Ν. Φιλαδέλφεια: τρομοκρατούν υπαλλήλους που υπερασπίζονται τη νομιμότητα





Πριν από μερικές μέρες, από τα γνωστά οπαδικά σάιτ του «συστήματος Μελισσανίδη» εξαπολύθηκε μια χυδαία επίθεση ενάντια σε υπάλληλο του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, με τις γνωστές και από άλλες περιπτώσεις ύβρεις και έμμεσες απειλές (δημοσίευσαν το όνομά της και τον τόπο κατοικίας της). Ο λόγος; Η υπάλληλος έκανε τη δουλειά της, όπως της επιβάλλει η θέση της (διαφορετικά θα ήταν υπόλογη), όταν διαπίστωσε ότι γινόταν επέμβαση μέσα στο άλσος, χωρίς να υπάρχει καμιά άδεια. Ετσι, κατηγορήθηκε ως… υπονομεύτρια του «μεγάλου έργου της Αγιασοφιάς».

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Ως γνωστόν, η συμφερόντων Κόκκαλη εταιρία ΙΝΤΡΑΚΑΤ έχει αναλάβει το έργο της υπογειοποίησης της βασικής οδικής αρτηρίας που οδηγεί στο γήπεδο Μελισσανίδη. Το έργο γίνεται για να εξυπηρετήσει το γήπεδο (και μόνο το γήπεδο) και το χρηματοδοτεί η περιφέρεια Αττικής (η οποία χρηματοδοτεί με 20 εκατ. ευρώ και την κατασκευή του γηπέδου, μέσα από τις γνωστές σκανδαλώδεις διαδικασίες).

Προκειμένου η ΙΝΤΡΑΚΑΤ να κάνει τη δουλειά της με το μικρότερο γι’ αυτήν κόστος (άρα με το μεγαλύτερο κέρδος) ζήτησε από τον περασμένο Δεκέμβρη από το Δήμο να της παραχωρήσει χώρους για δική της χρήση. Ο ένας χώρος ήταν ο νεοφυτεμένος χώρος του άλσους, στον οποίο έχουν φυτευτεί δέντρα και έχει γίνει εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος. Η εταιρία ζήτησε το χώρο για εναπόθεση υλικών, χωρίς να διευκρινίζει τι θα είναι αυτά τα υλικά (π.χ. αν θα είναι μπάζα).

Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου ενημέρωσε τη δημοτική αρχή ότι αυτό δεν είναι δυνατό, γιατί σε δάση δεν προβλέπεται η εναπόθεση υλικών ή μπάζων, ούτε η τοποθέτηση κοντέινερ, ότι δεν προβλέπεται η παραχώρηση ή ενοικίαση τμήματος του άλσους σε ιδιωτικές εταιρίες για οποιοδήποτε λόγο που δε σχετίζεται με εργασίες εντός του άλσους και ότι, εν πάση περιπτώσει, για οποιαδήποτε ενέργεια απαιτείται έγγραφη άδεια από τη Διεύθυνση Δασών.

Το σχετικό έγγραφο, υπογράφουν η προϊσταμένη του Τμήματος Αλσους του Δήμου, Κλοκίτη Κυριακή, και η αναπληρώτρια διευθύντρια Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Γκοντόρα Αγγελική. Δεν είδαμε τότε να ενορχηστρώνεται κάποια εκστρατεία κατά της Κ. Κλοκίτη, όπως έγινε πριν από μερικές μέρες. Ούτε γνωρίζουμε ποια είναι η συνέχεια της απόπειρας της ΙΝΤΡΑΚΑΤ να «εγκατασταθεί» στο νεοφυτεμένο άλσος.

Πέρα από τα σχέδιά της για χρήση του χώρου του νεοφυτεμένου άλσους, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ διαπίστωσε ότι την… ενοχλεί και ένα τμήμα του εναπομείναντος άλσους, που εφάπτεται με την οδό Πατριάρχου Κωνσταντίνου που θα γίνει η υπογειοποίηση. Η επίσημη δικαιολογία είναι πως δε χωράει να περάσει ένα βαρύ μηχάνημα και γι’ αυτό πρέπει να ξηλωθεί ο μαντρότοιχος του άλσους σε μήκος 200 μέτρων και να αποψιλωθεί μια περιοχή γύρω στο 1,5 στρέμμα, με υλοτόμηση 23 δέντρων.

Κι ενώ μέχρι και τις 14 Απρίλη δεν είχε δοθεί καμιά έγκριση από τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ ξεκίνησε να γκρεμίζει σαν να μην τρέχει τίποτα! Κράτος εν κράτει!

Η αρμόδια για το άλσος τμηματάρχης του Δήμου, όπως η ίδια περιγράφει σε επιστολή που έστειλε στα τοπικά ΜΜΕ, μετά την ενορχήστρωση της σε βάρος της εκστρατείας, διαπίστωσε την 1η του Απρίλη, ότι μέσα στο χώρο του δάσους είχαν εισέλθει μηχανήματα και συνεργεία και εκτελούσαν έργα. Ενημέρωσε αμέσως με αναφορά της το δήμαρχο (Βούρος) και ζήτησε από την εταιρία να προσκομίσει την άδεια που όφειλε να έχει για να κάνει επέμβαση στο δάσος.

