Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ

 

«…όταν «ανοίγεις» ένα ζήτημα και μάλιστα σε τέτοια έκταση, πρέπει να έχεις και το πολιτικό θάρρος να αναλαμβάνεις την ευθύνη…»,σημειώνουν οι σύντροφοι του ΚΚΕ (μ-λ) σε ένα νέο άρθρο τους στην Προλεταριακή Σημαία (Π.Σ.) στις 9.2.2019 για τις εκλογές. Εξ αρχής δηλώνουμε την συμφωνία μας στην παραπάνω σημείωση τους. Δεν κατανοούμε ωστόσο, τι είναι αυτό που προσπαθεί να μας «χρεώσει» το ΚΚΕ (μ-λ).
Γιατί το ζήτημα στο οποίο αναφέρεται, το ζήτημα της διακοπής της εκλογικής συνεργασίας των δύο οργανώσεων, δεν το άνοιξε το Μ-Λ ΚΚΕ, αλλά το ΚΚΕ(μ-λ), έχοντας επίγνωση των συνεπειών που θα επακολουθήσουν από τη λαθεμένη απόφαση που έλαβε. Και αυτός που το δημιούργησε πρέπει να αναλαμβάνει και την ευθύνη των αρνητικών συνεπειών του και όχι να προσπαθεί να τις μεταθέσει στο Μ-Λ ΚΚΕ.
Τι προσπαθεί το ΚΚΕ(μ-λ) να «χρεώσει» στο Μ-Λ ΚΚΕ;
Ότι απάντησε δημόσια στην απόφαση του ΚΚΕ(μ-λ), για να ενημερωθεί ο κόσμος που μας παρακολουθεί πως προέκυψε η διακοπή της εκλογικής συνεργασίας;
Ότι δημοσιοποίησε τις θέσεις του για την συμμετοχή του στις εκλογές και τους λόγους που το οδήγησαν σε αυτόνομη κάθοδο; Στο νέο άρθρο τους ούτε λίγο ούτε πολύ, οι σύντροφοι του ΚΚΕ (μ-λ), είναι σαν να αναγνωρίζουν μόνο στον εαυτό τους το δικαίωμα να μιλήσουν δημόσια και να πάρουν θέση για τον τερματισμό της συνεργασίας και εμφανίζονται ενοχλημένοι από το γεγονός, ότι δεν αρκεστήκαμε για λόγους «διακριτικότητας» στην δική τους ανακοίνωση και να τελειώνει εκεί το ζήτημα
Σύντροφοι, πράγματι, ο καθένας πρέπει να έχει το πολιτικό θάρρος να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Το Μ-Λ ΚΚΕ ποτέ δεν κρύφτηκε μπροστά σε αυτό το καθήκον και εξ αρχής με τα κείμενα, τις τοποθετήσεις και τη δράση του έκανε ξεκάθαρο σε όλους, τον τρόπο με τον οποίο βλέπει αυτή τη συνεργασία, το περιεχόμενο και τους στόχους που έρχεται να ικανοποιήσει. Για αυτό το λόγο, με το ίδιο ακριβώς «πολιτικό θάρρος» μίλησε και έκρινε τον τερματισμό της συνεργασίας, και την παρουσίασε και την εξήγησε στα «μέλη, τους συναγωνιστές, τους φίλους του» και όσους παρακολουθούν το ίδιο και τις συνεργασίες του. Και όπως κάθε απόφαση του, όχι απλά δεν τη κρύβει, αλλά προσπαθεί να την διαδώσει όσο πιο μακριά γίνεται.
Το άρθρο του ΚΚΕ (μ-λ) την ίδια στιγμή που παραδίδει μαθήματα περί «πολιτικού θάρρους» για την «ανάληψη ευθυνών», μας δίνει οδηγίες για το πώς θα μπορούσε η απόφαση του για τερματισμό της συνεργασίας, να… «περάσει στα ψιλά». Μια απόφαση που εκτός των άλλων, τώρα, μας ενημερώνει ότι το ΚΚΕ(μ-λ) έβλεπε χρονικά οριοθετημένη την εκλογική συνεργασία.
Κατανοούμε την δυσκολία του ΚΚΕ (μ-λ) να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες της λαθεμένης απόφασης του. Θεωρούμε, όμως, απαράδεκτο και εντελώς αντισυντροφικό και αντισυναγωνιστικό προκειμένου να ξεπεράσει αυτή τη δυσκολία να καταφεύγει σε μεθοδολογία που διαβάλει το Μ-Λ ΚΚΕ.
Θεωρούμε προσβλητικό και ανεπίτρεπτο τον ισχυρισμό του άρθρου της Π.Σ. περί «αξιοποίησης των επαφών τους στα ΜΜΕ (τις οποίες καλά κάνουν και έχουν)», και να λέγεται ότι το Μ-Λ ΚΚΕ έδωσε «περίεργη δημοσιότητα», εννοώντας ότι το Μ-Λ ΚΚΕ έχει «επαφές» και προνομιακή μεταχείριση από τα αστικά μέσα ενημέρωσης. Όταν δεκαετίες τα κανάλια και δίκτυα ενημέρωσης είναι σφραγισμένα για εμάς αλλά και για αυτούς, και οι απόψεις μας είναι αποκλεισμένες και εξοβελισμένες από τα ΜΜΕ, μόνο κάποιος τυφλωμένος από εμπάθεια απέναντί μας μπορεί να ισχυριστεί ότι τα ΜΜΕ, ούτε λίγο ούτε πολύ, είναι στη διάθεσή μας και εμείς τα «αξιοποιούμε» δεόντως.
