Αισχρή προπαγάνδα ψεύτικων «πρωταθλητών»

«Kαλό είναι να αποφεύγουμε συγκρίσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες», έλεγε ο Τσιόδρας χθες. Μάλλον δεν είχε πάρει χαμπάρι το νέο σόου Κούλη την Παρασκευή, το οποίο στηριζόταν στη σύγκριση με άλλες χώρες και μάλιστα σε fake σύγκριση.


Την Παρασκευή, λοιπόν, το επιτελείο προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου ανακοίνωσε ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με άλλους έξι ηγέτες κρατών απ΄όλο τον κόσμο που κατάφεραν να αποκρούσουν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας». Η ανακοίνωση «ενημέρωνε» τον ελληνικό λαό ότι «στην τηλεδιάσκεψη, με βασικό θέμα την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, οι επτά ηγέτες ανέλυσαν τα μέτρα που ελήφθησαν εγκαίρως για τη μείωση της διασποράς του ιού προκειμένου να δοθεί χρόνος στα συστήματα υγείας να ανταπεξέλθουν στην πίεση και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Συζητήθηκαν ακόμη οι στρατηγικές που εξετάζει κάθε χώρα για την σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και τη μετάβαση σε μια νέα κανονικότητα».


Ποιοι ήταν οι ηγέτες με τους οποίους τηλεδιασκέφτηκε ο Κούλης; Ο αυστριακός Κουρτς, ο δανός Φρέντρικσεν, ο τσέχος Μπάμπις, ο σιωνιστής Νετανιάχου, ο αυστραλός Μόρισον και ο νεοζηλανδός Αρντεμ.


Η συμμετοχή του Αυστραλού και του Νεοζηλανδού είναι, βέβαια, καλαμπούρι. Χώρες του νότιου ημισφαίριου και οι δύο, αντιμετώπισαν πολύ μικρή πίεση και δεν μπορούν να τίθενται υπό οποιαδήποτε σύγκριση. Οι υπόλοιποι, όμως, είναι πράγματι οι «πρωταθλητές» στην αντιμετώπιση της πανδημίας; ‘Η απλά είναι εκείνοι που βολεύουν την κυβερνητική προπαγάνδα της «εξόδου από την καραντίνα», χωρίς τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις προστασίας της δημόσιας υγείας;


Δείτε τα δεδομένα του Πίνακα που ακολουθεί, ο οποίος έχει φτιαχτεί βάσει των πιο πρόσφατων εκτιμήσεων ως προς τον πληθυσμό κάθε χώρας και των συγκεντρωτικών δεδομένων για κρούσματα και θανάτους που δημοσιεύει συνεχώς το Johns Hopkins University (25 Απρίλη, βράδυ), με βάση τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει κάθε κυβέρνηση (την εγκυρότητα των οποίων κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί – έχει αποδειχτεί άλλωστε ότι μειώνουν σκόπιμα τον αριθμό των θανάτων). Με βάση τα επίσημα στοιχεία, σημασία έχει η τελευταία στήλη, στην οποία υπολογίσαμε για κάθε χώρα τη θνητότητα ανά 100.000 κατοίκους.


Η Δανία και η Αυστρία δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να περιληφθούν στους «πρωταθλητές». Ιδιαίτερα η Δανία, που έχει ποσοστό θνητότητας υψηλότερο απ’ αυτό της πολυπληθέστερης Γερμανίας. Δύσκολα, όμως, θα συμμετείχε η Μέρκελ σ’ αυτό το σόου. Γιατί απλούστατα δεν το έχει ανάγκη, όπως μπορεί να το έχουν ο Κουρτς και ο Φρέντρικσεν (υποψιαζόμαστε πως την ιδέα για του την είχε κάποιος απ’ αυτούς τους δύο), ούτε συνηθίζει να «μοιράζεται» την προπαγάνδα της με «κατωτέρους» της.


Η Τσεχία και το Ισραήλ είναι μέχρι στιγμής σε σχετικά χαμηλά ποσοστά θνητότητας, αλλά και πάλι δεν ανήκουν στους «πρωταθλητές». Αν αφήσουμε εκτός τη Ρωσία του Πούτιν, που εμφανίζεται ως «υπερπρωταθλητής» (υπάρχει φιλολογία για απόκρυψη των θανάτων), έχουμε τη Βουλγαρία και την Αλβανία, με ποσοστά σημαντικά χαμηλότερα από αυτό της Ελλάδας, την Κροατία και τη Σερβία με ποσοστά λίγο πάνω απ’ αυτό της Ελλάδας, και τη Ρουμανία με ποσοστό πάνω απ’ αυτά της Τσεχίας και του Ισραήλ, αλλά πολύ χαμηλότερα απ’ αυτά της Δανίας και της Αυστρίας.


Αντιλαμβάνεστε, ότι δε βολεύει καθόλου την κυβερνητική προπαγάνδα, να εμφανιστεί ο Μητσοτάκης παρέα με τον Μπορίσοφ και τον Ράμα, οι χώρες των οποίων εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας σε σχέση με την Ελλάδα. Θα κατέρρεε όλο το ψεύτικο σκηνικό που έχει στηθεί.




Πριν

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.