Ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ) για τις εκλογές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Πέμπτη 22 Μάη 2014
Εντείνονται οι πιέσεις, οι εκβιασμοί και τα ψεύτικα διλήμματα μπροστά στην 25η Μάη και τη δεύτερη εκλογική Κυριακή. Βομβαρδίζεται καθημερινά ο λαός, από όλες τις πλευρές, από απόψεις που έχουν αναγάγει τις εκλογές αυτές στον «νυν υπέρ πάντων αγώνα». Από τη συστημική προπαγάνδα μέχρι τις διακηρύξεις της μεγάλης πλειοψηφίας της Αριστεράς, τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, αλλά και του δεύτερου γύρου των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών, παρουσιάζονται -ούτε λίγο ούτε πολύ- ως εκείνα που θα κρίνουν το μέλλον του λαού και της χώρας. Και το κλίμα αυτό παροξύνεται από το γεγονός ότι οι εκλογές της 18ης Μάη ανέδειξαν ένα αμφίρροπο αποτέλεσμα με ισχυρά ωστόσο τα στοιχεία της συνολικά αντιδραστικής στροφής που έχει συντελεστεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
- Οι κυβερνητικές δυνάμεις εισέπραξαν σε μεγάλο βαθμό την οργή του λαού για τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν και προωθούν για λογαριασμό των ιμπεριαλιστών της τρόικας, του ξένου και του ντόπιου κεφάλαιου. Ωστόσο, διατηρούν σε σημαντικό βαθμό τις δυνάμεις τους σε δήμους και περιφέρειες, αποδεικνύοντας ότι οι μηχανισμοί που έχουν στήσει, οι δεσμεύσεις και οι εξαρτήσεις που έχουν αποσπάσει εξακολουθούν να λειτουργούν και είναι ικανές να συνεχίσουν να προωθούν την ίδια αντιδραστική πολιτική. Η αποτυχία της ΝΔ να αναδείξει υποψήφιό της για το δεύτερο γύρο στο δήμο Αθήνας και την περιφέρεια Αττικής είναι ένα σοβαρό πολιτικό πλήγμα γι’ αυτήν, αναδεικνύει το γενικότερο κλίμα αστάθειας που επικρατεί στα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα του συστήματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά έχουν στερηθεί τη δυνατότητα να διαχειριστούν αυτήν την εξέλιξη.
- Ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο είναι η εκλογική σταθερότητα που επέδειξε η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Τρανό δείγμα της συντηρητικής, αντιδραστικής στροφής στα πολιτικά πράγματα, τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής πανελλαδικά, αλλά και ιδιαίτερα στο δήμο της Αθήνας, απέδειξαν πόσο επικίνδυνα έχει απλώσει ο φασισμός τα πλοκάμια του στην κοινωνία. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά να «κοντύνει» τη Χρυσή Αυγή και παρά τη φυλάκιση ηγετικών στελεχών της, είναι πια ξεκάθαρο ότι ο φασισμός έχει αποκτήσει ευρύτερη επιρροή και διασυνδέσεις. Αποτελεί γέννημα-θρέμμα της ιμπεριαλιστικής-καπιταλιστικής κυριαρχίας, τροφοδοτείται από την αντιδραστική πολιτική και τη φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής, εκμεταλλεύεται την αδυναμία της Αριστεράς να εμπνεύσει τις λαϊκές μάζες, να υπερασπιστεί τα λαϊκά-εργατικά συμφέροντα και να ηγηθεί μίας πολιτικής που θα συγκρουστεί με την κυρίαρχη πολιτική και τους υποστηριχτές της.
Το «λουστράρισμα» της Χρυσής Αυγής που ακολούθησε την κυβερνητική αποτυχία «κοντύματός» της, η υπόθεση Μπαλτάκου και το γρήγορο «θάψιμό» της δείχνουν ότι ισχυροποιείται η πιθανότητα να αξιοποιηθεί μελλοντικά είτε ως κυβερνητικό δεκανίκι είτε αλλιώς, αλλά πάντα ως εργαλείο εξαιρετικά χρήσιμο για το χτύπημα των προοδευτικών ιδεών, των λαϊκών αγώνων και της Αριστεράς.
