Οι περιφερειακές εκλογές και η παρέμβαση των πολιτών


Ο θεσμός της Αιρετής Περιφέρειας  νομοθετήθηκε με τον Καλλικράτη και παρουσιάστηκε από τους δημιουργούς της, σαν μια αναβάθμιση των Αυτοδιοικητικών θεσμών, που θα έδινε την δυνατότητα λειτουργίας των Περιφερειών έξω από τον στενό έλεγχο του κράτους, σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. 
Όπως αποδείχθηκε όμως ο Καλλικράτης δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την Τρόικα για την επιβολή των μνημονιακών πολιτικών στον Ελληνικό λαό, στο κομμάτι των υπηρεσιών που είχαν ανατεθεί στην Αυτοδιοίκηση, όπως Τεχνικά έργα, Γεωργία και Κτηνοτροφία, Περιβάλλον, Δημόσια Υγεία, εμπόριο, βιομηχανία και συγκοινωνίες αλλά και τα έργα στους διάφορους Δήμους της Περιφέρειας.
Η περικοπή του 70% των πόρων της αυτοδιοίκησης δεν άφησε καμία αμφιβολία για...
την πορεία που είχε δρομολογηθεί. Η πολιτική που προωθήθηκε ήταν της δημιουργίας ενός μικρού ευέλικτου κράτους, που δεν προσφέρει καμία δημόσια υπηρεσία προς τους πολίτες, αλλά  κατευθύνει να τις αγοράσουν από τους ιδιώτες. Αυτήν την πολιτική ακολούθησαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις μέχρι και την τελευταία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αποστελεχώθηκαν σε ποσοστό 40% από την έναρξη του Καλλικράτη, ενώ αντίστοιχα ποσοστά μείωσης εργαζομένων είχαν και οι υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.
       Ο νόμος Κλεισθένη που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι η συνέχεια αυτής της πολιτικής, και αυτό ήρθε να επιβεβαιωθεί άμεσα με την επιπλέον περικοπή του προϋπολογισμού των Περιφερειών κατά 700 εκατομμύρια ευρώ για το 2019. Δεν υπάρχουν μνημονιακές πολιτικές φιλικές προς τον λαό. Με το προσωπικό που έχει απομείνει οι υπηρεσίες υπολειτουργούν. Μία σειρά από αντικείμενα των υπηρεσιών εκχωρούνται σε εργολάβους, όπως καθαριότητα, εκχιονισμοί, διαγραμμίσεις, διάφορα έργα, κουνουποκτονία, παγιδοθεσία (για τον δάκο)  κλπ
Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντί να προσλάβει προσωπικό στις Περιφέρειες, συνέχισε την πολιτική των περικοπών. Περιέκοψε τους μήνες εργασίας των Γεωπόνων Δακοκτονίας και τους έστειλε στις υπηρεσίες τέλος Αυγούστου, δεκαπέντε μόλις μέρες πριν συγκομιστεί ο πράσινος καρπός της επιτραπέζιας ελιάς πέρσι. Νομοθέτησε τον θεσμό του κτηνιάτρου εκτροφής, και παρέδωσε τους κτηνοτρόφους στους ιδιώτες κτηνιάτρους. Οι ιδιώτες αρνήθηκαν τον εμβολιασμό για τον Μελιταίο πυρετό, επειδή βρήκαν την αμοιβή του κράτους ασύμφορη και ζήτησαν να πληρωθούν από τους κτηνοτρόφους. Μόνο όσοι κτηνοτρόφοι είχαν να τους πληρώσουν μπορούσαν να εμβολιάσουν τα ζώα τους. Αυτή η πολιτική των περικοπών αφήνει έκθετη την κοινωνία στις ασθένειες, την καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου και την υποβάθμιση των αγροτικών προϊόντων. Οι Δημόσιοι κτηνίατροι των Περιφερειών παρά τις τρικλοποδιές και τα εμπόδια έκαναν το καθήκον τους και χάρη στο φιλότιμό τους, προστάτεψαν τόσο τα κοπάδια των κτηνοτρόφων όσο και την Δημόσια Υγεία. Οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες έδωσαν και δίνουν μια απελπισμένη μάχη ώστε να καλύψουν οι ίδιοι αυτά που τους έχουν ανατεθεί, αλλά και επιπλέον όσα δεν καλύπτουν οι εργολάβοι, για την προστασία της Φυτικής και της Ζωικής παραγωγής, για να μην μείνει ο τόπος και οι κάτοικοι απροστάτευτοι, για να μην υπάρξει αποκλεισμός από τα χιόνια και να υπάρχουν δρόμοι και ρέματα καθαρά. 
Αντί για επιβράβευση ο Μπακογιάννης αρνήθηκε να εφαρμόσει την Συλλογική Σύμβαση εργασίας που ισχύει για όσους εργάζονται σε τέτοιες συνθήκες, στους δρόμους, στα χιόνια και τις λάσπες, στις μολυσματικές ασθένειες και στα χημικά, σε συνθήκες επικίνδυνες για την δημόσια υγεία, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους εργαζόμενους να λάβουν τις νόμιμες διευκολύνσεις που δικαιούνται. 
Οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους πρέπει να καταψηφίσουν τους πολιτευτάδες που ενώ ασχολούνται με όλα τα θέματα, είτε τα γνωρίζουν είτε όχι, δεν βρήκαν να πουν ούτε μία λέξη για να υπερασπίσουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων της περιφέρειας Στερεάς ούτε και να καταδικάσουν την Περιφερειακή αρχή για την στάση της.
Η ελλιπής, χρηματοδότηση της Περιφέρειας δεν οδήγησε τους υπεύθυνους σε μεγαλύτερη οικονομία και αποτελεσματικότητα, τα χρήματα εξακολουθούν να μην ξοδεύονται σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας. Χρησιμοποιούνται για να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. 
Χρηματοδοτούν εργολαβικά συμφέροντα ακόμα και όταν έχουν πολλαπλάσιο κόστος από το να πραγματοποιούνταν τα έργα από τις ίδιες τις υπηρεσίες με δικά τους μέσα. Οι ίδιοι νόμοι υπερ-κοστολόγησης των Δημοσίων έργων που καταχρέωσαν την χώρα ισχύουν μέχρι και σήμερα λες και δεν έχει μεσολαβήσει η χρεοκοπία του κράτους. Η έννοια των χρημάτων έχει χαθεί και τεράστια ποσά απαιτούνται ακόμα και για το πιο μικρό έργο.
Στα μεγάλα έργα που διαφημίζουν προβλέπουν 450.000 ευρώ για να μετατρέψουν ένα χωράφι σε υπαίθριο πάρκινγκ στην Άμφισσα. Αλήθεια αν ήθελαν να το κάνουν στεγασμένο πόσο θα το κοστολογούσαν;, Ακόμα ενάμισι εκατομμύριο ευρώ για να κάνουν πάρκινγκ το οικόπεδο που παρκάρουμε στους Δελφούς. Δύο εκατομμύρια για να κάνουν ένα ισόπεδο κόμβο στην Ιτέα, 140000 για να φτιάξουν δεύτερη φορά το κτήριο των υπηρεσιών του Ευπαλίου που υπάρχει και λειτουργεί, 600000 ευρώ για να πάρουν τα χαλίκια από το ποτάμι για να ρίξουν στην θάλασσα στην Τολοφώνα και να τα ξαναπάρει η θάλασσα και το παραμύθι συνεχίζεται…
Το προσωπικό και τα μηχανήματα της Περιφέρειας θα μπορούσαν να εκτελέσουν ένα σωρό έργα που σήμερα χρυσοπληρώνονται στους εργολάβους. Τα μνημόνια όμως επιβάλουν όλα τα χρήματα να μεταφερθούν σε εργολάβους και μελετητές.
Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ έδωσε ο Μπακογιάννης για να νοικιάσει αυτοκίνητα για όσα χρόνια ήταν η θητεία του, ενώ θα μπορούσε με τα ίδια χρήματα να αγοράσει τα περισσότερα από αυτά. Σε λίγο καιρό που θα φύγει θα φύγουν και τα αυτοκίνητα που έφερε και θα πρέπει να αναζητηθούν ξανά χρήματα για τις ίδιες ανάγκες. Υπέγραψε συμβάσεις της Περιφέρειας στα πλαίσια χορηγιών που στην ουσία ήταν διαφήμιση για τις εταιρείες και δημόσιες σχέσεις για τον ίδιο, στον δρόμο του προς την κεντρική πολιτική σκηνή. Μια σειρά από μικρορουσφέτια σε τοπικούς πολιτικούς παράγοντες ήταν το έργο του που είδαμε στην Φωκίδα, ούτε μία κορδέλα δεν κόπηκε αυτά τα χρόνια.
