Μας ειρωνεύεται κιόλας το ΝΑΤΟ-Ο Γενικός Γραμματέας μας ζητά …«αυτοσυγκράτηση»!

Να δείξουν «αυτοσυγκράτηση» κάλεσε… όλες τις πλευρές, εντελώς προκλητικά, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, χωρίς όπως ήταν αναμενόμενο να παραδεχτεί το προφανές, ότι δηλαδή η Τουρκία παρανομεί…

Παράλληλα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στην χώρα μας δεν παρέλειψε να «δει» ως παράγοντα εκτός διεθνούς νομιμότητας την Ρωσία, αν και στην αναγνώριση της διεθνούς νομιμότητας έδειξε είτε προκατειλημμένα μονόπλευρος είτε ….ανενημέρωτος, με το δεύτερο να είναι μάλλον δύσκολο. Άλλωστε η μισή Κύπρος κατελήφθη από τους Τούρκους εξαιτίας αυτής της έλλειψης αναγνώρισης της Διεθνούς Νομιμότητας από το ΝΑΤΟ και τους …«συμμάχους».
Παράλληλα, κάλεσε όλους να συγκεντρωθούν στις σημαντικές προκλήσεις που συνιστά η αστάθεια στη Συρία και στο Ιράκ και τις «επιθετικές» πολιτικές της Ρωσίας. Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε πάντως, ότι εξήγησε στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, πως η λύση είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και το πρόβλημα η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Επίσης, ο κ. Στόλτενμπεργκ επέμεινε να βλέπει μόνο προς Μόσχα και  κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει «να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία». Ζήτησε από το Κρεμλίνο «να αποσύρει τα στρατεύματά του» και χαρακτήρισε υπονόμευση των συμφωνιών του Μινσκ, τη διεξαγωγή εκλογών στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχουν οι αυτονομιστές.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αρνήθηκε ότι βρισκόμαστε «σε κατάσταση Ψυχρού Πολέμου», αλλά κατηγόρησε τη Ρωσία ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη και υπογράμμισε την ανάγκη ισχυρού ΝΑΤΟ σε υψηλή ετοιμότητα. Επίσης, εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στις συμμαχικές αποστολές στο Κόσοβο, το Αφγανιστάν και τη Μεσόγειο.
Ο κ. Βενιζέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ένα παλιό και αξιόπιστο μέλος της Συμμαχίας, ότι η ευρωατλαντική κατεύθυνση συμβάλλει στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, υπενθύμισε ότι η Αθήνα υπερκαλύπτει τις δεσμεύσεις της για τις αμυντικές δαπάνες και είπε ότι εξήγησε στον ΓΓ του ΝΑΤΟ τους ιστορικούς λόγους, για τους οποίους η ελληνική κοινωνία αναμένει την ….«αλληλεγγύη» ….της Συμμαχίας.

Ακολούθησε ανάλογη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο οποίος επίσης σε γνώριμο ύφος δήλωσε: «Η πατρίδα βγαίνει από μία μακρόχρονη κρίση και αποτελεί νησίδα ασφαλείας σε μία κρίσιμη στιγμή για την ευρύτερη περιοχή». Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα, παρά τη δεδομένη δημοσιονομική της στενότητα, είναι ένα από τα τέσσερα μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανά άνω του 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες.
Στη συνάντηση συζήτησαν τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και στη Συρία, καθώς και την κρίση στην Ουκρανία. Ο κ. Σαμαράς επισήμανε τους κινδύνους από την εξάπλωση της τρομοκρατίας και των Τζιχαντιστών, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της Ουκρανίας, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την πολιτική και διπλωματική επίλυση, που στηρίζεται …στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.