Γι΄ αυτό κατεβαίνουμε όλοι την Τετάρτη στους δρόμους.

Αυτή την Τετάρτη μπορεί να συμβούν πολλά. Αυτή την Πέμπτη όμως μπορούμε με βεβαιότητα να προβλέψουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο ιστορικός κύκλος της μεταπολίτευσης. Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα αποτελεί πλέον μια σκιά καθώς ένα μετά το άλλο τα ποντίκια που στήριξαν την πολιτική της τρόικας θα επιχειρούν να γλιτώσουν πηδώντας στη θάλασσα της λαϊκής οργής.

Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι το μνημόνιο απέτυχε και πως μια κυβέρνηση περιορισμένων ικανοτήτων οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή. Ο Γιώργος θα ξαναγίνει Γιωργάκης και οι υποστηρικτές του θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι αν μη τι άλλο είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε ένα αγαθό πλην τίμιο παιδί από καλή οικογένεια.

Κι όμως η τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία ως η πλέον επιτυχημένη ομάδα πολιτικών που κυβέρνησε τη χώρα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Έθεσε από την πρώτη στιγμή με τρομακτική σαφήνεια στόχους τους οποίους έφερε εις πέρας στο ακέραιο.

Καταρχήν προσέφερε στις τράπεζες του ευρωπαϊκού κέντρου τον χρόνο που ζητούσαν για να ξεφορτωθούν τα επικίνδυνα "χαρτιά" του ελληνικού δημόσιου χρέους. Τα μέτρα που προώθησε δεν είχαν ποτέ ως στόχο την μείωση των ελλειμμάτων και τους χρέους (αυτό άλλωστε ήταν αδύνατο να επιτευχθεί στο εσωτερικό της ευρωζώνης, χωρίς παύση πληρωμών και εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και με το υπάρχον φορολογικό σύστημα).
Στη συνέχεια άνοιξε το δρόμο για την είσοδο του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στη χώρα (μια προειλημμένη απόφαση όπως μας αποκάλυψε πριν από ένα χρόνο ο κ. Σαχινίδης). Τοποθέτησε ανθρώπους της Γκόλντμαν Σακς και άλλων χρηματοπιστωτικών ομίλων σε θέσεις κλειδιά του κρατικού μηχανισμού θέτοντας γερές βάσεις για το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Σε μια μάχη όμως η γνώση δεν συσσωρεύεται μόνο από τη μία πλευρά. Στην Ελλάδα οι πολίτες ίσως να βγήκαν στους δρόμους με καθυστέρηση αλλά το έκαναν πολύ νωρίτερα από ότι οι κάτοικοι της Αργεντινής, του Ισημερινού ή της Ρωσίας. Στα χαρτιά η χώρα είναι ήδη υποθηκευμένη για αιώνες. Ακόμη όμως δεν έχει ειπωθεί η τελευταία λέξη.

Γι΄ αυτό κατεβαίνουμε όλοι την Τετάρτη στους δρόμους. Γιατί ο πανικός που διακρίναμε στα βλέμματα των υπουργών σας, μας αναπτέρωσε τις ελπίδες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.