Αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ: Περισσότερο για προπαγάνδα

«Το είπαμε, το κάναμε» πανηγύρισαν, για λογαριασμό του Μητσοτάκη, οι υπάλληλοι που χειρίζονται το πρωθυπουργικό  Τwitter. Ο Σταϊκούρας υπέβαλε και επίσημα αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, με τον Τσακαλώτο να εκφράζει τη συμφωνία του γι' αυτή την κίνηση. Την είχαμε ετοιμάσει εμείς, αλλά δεν προλάβαμε να την υλοποιήσουμε είναι το σχόλιο που ακούγεται από τους συριζαίους. Γιατί δεν προλάβατε, ρε παιδιά; Την έγκριση από τη Λαγκάρντ την είχε πάρει ο Τσακαλώτος, όταν τη συνάντησε στην Ουάσινγκτον, και από τότε που την πήρε έγιναν τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις του Eurogroup. Γιατί δεν υπέβαλε εκεί το σχετικό αίτημα;

Η απάντηση είναι ότι δεν υπέβαλε το αίτημα, γιατί εκείνη την περίοδο το θέμα έκανε «τζιζ». Ο Τσίπρας είχε κάνει τις γνωστές ανακοινώσεις στο Ζάππειο, όλα κυλούσαν σε κλίμα προεκλογικής υποσχεσιολογίας, τις Βρυξέλλες δεν τις ρωτούσαν για όλ' αυτά, οπότε ο Τσακαλώτος με τον Χουλιαράκη φοβήθηκαν τυχόν αρνητική απάντηση, η οποία θα κόστιζε. Θα κόστιζε πολιτικά, γιατί οικονομικά το κόστος είναι αστείο. Ετσι, το άφησαν για την επόμενη κυβέρνηση, η οποία δρέπει τώρα τις δάφνες της προπαγάνδας.

Τι δουλειά έχουν οι μηχανισμοί της ΕΕ να παρέμβουν σε μια υπόθεση δανεισμού της Ελλάδας από το ΔΝΤ; Εχουν και παραέχουν. Διότι τα δάνεια από το ΔΝΤ και από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό (EFSF/ESM) είναι pari passu. Αυτό σημαίνει πως όποια δικαιώματα έχει ο ένας δανειστής έχει και ο άλλος. Πρέπει, λοιπόν, το Eurogroup να αποφασίσει ότι παραιτείται από το δικαίωμα προαποπληρωμής ίσου ύψους δικών του δανείων, ώστε  η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Αν το Eurogroup δεν πάρει τέτοια απόφαση, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει πρόωρα και ισόποσα δάνεια από τον EFSF, πράγμα αδύνατο. Κι αν η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει να το κάνει μονομερώς με το ΔΝΤ, είναι σίγουρο ότι το ΔΝΤ θα αρνηθεί. Στην -καθαρά θεωρητική- περίπτωση που το ΔΝΤ δεν αρνούνταν να προαποπληρωθούν μονομερώς δικά του δάνεια, το Eurogroup θα μπορούσε να προχωρήσει σε απαίτηση άμεσης αποπληρωμής ισόποσων δανείων του EFSF, οπότε θα είχαmε «πιστωτικό επεισόδιο». Ολ' αυτά είναι υποθέσεις εργασίας, φυσικά. Δεν υπήρχε περίπτωση οι Τσιπραίοι να πάνε σε σύγκρουση με το Eurogroup. Θα προχωρούσαν σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ μόνο υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από το Eurogroup. Γι' αυτό και δεν προχώρησαν, μολονότι το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν ψηλά στην προπαγάνδα τους. Αναγκάστηκαν να πάνε σε πρόωρες εκλογές, οπότε δεν μπορούσαν να βγάλουν άλλη πολιτική υπεραξία απ' αυτό.

Πέρα από την προπαγάνδα, όμως, υπάρχει και η ουσία, την οποία αξίζει τον κόπο να δούμε, γιατί οι βασικές πτυχές της δεν είναι καθόλου γνωστές.

Το υπόλοιπο δανείων από το ΔΝΤ είναι περίπου 9 δισ. ευρώ. Ομως, η «φασαρία» γίνεται για πρόωρη αποπληρωμή 3 δισ. ευρώ. Για το 2020 υπολογίζεται ότι το όφελος (από τη διαφορά ανάμεσα στα ψηλότερα επιτόκια των δανείων ΔΝΤ και τα χαμηλότερα επιτόκια με τα οποία δανείζεται σήμερα το ελληνικό κράτος) θα είναι γύρω στα 70 εκατ. ευρώ, ενώ τις επόμενες χρονιές θα είναι κάθε χρόνο και μικρότερο. Μιλάμε για ασήμαντο ποσό για έναν κρατικό προϋπολογισμό. Πολλή φασαρία για το τίποτα, μιλώντας οικονομικά. Χρήσιμη, όμως, για την προπαγάνδα των κυβερνήσεων (πρώτα του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα της ΝΔ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ εστίαζε την προπαγάνδα του στο ότι διώχνει το «κακό» ΔΝΤ, ενώ η ΝΔ εστιάζει την προπαγάνδα της στο ότι με αυτή την κίνηση «ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας, βελτιώνει τους δείκτες βιωσιμότητας του χρέους και εξοικονομεί πόρους για το ελληνικό Δημόσιο», όπως έγραψε στο Twitter ο Κούλης. Οπως είδαμε, τίποτ' απ' αυτά δεν ισχύει. Και όπως θα δούμε παρακάτω, ούτε το ΔΝΤ φεύγει.

Γιατί δεν αποπληρώνουν το σύνολο των 9 δισ. που απομένουν από τα δάνεια του ΔΝΤ; Σήμερα το ελληνικό δημόσιο έχει τη δυνατότητα να δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια, έχει και το περιβόητο «μαξιλάρι ασφαλείας», θα μπορούσε επομένως να αποπληρώσει πρόωρα το σύνολο των δανείων του ΔΝΤ. Αν όμως γινόταν αυτό, θα χανόταν η νομιμοποιητική βάση συμμετοχής του ΔΝΤ στην τρόικα. Οταν τα δάνεια πέσουν κάτω από ένα ορισμένο ύψος, το ΔΝΤ δεν έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στη διαχείριση «προγραμμάτων εξυγίανσης» στη συγκεκριμένη χώρα. Αυτό δεν το θέλουν οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, οι οποίοι αποφάσισαν ότι το ΔΝΤ, μολονότι δεν έδωσε δεκάρα τσακιστή στο πλαίσιο του δανεισμού του τρίτου Μνημόνιου, θα παραμείνει στην τρόικα, αφού έχει το know how στην εκπόνηση αντιλαϊκών προγραμμάτων λιτότητας. Και η τρόικα συνεχίζει να ασκεί σκληρή επιτροπεία στο ελληνικό κράτος ακόμα και τώρα. Είναι το μετα-Μνημόνιο που υπέγραψαν οι συριζαίοι.

Ολα τα παραπάνω δεν είναι γνωστά παρά μόνο στους ειδικούς. Ετσι, οι κυβερνήσεις -πρώτα του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα της ΝΔ- κάνουν παραπλανητική προπαγάνδα, παρουσιάζοντας σαν μεγάλη επιτυχία την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, τη στιγμή που δεν τολμούν να προαποπληρώσουν το σύνολο των δανείων, αλλά μόνο το ένα τρίτο τους, ώστε να μπορεί το ΔΝΤ να συμμετέχει στην τρόικα της σκληρής αποικιοκρατικής επιτροπείας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.