Παίζουν τα ρέστα τους για να αποχαρακτηρίσουν το πευκοδάσος στο Παλιούρι (για χάρη εταιρίας συμφερόντων Σαββίδη)


Μια ακόμα συνεδρίαση του Τεχνικού Συμβούλιου Δασών (ΤΔΣ) γίνεται την Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποχαρακτηρίσουν το πευκοδάσος του Παλιουρίου, έκτασης 125,4 στρεμμάτων, και ηλικίας 25-40 χρόνων και με δασοκάλυψη 100%, εμφανίζοντάς το ως αγροτική γη, προκειμένου η εταιρία συμφερόντων Σαββίδη, που έχει αγοράσει από το ΤΑΙΠΕΔ το πρώην ΧΕΝΙΑ στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, να χτίσει ελεύθερα και ασύδοτα πολυτελή τουριστικά καταλύματα.

Το ΤΣΔ έχει ως τακτικά μέλη τέσσερις δασολόγους και μία πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 29 Μάρτη του 2019 από τότε δοκίμασε αρκετές φορές να αποχαρακτηρίσει το πευκοδάσος του Παλιουρίου, επικαλούμενο καταργημένες διατάξεις και αρνούμενο απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ι. Τσιρώνη, σύμφωνα με την οποία ήταν πέρα για πέρα νόμιμη η τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού που διενήργησε το 2010 ο Δασάρχης Κασσάνδρας.

Αυτή τη φορά, το ΤΣΔ κάλεσε στη συνεδρίασή του τους τέσσερις προϊσταμένους (δασολόγους) των υπηρεσιών που έχουν χειριστεί το ζήτημα, τον προϊστάμενο του Δασαρχείου Κασσάνδρας, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής (ΔΔΧ), τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών (ΔΣΕ) και τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων (ΓΔΔΑΥ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης (ΑΔΜΘ).

Ο πρώτος και ο τρίτος απ’ αυτούς τους υπηρεσιακούς παράγοντες έχουν επιλεγεί μετά την απόφαση του Δασάρχη Κασσάνδρας στις 6 Απρίλη του 2017 όπως και τις άλλες αποφάσεις του, με τις οποίες έκρινε ότι η αμφισβητούμενη από την εταιρία συμφερόντων Σαββίδη και το ΤΑΙΠΕΔ έκταση είναι πευκοδάσος με 100% κάλυψη. Επειδή η Δημόσια Διοίκηση έχει συνέχεια, οι δύο νέοι προϊστάμενοι είναι υποχρεωμένοι να υποστηρίζουν τις αποφάσεις του Δασάρχη Κασσάνδρας. Με τις αποφάσεις αυτές έχουν, άλλωστε, συμφωνήσει τόσο οι προϊστάμενοι των άλλων υπηρεσιών (Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης), όπως και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών, που ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΝ).

Οι τέσσερις δασολόγοι του ΤΣΔ όφειλαν από την πρώτη συνεδρίασή τους να υιοθετήσουν τις αποφάσεις των τεσσάρων αρμόδιων Διευθύνσεων και όχι να επιδιώκουν να αποχαρακτηρίσουν το πευκοδάσος. Ρωτάμε: γιατί τους καλούν, όταν στο φάκελο που από την πρώτη στιγμή έχουν στη διάθεσή τους υπάρχουν όλες οι αποφάσεις και το υλικό με βάση το οποίο ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Κασσάνδρας έλαβε τις αποφάσεις του;

Κατά τη γνώμη μας, κάνουν την ύστατη προσπάθεια να «πείσουν» τους συναδέλφους τους να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους και να κρίνουν ότι το πευκοδάσος είναι αγροτική γη! Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι δασολόγοι-προϊστάμενοι των τεσσάρων αρμόδιων διευθύνσεων θα σεβαστούν τη νομιμότητα και θα υπερασπιστούν για μια ακόμα φορά το πευκοδάσος των 125,4 στρεμμάτων, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για δάσος και όχι για αγροτική γη!
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.