Σαν Σήμερα: 10/10/2016

1862: Καταλύεται η μοναρχία του Όθωνα. Την εξουσία αναλαμβάνει η επαναστατική «Τριανδρία», αποτελούμενη από τους Δημήτριο  Βούλγαρη, Κωνσταντίνο Κανάρη και Μπενιζέλο Ρούφο (Μεσοβασιλεία).

1922: Στην Ελλάδα, αποφασίζεται οριστικά η παραπομπή των πολιτικών κρατουμένων στην εξεταστική επιτροπή, ως υπευθύνων για την εθνική συμφορά. Παράλληλα, καταρτίζεται διάταγμα συγκρότησης Έκτακτου Στρατοδικείου, στο οποίο θα παραπέμπονταν οι υπεύθυνοι της μικρασιατικής καταστροφής.

1930: Γεννιέται ο βρετανός θεατρικός συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ.

1935: Καταλύεται με στρατιωτικό πραξικόπημα το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και το Σύνταγμα του 1927. Επικεφαλής οι στρατηγοί Παπάγος, Ρέππας και Οικονόμου, εγκέφαλος ο Γεώργιος Κονδύλης. Θύμα ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης.

1951: Πεθαίνει ο λόγιος και δημοσιογράφος Γεώργιος Βλάχος. 

1973: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Σπύρο Μαρκεζίνη, αρχίζοντας την περίοδο της «φιλελευθεροποίησης», η οποία 40 ημέρες αργότερα θα θαφτεί στο Πολυτεχνείο. 

1976: Ο 98χρονος Δημήτρης Ιορδανίδης γίνεται ο γηραιότερος άνθρωπος που συμμετείχε ποτέ σε αγώνα Μαραθωνίου Δρόμου. Τερματίζει στην κλασσική διαδρομή σε 7 ώρες και 33 λεπτά.

1985: Πεθαίνει ο αμερικανός σκηνοθέτης Όρσον Ουέλς.

1985: Πεθαίνει ο αμερικανός ηθοποιός Γιουλ Μπρίνερ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.