Τι Μοσάντ τι ΚΥΠ…

Από τότε που η ΕΥΠ/ΚΥΠ απέκτησε πολιτική διοίκηση είχαμε συνηθίσει τις κυβερνήσεις να βάζουν επικεφαλής τους κάποιον απόστρατο αστυνομικό ή στρατιωτικό, κάποιον διπλωμάτη, κάποιον συνταξιούχο δικαστικό ή κάποιο πολιτικό στέλεχος (όπως ήταν ο Τσίμας επί ΠΑΣΟΚ ή ο Ρουμπάτης επί ΣΥΡΙΖΑ). Ο Μητσοτάκης πρωτοτύπησε και σ' αυτό, βάζοντας επικεφαλής στη ζοφώδη μυστική υπηρεσία τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο μιας εταιρίας σεκιούριτι, που δεν έχει εργαστεί πουθενά αλλού, εκτός από τη συγκεκριμέ νη εταιρία και αρχικά ως φύλακας στην αμερικάνικη πρεσβεία!

Η δουλειά ήταν κλεισμένη πριν από τις εκλογές, όπως αποδεικνύεται από έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Στις 9 Ιούλη, δυο μέρες μετά τις εκλογές, στο ΓΕΜΗ καταχωρίστηκε πρακτικό της εταιρίας σεκιούριτι G4S, βάσει του οποίου ο εκλεκτός του Μητσοτάκη Π. Κοντολέων παραιτήθηκε από πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της G4S στις 3 Ιούλη (τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές). Παραιτήθηκε γιατί ήξερε ότι θα τοποθετηθεί από τον Μητσοτάκη επικεφαλής στην ΕΥΠ/ΚΥΠ.

Μεγάλος ντόρος έγινε για τα τυπικά του προσόντα. Γέλασε και το παρδαλό κατσίκι, καθώς φέρεται να έχει σπουδάσει σε βρετανικό… ανοιχτό πανεπιστήμιο (δι' αλληλογραφίας, στα 34 χρόνια του). Ο Τσίπρας μάλιστα έκανε και πλάκα στον Μητσοτάκη, ρωτώντας τον στη Βουλή αν ο Κοντολέων είναι κιθαρίστας ή ντράμερ, καθώς ο ΔΟΑΤΑΠ αναγνωρίζει από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο μόνο τα πτυχία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Η πλάκα είναι πως υπό τον Κοντολέοντα, σε θέσεις υποδιοικητών, τοποθετήθηκαν ένας πρέσβης, ένας πρώην διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας και ένας λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, δηλαδή άνθρωποι που έχουν πολύ περισσότερα τυπικά προσόντα από τον Κοντολέοντα.

Δε διαθέτουν, όμως, το βασικό ουσιαστικό προσόν του Κοντολέοντα, το οποίο περιέγραφε η πρώτη κυβερνητική ανακοίνωση: «τυγχάνει επίσης εκτίμησης και στο εξωτερικό, σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα παραδοσιακά συνεργάζεται». Ποιες είναι αυτές οι χώρες; Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, βεβαίως-βεβαίως. Είναι γνωστή, άλλωστε, η σχέση της πολυεθνικής G4S με τις μυστικές υπηρεσίες αυτών των χωρών και ιδιαίτερα με το Ισραήλ. Εχει κατηγορηθεί όχι μόνο για φύλαξη πολιτικών κρατούμενων (π.χ. Παλαιστίνιων, στην Οφέρ και άλλες φυλακές), αλλά ακόμα και για συμμετοχή σε βασανιστήρια! Γι' αυτό έχει τεθεί στο στόχαστρο του διεθνούς κινήματος BDS, που αγωνίζεται ενάντια στο καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ, οργανώνοντας καμπάνιες μποϊκοτάζ και επιβολής κυρώσεων σε εταιρίες που συνεργάζονται μ' αυτό. Η Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση έχει οργανώσει παλαιότερα κινητοποίηση συμβολικού αποκλεισμού των γραφείων της G4S στην Αθήνα, την ημέρα τιμής στους παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους.

Αυτή η διάσταση εξαφανίστηκε εντελώς από την κριτική των συριζαίων, οι οποίοι έμειναν στο ζήτημα των τυπικών προσόντων του Κοντολέοντα, τα οποία είναι ανύπαρκτα και έτσι δημιουργείται κώλυμα για το διορισμό του. Και σ' αυτό πέτυχαν διάνα, όπως αποδεικνύεται από την πανικόβλητη αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία δεν τόλμησε να διαψεύσει τίποτα και διά του Πέτσα δήλωσε απλώς ότι «τα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας θα έπρεπε να μένουν εκτός μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να μη θέλει να αναδείξει την ουσιαστική πολιτική διάσταση, δηλαδή ότι ο επικεφαλής μιας εταιρίας που έχει στενές σχέσεις με το σιωνιστικό κράτος και αποτελεί βραχίονα της στυγνής καταστολής σε βάρος των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων τοποθετήθηκε διοικητής της ΕΥΠ/ΚΥΠ. Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε εξίσου αμερικανόδουλη και φιλοσιωνιστική με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι η κυβέρνηση Τσίπρα που ανακήρυξε το σιωνιστικό μόρφωμα «στρατηγικό σύμμαχο» και ανέπτυξε μαζί του τις διακρατικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτιστικό). Ο Μητσοτάκης συνεχίζει αυτή τη στρατηγική σχέση και σίγουρα η συγκεκριμένη επιλογή του υπαγορεύτηκε από τους Αμερικανούς, οι οποίοι αδιαφορούν για… μικροζητήματα όπως είναι τα τυπικά προσόντα που πρέπει να έχει ένας επικεφαλής κρατικής υπηρεσίας. Τους αρκούν τα ουσιαστικά (με ό,τι περιλαμβάνει ο όρος για τα συγκεκριμένα πόστα).

ΥΓ. Ο Μητσοτάκης δημιούργησε -για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους- και θέση Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, στην οποία τοποθέτησε τον αντιναύαρχο Διακόπουλο. Εδειξε και σ' αυτό το επίπεδο την ανασφάλειά του και βάζει έναν δικό του να ελέγχει τους κυπατζήδες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.