Με τις ευλογίες της κυβέρνησης μεταβιβάζονται τα "κόκκινα δάνεια" στα κερδοσκοπικά funds

Στο επίκεντρο τόσο της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, όσο και στην πραγματικότητα,  έρχεται το ζήτημα των λεγόμενων κόκκινων δανείων των ιδιωτών προς τις τράπεζες. Το θέμα ήρθε με ένταση στην επικαιρότητα πριν λίγες μέρες, όταν έγινε γνωστό μετά από μια σχετική απαντητική επιστολή υπηρεσιών της Κομισιόν, προς Ελληνίδα δικηγόρο, όπου αποκαλύφθηκε πως η άρνηση θέσπισης της δυνατότητας να προηγούνται οι οφειλέτες  στην προτίμηση εξαγοράς των δανείων πριν από τη μεταβίβασή τους στα κοράκια, τα επονομαζόμενα και funds, ήταν τελικά επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης και όχι των τροϊκανών.
Πιο συγκεκριμένα, εδώ και καιρό οι τράπεζες - και κάτω από πιέσεις – επιθυμούν την απαλλαγή τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ώστε και οι ισολογισμοί τους να απαλλαγούν από «σκελετούς», αλλά και να σημειώσουν και έκτακτα κέρδη, έστω και μικρά, από την πώληση των δανείων ακόμα και στην εξευτελιστική τιμή στο 10  έως 20% κατά μέσο όρο της τρέχουσας αξίας  τους. Με τη σειρά τους τα funds θα αποκτήσουν και θα διαχειριστούν απαιτήσεις πολύ μεγαλύτερες του κόστους απόκτησης, καταβάλλοντας ποσά τραγικά υποπολλαπλάσια από τις αξίες που θα διεκδικήσουν να εισπράξουν. Και αν δεν εισπράξουν, πάλι θα βρεθούν σε πλεονεκτική θέση εφόσον θα προχωρήσουν σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και θα έχουν στην κατοχή τους από ακίνητα ιδιωτών και όχι μόνο, έως  ολόκληρες οικονομικές μονάδες και επιχειρήσεις, όταν αναφερόμαστε στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Στην περίπτωση αυτή, δηλαδή στην εξαγορά και την εξέλιξη σχετικά με τα δάνεια των επιχειρήσεων, αυτό που πρόκειται να συμβεί θα είναι ένα τεραστίων διαστάσεων βήμα για την ανακατανομή των δεδομένων ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους, ξένους κυρίως αλλά και ελληνικούς , το ξεκαθάρισμα της «αγοράς»,  αυτών που τα λόμπυ των ξένων και ντόπιων μονοπωλίων ονομάζουν «κουφάρια» και «κουτσά άλογα».
Τελικά ο απόλυτος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από τα ισχυρά χρηματοπιστωτικά κέντρα του ιμπεριαλισμού, ακόμα και σε όσα περιθώρια η εξάρτηση και το βάθαιμά της στα μνημονιακά χρόνια είχαν αφήσει. Η καταστροφή και το στέγνωμα των μικρών και μεσαίων οικονομικών μονάδων στη χώρα, το άνοιγμα της λεωφόρου για την πλήρη επικράτηση και κυριαρχία των οικονομικών μεγαθηρίων, και των συνεπειών του μεταξύ τους ανταγωνισμού, φυσικά σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ της κλιμακούμενης φτωχοποίησης. Η κατά τους «φωστήρες» του Περισσού και λοιπούς τροτσκιστές «ιμπεριαλιστική Ελλάδα», θα μοιάζει με το Ελ Ντοράντο των παγκόσμια ισχυρών,   με ολίγο ή περισσότερο κατάστρωμα από εργασιακή γαλέρα σαν αυτή του κινέζικου καπιταλισμού. Ούτε όμως για τα δάνεια των απλών ανθρώπων, στεγαστικά είτε καταναλωτικά, προβλέπεται καλύτερη τύχη. Οι εξασφαλίσεις σε ακίνητα των δανειοληπτών, ειδικά των στεγαστικών δανείων, θα χρησιμεύσουν για τη μεταβίβασή τους στα funds και τους «επενδυτές». Ομοίως θα κινδυνεύσουν και οι ιδιώτες που έχουν καταναλωτικά δάνεια.
Η κυβέρνηση, μετά την αποκάλυψη πως όχι μόνο δεν έβαλε στο όποιο τραπέζι διαπραγμάτευσης την αντίρρηση για την μη προτίμηση των δανειοληπτών έναντι των funds, αλλά αντίθετα είχε την πρωτοβουλία σε περιπτώσεις εξαγοράς δανείων, αυτοί να αποκλείονται, άρχισε μέσω του αρμόδιου υπουργού Σταθάκη να ψελλίζει ακατάληπτες δικαιολογίες, επιχειρώντας να περισώσει ό,τι είναι δυνατόν. Να σημειώσουμε εδώ πως η πρακτική της προτίμησης των δανειοληπτών σε σχέση με τα διεθνή κοράκια, μόλις ένα χρόνο πριν υιοθετήθηκε στη γειτονική Κύπρο, αλλά και στην Ισπανία. Αντίθετα στην Ελλάδα, με νομοθέτημα της κυβέρνησης Τσίπρα, το δικαίωμα των οφειλετών να προτιμηθούν αρχικά σε περίπτωση μεταβίβασης δανείου από τράπεζα εξαφανίστηκε !!! Είναι ο νόμος 4354/2015 που προβλέπει πως μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο κατάλογος και η ενημέρωση των μη «συνεργαζόμενων» οφειλετών, οπότε μετά να ξεκινήσει η διαδικασία της εξαγοράς των δανείων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.