Πώς μετά περιμένουμε να φτιαχτούν τα πραγματικά έργα που θα φέρουν την ανάπτυξη, όπως η "διαγώνιος", ο δρόμος που θα ενώνει την Ναύπακτο με την Λαμία; Άμα χρειάζεται ένα τσουβάλι χρήματα για να ισοπεδωθεί η ευθεία που ήδη είναι ευθεία, που να βρεθούν τα χρήματα για να φτιαχτούν οι δρόμοι. Αν τελικά φτιαχτούν έργα με αυτό το σύστημα, θα φτιαχτούν μόνο για τις κατασκευαστικές εταιρείες, για να χρηματοδοτηθούν οι εργολάβοι και οι μελετητές, για να εξυπηρετήσουν καταστάσεις οι αιρετοί και όχι για να πραγματοποιηθεί το έργο και να εξυπηρετηθεί ο κόσμος. 
Οι Αιρετές αρχές κάνουν σαν να μην ξέρουν ότι ο περισσότερος κόσμος από το μεγαλύτερο μέρος της Δωρίδας πηγαίνει στην Αθήνα μέσω Πελοποννήσου. Αντί να ξεκινήσουν από τα σημεία του δρόμου που είναι πιο δύσκολα και εξυπηρετούν τον περισσότερο κόσμο, σχεδιάζουν πρώτα τα κομμάτια του δρόμου που εξυπηρετούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της περιοχής. 
Το κομμάτι Γαλαξίδι Ιτέα της "διαγωνίου" είναι το χειρότερο κομμάτι του δρόμου και εξυπηρετεί τον περισσότερο κόσμο και θα έπρεπε να τεθεί σε προτεραιότητα, αλλά παραμένει αόρατο για την Περιφερειακή αρχή. Το σημαντικότερο κομμάτι που χρειάζεται να βελτιωθεί είναι αυτό που ενώνει την Φωκίδα με την Αθήνα με την παράκαμψη των Δελφών, και αυτό εξαφανισμένο. Αν ενώσουμε την Αράχωβα με το Γαλαξίδι τότε ο τόπος θα γίνει πολύ πιο διαφορετικός από ότι είναι σήμερα. Αν αντίθετα τους αφήσουμε να συνεχίσουν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα για να φτιάχνουν δρόμους για να περνούν τα μεταλλεία και να επισκευάζουν τις ζημιές που προξενούν τα φορτηγά τόσο αυτών όσο και των ανεμογεννητριών τότε όλες οι άλλες δραστηριότητες της περιοχής θα πάνε πίσω.
Κωλονάκια  στο δρόμο για Δεσφίνα για να μην πάνε άκρη τα φορτηγά και πέσει ο δρόμος από το βάρος τους
Τα συμφέροντα που πρέπει να ελέγξει η Περιφερειακή Αρχή είναι τόσο μεγάλα και τόσο επιθετικά απέναντι στην υπόλοιπη κοινωνία, που πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων τα Περιφερειακά Χωροταξικά προγράμματα που έφτιαξαν οι φιλικές προς αυτούς Περιφερειακές αρχές. Η ανακήρυξη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ του 45% της Φωκίδας σε αποκλειστική μεταλλευτική ζώνη αποκλείει οποιαδήποτε άλλη αγροτική, τουριστική, ή βιοτεχνική δραστηριότητα. Η χωροθέτηση και οι άδειες για την τοποθέτηση εκατοντάδων ανεμογεννητριών και εργοστασίων ενέργειας σε όλη την Στερεά δίνει την χαριστική βολή στον τόπο.
Δεν πρέπει να έχουμε καμία ψευδαίσθηση για τις κυβερνητικές Περιφερειακές παρατάξεις πρώην και νυν. Δεν μπορούν να τα βάλουν με αυτά τα συμφέροντα, γιατί οι κυβερνήσεις που υπηρετούν, έχουν σκύψει το κεφάλι και έχουν αποδεχθεί την υπακοή και την συμμόρφωση. Είναι το κόστος των μνημονίων που έχουν υπογράψει και θέλουν να τα εφαρμόσουν στην Περιφέρεια όπως τα εφάρμοσαν και στην κυβέρνηση. 
