίμων στους καπιταλιστές και να λες ότι καταθέτεις τροπολογία προς όφελος των παραγωγών είναι πολιτική απατεωνιά. Αυτό, όμως, αποτελεί ίδιον των συριζαίων. Πίσω από τη μάσκα της κοινωνικής ευαισθησίας κρύβουν το πρόσωπο των φανατικών υποστηρικτών της καπιταλιστικής ασυδοσίας. Γι’ αυτό λέμε πως η προκλητικά αβανταδόρικη συμπεριφορά προς τους γαλακτοβιομήχανους δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά απορρέει από μια συνολική τακτική. Δε φτάνει που αυτοί έχουν μειώσει κατακόρυφα τις τιμές του γάλακτος, τους προσφέρει και πολύ σημαντική μείωση των πληρωμών από την ημέρα παράδοσης του γάλακτος. Είναι πολύ σημαντική αυτή η ρύθμιση, αν αναλογιστούμε ότι οι έμποροι αγροτικών προϊόντων και οι γαλακτοβιομήχανοι πληρώνουν -στην καλύτερη περίπτωση- με μεταχρονολογημένες επιταγές μεγάλης διάρκειας, που οι αγρότες δεν τολμούν να τις «σπάσουν», μολονότι αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια