Συνέντευξη του Αντώνη Βούλγαρη στην εφημερίδα «Ευβοϊκός Τύπος»

Ο κ. Αντώνης Βούλγαρης εξηγεί τους λόγους που ιδρύθηκε η «Ελεύθερη Στερεά»
Τα βαριά προβλήματα οργάνωσης και κοινωνικής λειτουργίας της Στερεάς Ελλάδας εντοπίζει με βαρυσήμαντη συνέντευξή του ο κ. Α. Βούλγαρης, πολιτικός – οικονομολόγος, προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών Δήμου Ερέτριας, επικεφαλής του συνδυασμού «Ελεύθερη Στερεά».
Ο κ. Βούλγαρης αιφνιδίασε θετικά με μια παράταξη πραγματικά ελεύθερη και με διάθεση προσφοράς στην οποία συμμετέχουν σημαντικά πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας.
Ερ: Κύριε Βούλγαρη ο συνδυασμός σας ονομάζεται Ελεύθερη Στερεά. Γιατί το διαλέξατε;
Απ. Το όνομα επιλέχτηκε μετά από ψηφοφορία στην ιδρυτική μας συνέλευση, συνέλευση πολιτών της Στερεάς, στις 31 Μαρτίου 2019 στην Αλίαρτο. Εκτιμάμε ότι η Στερεά Ελλάδα είναι δεσμευμένη από τα μεγάλα συμφέροντα εταιρειών αλλά και ξένων κρατών. Ο χωροταξικός σχεδιασμός της Στερεάς υποδεικνύεται από μεγάλες επιχειρήσεις χωρίς να λαμβάνεται υπόψην η τοπική κοινωνία και οι πολίτες. Χιλιάδες ακίνητα του δημοσίου είναι δεσμευμένα στο Υπερταμείο στο οποίο κάνουν κουμάντο ξένα συμφέροντα. Χιλιάδες ακίνητα πολιτών είναι δεσμευμένα από τις τράπεζες. Οι θεσμοί της αυτοδιοίκησης ασφυκτιούν από τον έλεγχο του κεντρικού κράτους και τούς μηχανισμούς των Βρυξελλών Ονομάσαμε το συνδυασμό μας Ελεύθερη Στερεά για να δείξουμε την απόφαση μας να παλέψουμε για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης, για την απόφασή μας να ελευθερωθεί η Στερεά Ελλάδα από τα μεγάλα αυτά συμφέροντα και δεσμά.
Ερ: Είσαστε ελάχιστα γνωστός και πολλοί αναρωτιούνται ποιός είστε και ποιοί είναι μαζί σας. Τί έχετε να απαντήσετε;
Απ. Είμαι προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών στο Δήμο Ερέτριας, πολιτικός επιστήμονας και οικονομολόγος με μεταπτυχιακό στην Αστική και Περιφερειακή Ανάπτυξη. Εργάζομαι στην αυτοδιοίκηση 14 χρόνια. Μαζί μου, ισότιμα, είναι πολίτες από όλη την περιφέρεια. Αποφασίσαμε να κάνουμε μια προσπάθεια να αναδείξουμε τα προβλήματα της Στερεάς και να κάνουμε κάτι για να αλλάξει η μέχρι τώρα πορεία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Στερεάς Ελλάδας. Άλλες εξαρτήσεις και δεσμεύσεις δεν έχουμε.
Ερ: Ποια είναι όμως αυτά τα προβλήματα που αναφέρετε και πως θα μπορούσατε να τα λύσετε; Οι πολίτες θέλουν λύσεις και όχι μόνο υποσχέσεις.
