Προετοιμάζουν το έδαφος για να βγάζουν στο σφυρί και πρώτες κατοικίες
«Ποτέ δεν υπήρξε δήλωση από την πλευρά του υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης για νέα ανακεφαλαιοποίηση, αρκεί κάποιος να διαβάσει τα πρακτικά τη Βουλής. Αντίθετα, τονίστηκε η σημασία που έχει η μείωση των κόκκινων δανείων και ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε και κάνει ό,τι χρειάζεται για να λύσει το πρόβλημα και ν’ απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από το βάρος που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Αυτό ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του Δραγασάκη, απαντώντας στη ΝΔ και προσπαθώντας να πάει τη συζήτηση εκεί που συμφέρει την κυβέρνηση.
Τι είχε πει ο Δραγασάκης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής; «Είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια. Αν δεν το προσέξουμε μπορεί να οδηγήσουμε τις τράπεζες να ζητήσουν νέα κεφάλαια και μπορεί να κληθεί πάλι να τα βάλει ο έλληνας φορολογούμενος». Το επανέλαβε κιόλας: «Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια. Αρα δεν υπάρχουν λύσεις manual, δεν υπάρχει κάποιος οδηγός να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αν δεν το προσέξουμε, μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες σε σημείο που να απαιτηθούν νέα κεφάλαια. Και άρα αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η νομοθέτηση».
«Ο κ. Δραγασάκης είπε το αυτονόητο, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων με τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων αν δεν θέλουμε να έχουμε κακές εξελίξεις», υπερθεμάτισε ο Πιτσιόρλας από τη συχνότητα της ΕΡΤ.
Επομένως, οι διαψεύσεις συνιστούν μπουρδολογία. Ο Δραγασάκης δεν πέταξε τυχαία αυτά τα περί κινδύνου νέας ανακεφαλαιοποίησης που θα την πληρώσει ο ελληνικός λαός. Εχει βάλει και κάποια παπαγαλάκια να το πάνε παραπέρα: αυτή τη φορά δε θα υπάρξει διάσωση των τραπεζών με νέα ανακεφαλαιοποίηση που θα την κάνει το κράτος παίρνοντας δάνεια, αλλά θα κληθούν να πληρώσουν οι μέτοχοι και οι καταθέτες.
Χτίζουν ένα σκηνικό κινδύνου, αποσκοπώντας στη διαίρεση του λαού σε οφειλέτες και μη. Οσοι δεν έχουν «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο να στραφούν ενάντια σε όσους έχουν τέτοιο δάνειο, με τη σκέψη: «καλύτερα να του πάρουν αυτουνού το σπίτι, παρά να μου κουρέψουν εμένα τις καταθέσεις ή να με ταράξει στους φόρους το κράτος για να καλύψει τις τρύπες των τραπεζών».
Υπάρχει κάποια δυστοκία στο παζάρι με την τρόικα, η οποία προφανώς προτείνει πολύ χαμηλά κριτήρια για την ένταξη ενός «κόκκινου» δανειολήπτη στο πρόγραμμα «Εστία», που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν, αντιγράφοντας το κυπριακό μοντέλο. Σύμφωνα μ' αυτό το μοντέλο, ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη θα πάψει να ισχύσει. Αντί για πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας, θα υπάρχει ένα μοντέλο αποπληρωμής του δανείου από τον δανειολήπτη και από κρατική επιδότηση. Μόνο που τα κριτήρια ένταξης θα είναι τέτοια που ένα μεγάλο μέρος δανειοληπτών (ίσως η πλειοψηφία) θα μείνει εκτός ρύθμισης και το σπίτι τους θα βγει στο σφυρί, αφού θα έχει χάσει την προστασία. Αυτή η ρύθμιση μπορεί να κάνει ζημιά προεκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό και υπάρχει ένα παζάρι με την τρόικα και γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων στο κυβερνητικό επιτελείο.
Σε κάθε περίπτωση, η απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας τελειώνει. Αυτή είναι η ουσία, πέρα από τις κορόνες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που ενδιαφέρονται μόνο για τα ψηφαλάκια.
Σχόλια