Δεν μας ελκύει ο ρόλος του κυβερνητικού υποψηφίου οποιασδήποτε κυβέρνησης, που εφαρμόζει μνημόνια και τάζει χρήματα επειδή είναι δίπλα στην κουτάλα. Δεν προσφέρουν τίποτα στον τόπο αυτές οι επιλογές, ακολουθούνται χρόνια και μας έχουν αφήσει πολύ πίσω. Αυτοί που κερδίζουν μόνο είναι τα μεγάλα συμφέροντα και κάποια άτομα που φιλοδοξούν να γίνουν διαμεσολαβητές με την κεντρική εξουσία. 
Σε αυτές τις εκλογές θέλουμε να εκφραστούμε μαζί με αυτούς που πιστεύουν ότι υπάρχει ένας άλλος διαφορετικός δρόμος. Τους πολίτες που αναζητούν την ελευθερία και την προκοπή. Αυτούς που δεν έσκυψαν το κεφάλι. Αυτούς που πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να μετατρέψουμε την ζωή μας σε καύσιμη ύλη των μνημονίων. Αυτούς που δεν αντέχουν να βλέπουν να μαραζώνει ο τόπος και τα παιδιά μας να φεύγουν.
Ενώνουμε την φωνή μας με τα κινήματα των πολιτών που αγωνίζονται, ενάντια στις ανεμογεννήτριες από τα βουνά των Αγράφων μέχρι την Καρυστία. Μαζί με τους πολίτες που είναι αντίθετοι στα σχέδια μετατροπής της μισής Φωκίδας αποκλειστικά σε μεταλλείο. Μαζί με τους πολίτες που θέλουν να προστατεύσουν τον Κορινθιακό κόλπο από την μόλυνση των θαλασσών. Μαζί με τις Δημοτικές παρατάξεις τους Δήμους και τις τοπικές κοινότητες της περιφέρειας που διεκδικούν ένα καλύτερο τόπο για να ζούμε. Μαζί με τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια για την προστασία και την διεύρυνσή των Δημοσίων υπηρεσιών και των παροχών προς τον Πολίτη, για την αξιοπρέπειά μας και την ικανοποίηση των αναγκών μας.

 Μπορούμε εμείς να πούμε την τελευταία λέξη

Η ψήφος των πολιτών σε αυτές τις εκλογές είναι πολύ πιο σημαντική από τις προηγούμενες που αχρηστεύονταν και εξαφανίζονταν όταν δεν άνηκε στην πλειοψηφία. Ο εκλογικός νόμος είναι απλή αναλογική, αυτό σημαίνει ότι οι παρατάξεις θα εκλέξουν αναλογικά τους 51 συμβούλους. Κανένας συνδυασμός δεν θα έχει απόλυτη πλειοψηφία στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο. Ο θεσμός που είχε ευτελισθεί από τους προηγούμενους Περιφερειάρχες, μιας και έπαιρναν αποφάσεις κρυφά από την κοινωνία μπορεί να αλλάξει αν βοηθήσουν οι πολίτες με την ψήφο τους. 
 Στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα είναι απαραίτητες οι συνεργασίες, θα υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης για το τι προωθείται, αλλά και δυνατότητα μπλοκαρίσματος αποφάσεων που δεν συγκεντρώνουν την πλειοψηφία.  
Στην πρώτη Κυριακή θα εκλέξετε αυτούς που θέλετε να τοποθετήσετε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και θα διοικήσουν την Περιφέρεια. Εκεί πρέπει να επιλέξετε αυτούς που δεν θα λυγίσουν στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και θα υπερασπίσουν τις τοπικές κοινωνίες, τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους. Αυτούς που θα είναι δίπλα σας, μαζί σας, να στηρίξουν τις διεκδικήσεις και τους αγώνες σας, χωρίς να σας ξεχάσουν μετά τις εκλογές.

Σας καλούμε να ενώσετε την φωνή σας μαζί μας και να ψηφίσετε την Ελεύθερη Στερεά

Καλή ψήφο και καλούς αγώνες

Αποστόλης Τσιάμης
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Φωκίδας
με τον συνδυασμό Ελεύθερη Στερεά. 
            Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αντώνης Βούλγαρης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.