Μετά από λίγες μέρες, έφτασε στο πρωτόκολλο της Διεύθυνσης του Δήμου, στην οποία υπάγεται το Τμήμα Αλσους, αίτηση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ για χορήγηση άδειας. Στις 9 Απρίλη, η τμηματάρχης έστειλε δεύτερη αναφορά στο δήμαρχο, εξηγώντας ότι η εταιρία πρέπει να πάρει άδεια από τη Διεύθυνση Δασών. Την αναφορά της κοινοποίησε και προς την εταιρία και προς τη Διεύθυνση Δασών, διότι οι υπηρεσίες του δήμου είναι υποχρεωμένες να την ενημερώνουν για οποιαδήποτε παρέμβαση γίνεται στο άλσος.

Στο μεταξύ, στις 2 Απρίλη έκανε παρέμβαση στο δήμαρχο ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Σερετάκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καταγγέλλοντας πρωτοφανείς αυθαιρεσίες που έγιναν με το «καλημέρα» των εργασιών της υπογειοποίησης: κατεδάφιση της μάντρας χωρίς άδεια, αυθαίρετη τοποθέτηση περίφραξης μέσα στο άλσος, εναπόθεση χωμάτων από τις εκσκαφές, σπάσιμο ενός πεύκου κτλ. Οπως ανακοινώθηκε, ο Ν. Σερετάκης υπέδειξε επί τόπου αυτά που κατήγγειλε στον αντιδήμαρχο Πρασίνου και στον υπεύθυνο της Δημοτικής Αστυνομίας, ενώ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών, Σωτήριο Σίμνο. «Δήμος, Δασαρχείο είναι πλέον ενήμεροι για τις παραπάνω αυθαιρεσίες και έχουν ευθύνη, όπως και κάθε άλλος αρμόδιος, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την διακοπή κάθε παράνομης εργασίας, την βεβαίωση των παραβάσεων, την αποκατάσταση και την προστασία του μοναδικού αυτού πνεύμονα για το Δήμο μας και την ευρύτερη περιοχή», κατέληγε η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, γιατί δόθηκε εντολή στον «ιδιωτικό στρατό» να βάλει στο στόχαστρο την τμηματάρχη που απλώς έκανε σωστά τη δουλειά της. Επρεπε να βρεθεί ένας εύκολος στόχος για να κρυφτεί η σκαστή παρανομία.

Στις 10 Απρίλη, το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας εξέδωσε ανακοίνωση, καταγγέλλοντας «επικίνδυνα δημοσιεύματα σε διάφορες οπαδικές ιστοσελίδες και μέσα, με σκοπό τη στοχοποίηση υπαλλήλου του Δήμου μας», τα οποία χαρακτήριζε «επιτηδευμένη προσπάθεια τρομοκρατίας και εκφοβισμού απέναντι σε εργαζόμενους που εκτελούν τα εργασιακά τους καθήκοντα». Το σωματείο κατήγγειλε «τη διαρροή πληροφοριών υπηρεσιακών εγγράφων», σημειώνοντας ότι «η διαρροή αυτή εύλογα βαραίνει τη Διοίκηση του δήμου και υπονομεύει την ασφαλή λειτουργία των υπηρεσιών». Και η ανακοίνωση κατέληγε: «Καλούμε λοιπόν άμεσα το Δήμαρχο να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο θέμα, να στηλιτεύσει τον διασυρμό της  συναδέλφου και να υπερασπιστεί την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου και των διοικητικών διαδικασιών».

Μόνο τότε «τσούχτηκε» ο Βούρος και έβαλε το γραφείο Τύπου να απαντήσει πως «όσα δημοσιεύθηκαν ή αναφέρθηκαν σε Μ.Μ.Ε. και αφορούν συγκεκριμένη υπάλληλο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και τις ενέργειές της, σε σχέση με τα έργα της υπογειοποίησης της οδού Π. Κωνσταντίνου, είναι αποτέλεσμα δικού τους ρεπορτάζ»! Στο τέλος πέταγε την προστυχιά: «Το έγγραφο το οποίο επικαλείται η ανακοίνωση του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων κοινοποιήθηκε και σε άλλους φορείς χωρίς η συγκεκριμένη υπάλληλος να έχει τέτοια εξουσιοδότηση – αρμοδιότητα από ιεραρχικά υφιστάμενο αρμόδιο διοικητικό όργανο με κανονιστική πράξη. Συνεπώς οποιαδήποτε αναφορά για διαρροή είναι άνευ ουσίας»!

