Δυτική Αφρική, Έμπολα Η πιο θανατηφόρα επιδημία είναι ο… ιμπεριαλισμός!

Ο Ιρλανδός βιολόγος και διευθυντής στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι ένας τεχνοκράτης με ειδίκευση στον τομέα της δημόσιας υγείας και στις λοιμώδεις ασθένειες. Υπεράνω πάσης υποψίας για πολιτικές σκοπιμότητες, και όντας επισκέπτης καθηγητής στην Οξφόρδη και συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας είναι πολύ κοντά στο πρότυπο του σοβαρού Δυτικού επιστήμονα. Στην, επείγουσας μορφής, παρέμβασή του πριν από λίγο καιρό από την έδρα του οργανισμού, παρουσιάζοντας μια έκθεση για την εξέλιξη της επιδημίας του Έμπολα στη δυτική Αφρική, ήταν κάτι παραπάνω από σαφής. Η καλπάζουσα διάδοση της ασθένειας δεν οφείλεται στα βιολογικά χαρακτηριστικά της, αλλά στην οικονομική-κοινωνική κατάσταση του πληθυσμού, στα συστήματα υγείας των χωρών και στις λειψές τοπικές και διεθνείς προσπάθειες ελέγχου της εξάπλωσης του ιού. Πιο απλά και κατανοητά, σε αιτίες που σχετίζονται άμεσα με τα ιστορικά και σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα στη δυτική Αφρική εν προκειμένω, αλλά και σε όλη τη μαύρη Ήπειρο.
Ο συγκεκριμένος τύπος αιμορραγικού πυρετού που είναι γνωστός ως Έμπολα, δεν είναι καινούργιος. Ανακαλύφθηκε από μια ομάδα Δυτικών γιατρών το 1976 στη ΛΔ του Κογκό, όταν είχαν καταγραφεί 431 θάνατοι σε αυτήν τη χώρα. Από τότε έχουν υπάρξει άλλες τρεις μεγάλες εξάρσεις διάδοσης του ιού στην ίδια χώρα και στη γειτονική της, την Ουγκάντα. Το 1995 με 254 θανάτους και το 2000 και 2007 με θανατηφόρα κρούσματα που κάθε φορά δεν ξεπερνούσαν τα 500. Πρώτη φορά τώρα στη δυτική Αφρική, ο Έμπολα επεκτείνεται σε αυτήν την κλίμακα και προκαλεί τέτοια μεγάλα νούμερα σε κρούσματα και θανάτους. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις και εκτιμήσεις των διεθνών ιατρικών υπηρεσιών, η επιδημία φαίνεται να ξεκίνησε από μια αγροτική περιοχή της Γουινέας, στην οποία ο πληθυσμός καταγίνεται συστηματικά με το κυνήγι νυχτερίδων. Από τον Μάρτιο του 2014 η μετάδοση του ιού επεκτάθηκε σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας, όπως και στα γειτονικά κράτη της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε. Πέρασε στον αστικό πληθυσμό πρώτη φορά στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, ενώ η επέκτασή του στο νιγηριανό λιμάνι Πορτ Χαρκούτ σήμανε τον καθυστερημένο διεθνή συναγερμό. Κομβικό και πολυπληθές κράτος η Νιγηρία, λειτούργησε ως σήμα κινδύνου για μια διεθνή διάδοση του Έμπολα και έξω από τα όρια της Αφρικής. Μέχρι τις 14 Σεπτέμβρη, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, είχαν καταγραφεί 8.335 κρούσματα του ιού και 2.622 θάνατοι στις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής. Παρά τις προσπάθειες του τελευταίου καιρού να σταματήσει η εξάπλωση, υπάρχουν φόβοι για κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στους επόμενους τέσσερις μήνες. Αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για ένα εκατομμύριο κρούσματα το επόμενο διάστημα, τότε θα μιλάμε για παγκοσμίων διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση. Ήδη στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Τέξας, σε άτομο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Λιβερία.
Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία αποτελούν τυπικές περιπτώσεις αφρικάνικων κρατών που είναι αιχμαλωτισμένα στη μόνιμη φτώχεια, στη συνεχή πολιτική αστάθεια και στην εξωτερική καταλήστευση των πόρων τους. Περιοχές με πλούσιο υπέδαφος σε ορυκτά, αλλά και με δυνατότητες σημαντικών γεωργικών καλλιεργειών σε αρκετά σημεία, ειδικά σε εκείνα που είναι κοντά σε μεγάλα ποτάμια και στον ωκεανό, κατοικούνται παρ' όλα αυτά από πληθυσμούς βυθισμένους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Μια χούφτα Δυτικών πολυεθνικών εταιρειών εκμεταλλεύονται μονοπωλιακά και σκανδαλωδώς τους σημαντικότερους από τους φυσικούς πόρους και ειδικά τα ορυκτά. Η Γουινέα, 176η φτωχότερη χώρα στον πλανήτη, παραμένει υπανάπτυκτη και ελεγχόμενη από τη δυτική επιρροή και επέμβαση, εξαιτίας κυρίως των μεγάλων κοιτασμάτων βωξίτη (το μισό των παγκοσμίων αποθεμάτων) που διαθέτει, αλλά και για τα κοιτάσματα ουρανίου, χρυσού κ.λπ. Σε συνεργασία με μια τοπική διεφθαρμένη ελίτ, δύο μεγάλες πολυεθνικές, μία αυστραλοκαναδική και μία γερμανική, λυμαίνονται τα ορυχεία βωξίτη, ενώ η πρώην αποικιοκρατική Γαλλία δεν έχει σταματήσει να επεμβαίνει στις εσωτερικές εξελίξεις. Ειδικά η Γαλλία είναι πρωταθλήτρια και με διαφορά στις στρατιωτικές επεμβάσεις στη μετα-αποικιακή Αφρική. Από το 1962 έχουν καταγραφεί περίπου 30 μεγάλες και μικρές επεμβάσεις σε διάφορες πρώην αποικίες της. Πιο φτωχή η Λιβερία (181η στην διεθνή κατάταξη), υπήρξε φθηνή πηγή για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, στην ουσία κράτος-φυτεία καουτσούκ της Firestone (από το 1998 Bridgestone). Με μεγάλη παραγωγή φοινικέλαιου και άφθονα σιδηρομεταλλεύματα, αποτελεί στην ουσία αποικία των Αμερικανών από τα χρόνια της ίδρυσης. Πιο «πλούσια» από τις τρεις η Σιέρα Λεόνε, είναι 161η στον κατάλογο της παγκόσμιας φτώχειας. Με υπέδαφος γεμάτο διαμάντια, τιτάνιο και άλλα σπάνια μέταλλα, πλήρωσε το τίμημα με ατελείωτους εμφυλίους πολέμους που πυροδότησαν κατά καιρούς οι Δυτικοί ιμπεριαλιστές και οι πολυεθνικές. Και οι τρεις χώρες βρίσκονται σε μια περιοχή με μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ειδικά στον κόλπο της Γουινέας και της ατλαντικής ακτής, σημεία που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας από τους ιμπεριαλιστές. Παρά τον φυσικό πλούτο, οι λαοί και στις τρεις χώρες ζουν εξαθλιωμένοι, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές και υπηρεσίες υγείας. Υπολογίζεται πως μόνο 900 εκατ. δολάρια δαπανώνται κάθε χρόνο και στις τρεις χώρες συνολικά στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης. Δηλαδή λιγότερα από 40 δολάρια ανά κάτοικο. Έτσι δεν είναι καθόλου παράξενο ότι αρκετές λοιμώδεις ασθένειες ενδημούν, όπως και ότι η επιδημία του Έμπολα εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα και τόσο πολύ.
Τον τελευταίο καιρό ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε τους τόνους σχετικά με τους κινδύνους εξάπλωσης του Έμπολα. Στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΟΗΕ μίλησε για κίνδυνο πρώτης προτεραιότητας. Νωρίτερα, στις 16 Σεπτέμβρη, είχε ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων με επίκεντρο τη Λιβερία. Το πιο σημαντικό και ενδεικτικό απ’ όλα είναι η απόφαση να στείλει σε αυτήν τη χώρα και στη Σενεγάλη δύναμη 3.000 Αμερικανών στρατιωτών, για να πολεμήσουν τον Έμπολα! Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Ομπάμα, η δύναμη αυτή θα συμμετάσχει στην οικοδόμηση κέντρων νοσηλείας και στην εκπαίδευση-υποστήριξη του τοπικού υγειονομικού προσωπικού. Έδρα της δύναμης θα είναι η Μονρόβια και ήδη σε αυτήν έχει αναπτυχθεί η πρώτη αποστολή. Στην πραγματικότητα η Ουάσιγκτον βρήκε μια νέα πόρτα για να παρέμβει στην αφρικανική ήπειρο και σε μια περιοχή μεγάλης σημασίας τόσο για τους φυσικούς πόρους της όσο και για τη γεωγραφική θέση της. Είναι γνωστό άλλωστε πως οι Αμερικανοί έχουν αναβαθμίσει από καιρό το ενδιαφέρον τους για την ήπειρο και γι’ αυτό δημιούργησαν το 2007 τη στρατιωτική Αφρικανική Διοίκηση (Africom) και δεν χάνουν ευκαιρία για επέμβαση, με το πρόσχημα της τρομοκρατίας, σε διάφορες χώρες. Στο πλαίσιο του σκληρού ανταγωνισμού με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (Γαλλία, Γερμανία, Κίνα, Ρωσία κ.λπ.), ξέρουν καλά ότι η Αφρική αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πεδίο διεκδίκησης.
Αυτή τη φορά χρησιμοποιούν την πιο βολική δικαιολογία, αυτή της ανθρωπιστικής κρίσης. Για την οποία οι κύριοι υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι και οι υπόλοιποι ιμπεριαλιστές, ορισμένοι και παλιοί αποικιοκράτες που ρημάξανε την Αφρική για αιώνες ολόκληρους και συνεχίζουν να το κάνουν κάθε ημέρα, κάθε λεπτό. Η πιο μεγάλη και συνεχόμενη επιδημία στην Αφρική είναι ο ιμπεριαλισμός. Αν δεν ξεριζωθεί, οι λαοί της ηπείρου δεν πρόκειται να δουν καλή ημέρα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.