Α.Β. : Ξέρουμε όλοι ότι υπάρχουν βασικές ανάγκες των πολιτών που δεν ικανοποιούνται. Οι μικροί οικισμοί ερημώνουν εξαιτίας του “Καλλικράτη”. Το δημόσιο σύστημα υγείας υπολειτουργεί, η εκπαίδευση πάσχει από βασικές υποδομές. Οι υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης είναι υποστελεχωμένες και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Έχουμε γεμίσει στα βουνά της Στερεάς με θηριώδεις ανεμογεννήτριες που προκαλούν περιβαλλοντική καταστροφή, με σχεδιασμό που υποδεικνύεται από ξένους επιχειρηματικούς κολοσσούς και στην ουσία δυσφημεί την έννοια της ήπιας ανάπτυξης και τις ΑΠΕ. Πολλά ποτάμια γίνονται αποδέκτες δηλητηρίων από ρυπογόνες εγκαταστάεις με κορυφαίο παράδειγμα τον Ασωπό. Η απερχόμενη διοίκηση Μπακογιάννη βιάστηκε να ανακοινώσει ένα τεράστιο σχέδιο ανάπτυξης για τον Ασωπό και η σημερινή κυβέρνηση νομοθέτησε ένα φορέα διαχείρησης της περιοχής με το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας να παίζει κυρίαρχο ρόλο. Βάλανε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Κι αυτό κάνουν σε όλες τις περιπτώσεις. Εμείς θα έχουμε άλλες προτεραιότητες. Θα στηρίξουμε οικονομικά και λειτουργικά τις δημόσιες δομές υγείας και εκπαίδευσης, , θα στελεχώσουμε τις υπηρεσίες σε όλους τους νομούς ώστε να εξυπηρετείτε ο πολίτης και να εξοικονομούνται πόροι που τώρα σπαταλιούνται σε διάφορους εξωτερικούς συνεργάτες. Θα κρατήσουμε ότι είναι χρήσιμο και θα επανασχεδιάσουμε ότι έχει σχεδιαστεί σε βάρος των πολιτών. Δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού που δεν προσβάλλουν του κατοίκους. Θα προωθήσουμε ένα πρότυπο ήπιας ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Σημαντικό για μας είναι να έχουν λόγο στο σχεδιασμό οι πολίτες. Η ηλεκτρονική διαβούλευση είναι αναποτελεσματική. Θα προωθήσουμε θεσμούς συνελεύσεων πολιτών, θα ακούμε κάθε πολίτη. Ξέρουμε ότι η δημοκρατία θέλει κόπο για να εδραιωθεί. Είμαστε μακριά από τα μεγάλα συμφέροντα, σε αντίθεση με αυτά όταν χρειαστεί να προστατέψουμε τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον.

Ερ: Πιο συγκεκριμένα για την Εύβοια, τι έχει το πρόγραμμα σας;
Α.Β.: Είναι γνωστή σε όλους η κακή κατάσταση του βασικού οδικού δικτύου. Δεν πάει άλλο, θα πιέσουμε με όλους τους τρόπους να γίνουν επιτέλους οι οδικοί άξονες της Εύβοιας. Αν αναλάβουμε τη διοίκηση της Περιφέρειας, είναι άμεση προτεραιότητα για μας. Θα πιέσουμε για τη διευθέτηση όλων των ρεμάτων, να αποφύγουμε πλημμύρες και καταπατήσεις, θα δώσουμε έμφαση στην πολιτική προστασία. Παραπέρα, θα πιέσουμε να επανεξεταστούν ταχύτατα οι αδειοδοτήσεις των ανεμογεννητριών στην Καρυστία, όπως και σε όλη τη Στερεά, με βασικό κριτήριο τη βούληση των τοπικών κοινωνιών την προστασία του περιβάλλοντος και το δημόσιο συμφέρον. Για μας είναι αδιανόητο κάποιοι να θησαυρίζουν με δημόσιο χρήμα προκαλώντας ζημιές στο περιβάλλον και αλλοιώνοντας ακόμη και αρχαιολογικούς χώρους. Θα συνεργαστούμε με όλους τους Δήμους, ισότιμα, για να προωθήσουμε τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών. Φυσικά, ότι είπα για την υγεία και την εκπαίδευση αλλά και το αναπτυξιακό πρότυπο ισχύει και για την Εύβοια. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να λειτουργήσει άμεσα το καινούριο νοσοκομείο Χαλκίδας, με όλες τις ειδικότητες ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών. Άμεσα.
Ερ: Αν σας ρωτούσε κάποιος γιατί να σας ψηφίσει, τι θα απαντούσατε;
Α.Β.: Γιατί εννοούμε αυτά που λέμε. Θα επιμείνουμε στον πολιτικό ρόλο της Περιφέρειας ως εκφραστή της βούλησης των πολιτών της Στερεάς Ελλάδας. Δεν κρύβεται κανείς πίσω μας, δεν μας χρηματοδοτεί καμιά επιχείρηση, κανένα κόμμα εξουσίας. Όλοι οι υποψήφιοι μας ζουν από την εργασία τους, βιώνουν την δύσκολη κατάσταση στη χώρα μας όπως και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Από την επόμενη των εκλογών θα συνεχίσουμε να συμπαραστεκόμαστε στους αδύναμους, να προωθούμε την πολιτιστική δημιουργία, να σχεδιάζουμε το μέλλον της Στερεάς Ελλάδας, μακριά από εξαρτήσεις, σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία. Για αυτό το λόγο καλούμε τους πολίτες της Στερεάς να μας στηρίξουν πριν και μετά τις εκλογές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.