Αλήθεια, το ΚΚΕ (μ-λ) πως περίμενε οι εχθροί και οι άσπονδοι φίλοι του μ-λ κινήματος να «υποδεχθούν» την απόφαση για σταμάτημα της επτάχρονης εκλογικής συνεργασίας;
Ο λόγος που ενοχλήθηκαν οι σύντροφοι, δεν είναι προφανώς οι διαστάσεις που πήρε το θέμα (που είναι αστείο να ισχυρίζονται ότι τις ορίζουμε εμείς), αλλά το γεγονός ότι οι «συναγωνιστές» και οι «φίλοι» στους οποίους απευθύνονται και απευθυνόμαστε, απαιτούν πιο πειστικές απαντήσεις για την απόφαση τερματισμού της εκλογικής συνεργασίας από το ΚΚΕ (μ-λ).
Οι πραγματικοί, οι ειλικρινείς φίλοι αυτού του εγχειρήματος, είδαν σε αυτή τη συνεργασία (ακόμη και αν δεν την όρισαν ως «πρόπλασμα ενότητας») πολύ πιο ουσιαστικό και ελπιδοφόρο περιεχόμενο από μια πρόσκαιρη σύμπραξη που θα απαντούσε στις εκλογικές αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό συνέβη ανεξάρτητα με τη βούληση του Μ-Λ ΚΚΕ. Και ναι για αυτόν τον κόσμο, στον οποίο απολογούμαστε όλοι, υπήρξε ένα σημαντικό «πολιτικό γεγονός» που όσο και αν θέλει το ΚΚΕ (μ-λ) δεν μπορεί να υποβαθμιστεί και να προσπεραστεί έτσι απλά.
Γράφει το άρθρο της Π.Σ., αναφερόμενο στο ΚΚΕ (μ-λ) και στο Μ-Λ ΚΚΕ. «Αυτήν την ζωντανή σχέση, που για δεκαετίες τώρα έχει κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση όχι μόνο σε αριστερό κόσμο αλλά και ευρύτερα μέσα στο λαό, δεν έχουμε σκοπό να την υποκαταστήσουμε με μεθόδους και «κόλπα» που θα μας κάνει να μπερδεύουμε τον ίσκιο μας για μπόι».
Επιδιώκαμε πάντα και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε κριτική αντιπαράθεση μέσα σε συντροφικά πλαίσια, χωρίς χαρακτηρισμούς, υπονοούμενα και επιθέσεις. Οι σύντροφοι έχουν κάθε δικαίωμα να υπερηφανεύονται και να δίνουν όσους επαίνους θέλουνε στους εαυτούς τους. Δεν έχουν όμως κανένα δικαίωμα και δεν θα επιτρέψουμε να απευθύνουν ενάντιά μας ακατανόητα υπονοούμενα και διαβολές για «κόλπα» και «μεθόδους». Κοντά 45 χρόνια, οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ βαδίζουν μέσα στο κίνημα, στο στίβο της ταξικής πάλης και στους αγώνες του λαού μας με «κόλπα» και «μεθόδους»; Και τα εκστομίζουν αυτά σύντροφοι που παλεύουμε μαζί δεκαετίες;
Δεν έχουμε το μετράρι του ΚΚΕ (μ-λ) για να σταθμίσουμε το μέγεθος του «πολιτικού γεγονότος» που αντιστοιχίζεται στον τερματισμό της συνεργασίας. Είμαστε βέβαιοι όμως, ότι το μαρξιστικό – λενινιστικό κίνημα, ως τμήμα του κομουνιστικού και του λαϊκού κινήματος της χώρας μας, δεμένο με όλα τα μικρά και μεγάλα γεγονότα εδώ και πάνω από μισό αιώνα, αντιμετωπίζεται από τους αγωνιστές της πραγματικής αριστεράς με σεβασμό και σοβαρότητα και γι αυτό τους απασχολούν οι εξελίξεις σε αυτό. Και επειδή αυτή είναι η πραγματικότητα, για αυτό ασχολήθηκαν και με την έναρξη και με τον τερματισμό της συνεργασίας, όλων των ειδών οι «φίλοι» και οι εχθροί, και ειδικά για το δεύτερο με ιδιαίτερη χαρά. Για τους ίδιους λόγους δεν αρκεί μια απάντηση του τύπου «δεν έγινε και τίποτα» από την πλευρά του ΚΚΕ (μ-λ). Αυτό είναι το πρόβλημα και όχι οι απαντήσεις και οι δημοσιεύσεις του Μ-Λ ΚΚΕ.
