Η δεξιά και η αριστερά του Κυρίου

Το σκηνικό ήταν στημένο με όλες τις προδιαγραφές ενός TV-show. Οι δεσποτάδες, με επικεφαλής τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο, πρόσφεραν στον Σαμαρά μια ευμεγέθη εικόνα του αγίου Αντωνίου. Πριν την παραλάβει, ο Σαμαράς έσκυψε και τη φίλησε ευλαβικά. Εκανε και δήλωση: «Στον πόλεμο δεν υπάρχουν άθεοι! Ολοι σταυροκοπιούνται στα χαρακώματα! Και εμείς ζούμε πόλεμο επιβίωσης τα τελευταία χρόνια. Πόλεμο που τον κερδίζουμε πια»… σταυροκοπούμενοι.

Δεν χρειάζεται, βέβαια, να σχολιαστεί η δήλωση, που ήταν λες και βγήκε από τις υπηρεσίες προπαγάνδας της χούντας. Τέτοια προπαγάνδα χρειάζεται το ακροδεξιό κοινό του «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», τέτοια προπαγάνδα του προσφέρει το πνευματικό παιδί του Αβέρωφ. Τα άλλα, τα ευρωπαϊκά, τα ανεξίθρησκα, δεν είναι για την Ελλάδα. Συνήθιζε να το λέει και ο «μακαριστός» Χριστόδουλος, ο οποίος κατήγγειλε με σφοδρότητα τους «αθέους γάλλους». Μπορεί στη Γαλλία να κυβερνούσε τότε ο δεξιός Σιράκ, όμως η παράδοση του γαλλικού Διαφωτισμού είναι ακόμη ακμαία στα ζητήματα της ανεξιθρησκείας (και του αθεϊσμού ακόμη).

Ο Ιερώνυμος, όμως, δεν είναι Χριστόδουλος. Δεν είναι ακροδεξιός. Με το ΠΑΣΟΚ ήταν περισσότερος συνδεδεμένος, παρά με τη ΝΔ. Κι όταν ανήλθε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο φρόντισε να επαναφέρει την Εκκλησία στη γραμμή της «αποπολιτικοποίησης», την οποία τηρούσε και ο σκληρός δεξιός Σεραφείμ. Σαν καλός μάνατζερ, που διευθύνει μια τεράστια επιχείρηση, ο Ιερώνυμος ξέρει πως δεν πρέπει να μπερδεύει τις προσωπικές πολιτικές του συμπάθειες με τις ανάγκες της επιχείρησης. Αυτή τη στιγμή το «μαχαίρι» το κρατά ο Σαμαράς. Και για να του δώσει το μισό «πεπόνι» (το δεσποταριάτο δεν συμβιβάζεται με λεπτές φέτες), θα πρέπει να γίνει ντεκόρ για το TV-show του Σαμαρά.

Μάζεψε, λοιπόν, τη μισή Ιερά Σύνοδο, τον Ανθιμο (η παρουσία του ζητήθηκε, προφανώς, από το Μαξίμου), τον Αλβανίας Αναστάσιο, διάφορους παράγοντες, ακόμη και τη Δαμανάκη, και προσήλθαν όλοι μαζί στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών (μέσα στο ίδιο το «σπίτι» του Βενιζέλου!) και εκεί γυρίστηκε το TV-show. Μετά, είχαν και γεύμα στο Διόνυσο. Ο Σαμαράς πήρε αυτό που ήθελε και αντιγύρισε το δώρο, δίνοντας στους δεσποτάδες αυτό που ήθελαν. Ξεκινώντας από τη δήλωση ότι «στις πιο κρίσιμες στιγμές της περασμένης τετραετίας την κοινωνία μας την κράτησαν όρθια και ενωμένη η ελληνική οικογένεια, που παραμένει ισχυρή, και η ελληνική Εκκλησία, η οποία, πιστή στις παραδόσεις της Ορθοδοξίας μας, έκανε το καθήκον της στο ακέραιο», ανακοίνωσε ότι το μισό του κοινοτικού πακέτου αλληλεγγύης, δηλαδή των άνω των 350 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν στη χώρα μας κατά την περίοδο 2014-2020 μέσω του Προγράμματος Τροφίμων και Ειδικής Βοήθειας, θα το διαχειριστεί η Εκκλησία.

Μ' άλλα λόγια, οι δεσποτάδες θα ενθυλακώσουν πάνω από 175 εκατ. ευρώ! Οπως αντιλαμβάνεστε, η εικόνα του Αγιαντώνη κόστισε πανάκριβα. Ούτε ολόχρυση και με φωτοστέφανο από πολύτιμους λίθους να ήταν! Αν διαφωνείτε με τη λέξη «ενθυλάκωση», θυμηθείτε το σκάνδαλο της «Αλληλεγγύης», της ΜΚΟ της Εκκλησίας που διαχειρίστηκε τέτοια προγράμματα στο παρελθόν. Θυμηθείτε τα σάπια κοτόπουλα που βρέθηκαν, θυμηθείτε τα εκατομμύρια που έλειψαν από το λογαριασμό, θυμηθείτε το σκάνδαλο που κουκουλώθηκε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Και μη μας πείτε ότι οι παπάδες κάνουν και συσσίτια. Κάτι πρέπει να κάνουν, αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει η επιχείρηση.

Ο Ιερώνυμος δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο. Ο Σαμαράς «αγόρασε» πολύ ακριβά τη συμμετοχή των δεσποτάδων στο προεκλογικό σόου.
Δεν μπορεί να θέλουν ίδια μεταχείριση οι υπόλοιποι, που δεν έχουν λεφτά να προσφέρουν. Προσφέρουν, όμως, πολιτική κάλυψη, η οποία είναι πάντοτε χρήσιμη. Διότι οι πρωθυπουργοί έρχονται και παρέρχονται, αλλά οι δεσποτάδες και η επιχείρησή τους παραμένουν. Γι' αυτό και ο Ιερώνυμος και με τον Τσίπρα έχει συναντηθεί και τους Παπαδημούλη και Σακελλαρίδη δέχτηκε, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Σε όποιον ζητήσει την ευλογία του τη δίνει.

ΥΓ: Να τολμήσουμε την πρόβλεψη, ότι κάποιο «σόου» με τον Ιερώνυμο και τους δεσποτάδες του θα οργανώσει και ο Βενιζέλος, ο οποίος φροντίζει πάντοτε να διατυμπανίζει την ευλάβειά του και τη βαθιά γνώση των Γραφών;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.