Σαν Σήμερα: 16/05/2019

1651: Οι Γενίτσαροι στραγγαλίζουν τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Παρθένιο Β’ και πετούν τη σορό του θάλασσα. Ο Σουλτάνος τον υποψιαζόταν ότι είχε μυστικές επαφές με τους Ρώσους.



1703: Πεθαίνει ο γάλλος παραμυθάς Σαρλ Περό. («Η Σταχτοπούτα», «Η ωραία κοιμωμένη», «Ο Καρυοθραύστης»)


1822: Οι Τούρκοι κυριεύουν το Σούλι.

1926: Πεθαίνει ο τελευταίος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Μεχμέτ ο 6ος.

1951: Γεννιέται ο γάλλος μόδιστρος Κριστιάν Λακρουά.


1953: Γεννιέται ο βρετανός ηθοποιός Πιρς Μπρόσναν, που ενσάρκωσε το διάσημο πράκτορα Τζέιμς Μποντ.

1953: Γεννιέται ο Τζάνγκο Ράινχαρντ, τσιγγάνος από το Βέλγιο, βιρτουόζος της κιθάρας και από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τζαζ.

1954: Γεννιέται η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη.


1966: Οι Beach Boys κυκλοφορούν στις ΗΠΑ το αριστουργηματικό άλμπουμ τους «Pet Sounds».

1966: Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας εκδίδει την «Αγγελία της 16ης Μαΐου», με την οποία ξεκινά η Πολιτιστική Επανάσταση.



1974: Αρχίζουν οι πρώτες γεωτρήσεις για το Μετρό. 196 πηγάδια σκάβονται στο κέντρο της Αθήνας.

1998: Ο Νίκος Νταμπίζας είναι ο πρώτος έλληνας ποδοσφαιριστής που παίζει σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ. Δεν καταφέρνει να σηκώσει το τρόπαιο, καθώς η ομάδα του Νιούκαστλ ηττάται από την Άρσεναλ με 2-0.
1999: Η οργάνωση «17 Νοέμβρη» στοχεύει με ρουκέτα την οικία του Γερμανού πρέσβη Καρλ Χάινς Κούνα στο Χαλάνδρι. Η ρουκέτα καρφώθηκε στη στέγη του διώροφου σπιτιού. Ήταν η πρώτη φορά που η 17Ν αφήνει ίχνη. Μια καφέ τραγιάσκα και 10 κηλίδες αίματος (στο μπροστινό μέρος του κλεμμένου αυτοκινήτου και στο πίσω κάθισμα). Σταγονίδια αίματος εντοπίστηκαν και σε απόσταση τριών μέτρων από το σημείο εκτόξευσης της ρουκέτας. Η πυροδότηση έγινε με αυτοπρόσωπη παρουσία μελών της οργάνωσης. Η επίθεση έγινε από τον προαύλιο χώρο τής απέναντι πολυκατοικίας της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 63. Το κλεμμένο αυτοκίνητο μάρκας Toyota Corolla (μοντέλο 1979), χρώματος λευκού (λευκό Toyota Corolla μοντέλο 1976 είχε χρησιμοποιηθεί από την οργάνωση και στις 5 Μαΐου στο τριπλό χτύπημα με ρουκέτες στον Πειραιά), βρέθηκε στη 1 το μεσημέρι της επόμενης μέρας στη διασταύρωση των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Μεσογείου στο Χαλάνδρι, σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από την κατοικία του γερμανού πρέσβη. Το αυτοκίνητο είχε κλαπεί την ίδια μέρα του χτυπήματος χωρίς να αλλαχτούν οι πινακίδες.


2004: Ο ορειβάτης Γιώργος Βουτηρόπουλος γίνεται ο πρώτος Έλληνας που φτάνει στην κορυφή των Ιμαλαΐων, στο Έβερεστ, σε υψόμετρο 8.848 μ. Ο 35χρονος, τότε, Γιώργος Βουτυρόπουλος έγινε ο πρώτος Έλληνας που πάτησε στη «Στέγη του Κόσμου». Τον ακολούθησαν άλλοι οκτώ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε είπε ότι δεν θα το επιχειρούσε ξανά και έχει βάλει στόχο να ανέβει σε άλλες κορυφές. Ο έμπειρος ορειβάτης κάρφωσε την ελληνική σημαία, εκπροσωπώντας τη 12μελή Εθνική Ορειβατική Αποστολή «Ηellas- Εverest 2004» η οποία οργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.