Το Μ-Λ ΚΚΕ καμιά αγωνία δεν έχει για τα όσα γράφονται και εκτοξεύονται από τους πάσης φύσεως δημοσιογραφίσκους, «αριστερούς χαβαλέδες» και φαιδρούς αντικομμουνιστές. Όποτε κρίνει σκόπιμο, απλά απαντά με τον τρόπο που πρέπει. Θέλει όμως να απολογηθεί και να δώσει απαντήσεις σε όλους τους συναγωνιστές που με ειλικρινή αγωνία, προσδοκία, ανησυχία, ακόμη και με υγιή αμφιβολία ή και καχυποψία αντιμετώπισαν τη συνεργασία των δύο οργανώσεων. Για αυτό το λόγο υπογραμμίζουμε τα εξής:
1. κατά τη διάρκεια της 7χρονης συνεργασίας οι δύο οργανώσεις πραγματοποίησαν πολύ σημαντικές εκδηλώσεις, όπως για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση, για τα 50 χρόνια από την προλεταριακή πολιτιστική επανάσταση στην Κίνα και την έκδοση του περιοδικού Αναγέννηση στη χώρα μας, που έθεσε τα θεμέλια της ίδρυσης του μαρξιστικοί- λενινιστικού κινήματος της Ελλάδας. Εκτός από τις διαφορές τις οποίες προβάλουν ως κυρίαρχες οι σύντροφοι, εμείς δεν προσπερνάμε έτσι απλά μια βασική παράμετρο της πραγματικότητας, που επιβεβαίωσαν και αυτές οι εκδηλώσεις. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή οι οργανώσεις μας παραμένουν οι μόνες που μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα τέτοιο περιεχόμενο, στις βασικές ιδεολογικές κατευθύνσεις σε τόσο μεγάλα και θεμελιώδη ζητήματα.
2. Αυτή την πραγματικότητα, όσοι αγωνιούν για μέτωπα, συνεργασίες και κοινή δράση δεν μπορούν να την προσπερνούν με γενικόλογες επικλήσεις. Για εμάς η συνεργασία και η σχέση των δύο οργανώσεων εξακολουθεί να έχει προτεραιότητα. Όχι από κάποια εμμονή, αλλά από την πίστη ότι για όλα τα ζητήματα, από τις εκλογικές αυταπάτες που είναι βέβαιο ότι θα παραμένουν με όποιο τρόπο και αν εκφράζονται, μέχρι τον ιμπεριαλισμό και την εξάρτηση, για όλα τα μεγάλα διεθνή και εσωτερικά ζητήματα, οι δύο οργανώσεις μπορούν να καταθέτουν ένα υψηλό επίπεδο συμφωνίας. Αντιθέτως με τις οργανώσεις που επιδιώκει διαρκώς την κοινή δράση και τα μέτωπα διεκδίκησης το ΚΚΕ (μ-λ), η «ζωή», και όχι το Μ-Λ ΚΚΕ, υψώνει ειδικά σε αυτή τη φάση τις διαφορές σε πραγματικό εμπόδιο.
3. Για το θέμα των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, στα πλαίσια της ΛΑ-ΑΑΣ βρήκαμε εκείνες τις διατυπώσεις και το επίπεδο της συμφωνίας, που θεωρούμε ότι μας επιτρέπει να συνεχίζουμε. Αυτή η συμφωνία καλύπτει το Μ-Λ ΚΚΕ, μέχρι τουλάχιστον να υπάρξουν άλλου τύπου εξελίξεις. Σίγουρα η κάθε οργάνωση από μόνη της θα τονίσει διαφορετικές πλευρές του προβλήματος, αλλά με δεδομένο ότι κατακτήθηκε μια σημαντική συμφωνία, θεωρούμε λάθος να προβάλλεται το ζήτημα, (με στρεβλώσεις) ως ικανό για την διακοπή της εκλογικής συνεργασίας.
Με ανάλογο τρόπο έχουμε αντιμετωπίσει, στα πλαίσια της ΛΑ-ΑΑΣ, τις συμφωνίες μας και τις διαφωνίες μας για την παρέμβαση μας στο μαζικό κίνημα, και έχουμε βρει τρόπους να κάνουμε βήματα και σε αυτόν τον τομέα. Ούτε αυτό το ζήτημα είναι ικανό να δικαιολογήσει την διακοπή της εκλογικής συνεργασίας.
4. Δεν θέσαμε ποτέ ως «προαπαιτούμενο» της ΛΑ-ΑΑΣ την όποια εκλογική συνεργασία και σε καμία περίπτωση δεν έγινε τέτοια σύνδεση. Όμως αναρωτιόμαστε, αν ο μόνος λόγος που το ΚΚΕ (μ-λ) προχώρησε στην εκλογική συνεργασία του 2012, ήταν η «ενίσχυση της ΛΑ-ΑΑΣ», η απόφαση του για τερματισμό αυτής της συνεργασίας, τι σηματοδοτεί για το ίδιο και για τη ΛΑ-ΑΑΣ;
Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ
15 Φλεβάρη 201
9

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.