- Σε αυτή τη βάση, μόνο να επιχαίρουν δεν μπορούν οι δυνάμεις της Αριστεράς. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ γιατί, παρά την -αναμενόμενη- σημαντική αύξηση της εκλογικής του επιρροής σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές-περιφερειακές εκλογές και τις επιτυχίες σε δήμο Αθήνας και περιφέρεια Αττικής, δεν κατάφερε ούτε σε επίπεδο δήμων ούτε σε επίπεδο περιφερειών να δικαιολογήσει τα περί «ανατροπής». Η αναντιστοιχία των διακηρύξεών του το 2012 με τη σημερινή πολιτική του πρόταση -ευθυγραμμισμένη και λειασμένη σύμφωνα με τις απαιτήσεις του συστήματος- και η δίχρονη κινηματική κάμψη στην οποία συνέβαλε κατά πολύ, δεν πέρασαν απαρατήρητες και του κόστισαν εκλογικά.
Το ΚΚΕ παρουσιάζεται παντού με σημαντικά μειωμένα ποσοστά σε σχέση με τις εκλογές του 2010. Το ότι κατόρθωσε να ανακάμψει ελαφρά και να επιστρέψει σε επίπεδα λίγο χειρότερα από το Μάη του 2012 δεν οφείλεται σε καμία δική του προσπάθεια. Οφείλεται κυρίως στην επιστροφή στην «κανονικότητα» της κινηματικής απραξίας με το λαό στο περιθώριο (από την οποία έχει μάθει να τρέφεται το ΚΚΕ), αλλά και στην αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να επιβεβαιώσει τις ελπίδες κομματιών του λαού για μια -στοιχειώδη έστω- αλλαγή μέσα από τη στήριξή του.
- Συνολικά, αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι οι δυνάμεις του συστήματος εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι στις εξελίξεις. Στηριγμένες από τα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα, το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, προκειμένου να συνεχίσουν και να βαθύνουν την αντιλαϊκή και αντεργατική επίθεση, δεν πτοήθηκαν από τα αποτελέσματα της κάλπης στις 18 Μάη και ούτε πρόκειται να πτοηθούν από τα αποτελέσματα της κάλπης της 25ης Μάη. Το σύνθημα που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ «Στις 25 Μάη ψηφίζουμε και φεύγουν» είναι ένα τεράστιο ψέμα. Είναι η επιτομή των εκλογικών αυταπατών στις οποίες στηρίχτηκε και εξακολουθεί να στηρίζεται η Αριστερά του συμβιβασμού και της ήττας.
Αν κάτι αποδείχτηκε και θα συνεχίσει να αποδεικνύεται, αυτό είναι ότι όσο οι λαϊκοί αγώνες απουσιάζουν, όσο ο λαός δεν διεκδικεί μαχητικά τα δικαιώματά του, όσο δεν ενισχύονται οι εστίες αντίστασης και διεκδίκησης, όσο δεν ισχυροποιείται η γραμμή της αποφασιστικής, μαζικής, ταξικής σύγκρουσης με το σύστημα και τις δυνάμεις του, τόσο οι εξελίξεις θα κινούνται σε ένα πλαίσιο εύκολα διαχειρίσιμο από το σύστημα. Πλαίσιο όλο και πιο αντιδραστικό όλο και πιο μαύρο.
- Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί το λαό και τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στους κάλπικους εκβιασμούς και τις εκλογικές αυταπάτες. Να εκφράσουν μαζικά την αποδοκιμασία τους σε αυτήν την πολιτική και όσους τη στηρίζουν. Να εκφράσουν στην πράξη την αντίθεσή τους με την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία της ΕΕ που τόσα δεινά έχει φέρει στο λαό και τη χώρα και ΝΑ ΑΠΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ! Να μην νομιμοποιήσουν το ψευτοδημοκρατικό προσωπείο του Ευρωκοινοβουλίου πίσω από το οποίο κρύβεται πείνα, φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, πολεμικές επεμβάσεις και στήριξη ό,τι πιο αντιδραστικού έχει να επιδείξει η ανθρώπινη ιστορία.
Και μέσα από την αποχή τους, να πουν «όχι» και στα ψεύτικα διλήμματα του δεύτερου γύρου, στα κομπρομί και τα ψευδεπίγραφα «μέτωπα» που πάντα στήνονται πριν τις κάλπες.
  • Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ!
  • ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ!
  • ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. – ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.