Πέρα από τα… θαυμάσια ελληνικά (μόνο προϊστάμενο διοικητικό όργανο θα μπορούσε να εξουσιοδοτήσει την υπάλληλο, όχι υφιστάμενο), ο Βούρος κατέβαλε προσπάθεια να μετατρέψει ένα ζήτημα ουσίας (τη διεξαγωγή παράνομων εργασιών μέσα στο άλσος) σε ζήτημα διοικητικού τύπου (αν η τμηματάρχης είχε εξουσιοδότηση να κοινοποιήσει στην εταιρία και στη Διεύθυνση Δασών!). Ετσι, ο Βούρος αποκάλυψε την πραγματική του επιδίωξη: να δικαιολογήσει έμμεσα τη μαφιόζικου τύπου επίθεση κατά της υπαλλήλου που έκανε σωστά τη δουλειά της, κατηγορώντας την υπάλληλο ότι δεν έπρεπε να ενημερώσει τη Διεύθυνση Δασών, ώστε το θέμα να παραμείνει αυστηρά εντός του Δήμου και να μην εκτεθεί ο Βούρος στα «μεγάλα αφεντικά»!

Τρεις μέρες μετά, στις 13 Απρίλη, ο Βούρος έβγαλε και δεύτερη ανακοίνωση για να πει ότι «σε σχέση με τις απειλές και την στοχοποίηση της υπαλλήλου Κλοκίτη Κυριακής, που αφορούν το θέμα της υπογειοποίησης, που δημιουργήθηκε τελευταία, δηλώνουμε  κατηγορηματικά πως η Δημοτική Αρχή στέκεται απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές. Ανεξάρτητα από την σωστή ή λάθος διαδικασία που ακολούθησε η υπεύθυνη του Αλσους, η Δημοτική αρχή δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για προσωπικές απόψεις  που δημοσιεύονται στα ΜΜΕ».

Η υπάλληλος, βέβαια, ουδέποτε ασχολήθηκε με την υπογειοποίηση. Ασχολήθηκε μόνο με την παράνομη επέμβαση στο άλσος. Βάζοντας έτσι το θέμα, ο Βούρος απέδειξε πόσο υποκριτική ήταν η καταδίκη των απειλών και της στοχοποίησης της Κ. Κλοκίτη. Ηταν σαν να έλεγε: αυτή θέλει να σαμποτάρει την υπογειοποίηση, αλλά εγώ δεν μπορώ να την καταγγείλω (υπάρχουν άλλοι… αρμοδιότεροι για να… επιληφθούν). Κι ενώ επαναφέρει την προστυχιά της «λάθος διαδικασίας», που δήθεν ακολούθησε η τμηματάρχης, δε λέει τίποτα για την ουσία, για την παράνομη επέμβαση στο άλσος!

Εχουμε φτάσει στις 13 Απρίλη. Επί δύο εβδομάδες πραγματοποιούνται κραυγαλέα παράνομες επεμβάσεις στο άλσος χωρίς καμιά έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία. Αντί αυτές να σταματήσουν αμέσως και να επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ο μεν οπαδικός συρφετός στοχοποιεί μια υπάλληλο, ο δε Βούρος ασχολείται με το αν είχε ή δεν είχε δικαίωμα να κοινοποιήσει η φιλότιμη υπάλληλος την αναφορά της, χωρίς να παίρνει θέση στην ουσία της αναφοράς! Μ’ άλλα λόγια, ο Βούρος συμφωνεί με την παρανομία.

Στις 14 Απρίλη, εκδίδεται έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών, το οποίο υπογράφει ο προϊστάμενός της Σωτήριος Σίμνος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις «πληροφορίες» μπαίνει ο ίδιος ο Σίμνος! Δεν υπάρχει, δηλαδή, εισηγητής. Ο διευθυντής Σίμνος έβγαλε μόνος του την απόφαση. Επειδή ξέρουμε πολύ καλά πώς δουλεύει η λεγόμενη διοίκηση σ’ αυτές τις περιπτώσεις, θεωρούμε σίγουρο ότι ο Σίμνος δε βρήκε υφισταμένους του στην ιεραρχία δεκτικούς να συμπράξουν σε μια προφανώς παράνομη απόφαση.

Τι αναφέρει το έγγραφο; Οτι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ μπορεί να γκρεμίσει το μαντρότοιχο του άλσους, να αποψιλώσει μια περιοχή 1410,50 τ.μ., κόβοντας και 23 δέντρα, προκειμένου να περάσει τα μηχανήματά της, να αποθέσει μπάζα κτλ. Υποτίθεται ότι μόλις τελειώσει το έργο, το άλσος θα αποκατασταθεί με τη φύτευση νέων δέντρων και με το ξαναχτίσιμο της μάντρας. Παλιά τους τέχνη κόσκινο. Ο,τι καταστρέφεται δεν αποκαθίσταται.

Απόδειξη; Το «σύστημα Μελισσανίδη» έβαλε λυτούς και δεμένους προκειμένου να διώξει τις εγκαταστάσεις του Δήμου από τα όρια γηπέδου-άλσους. Εστησε φιέστες με τη φύτευση δέντρων στο συγκεκριμένο σημείο, για να πει ότι τάχα ενδιαφέρεται σφόδρα για το άλσος. Και έρχεται τώρα η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, που κατασκευάζει ένα έργο συνδεόμενο αποκλειστικά με το γήπεδο, και ζητάει στο νεοφυτεμένο άλσος να βάζει μπάζα και άλλα υλικά! Με την ίδια ευκολία θα πουν αύριο ότι η υπογειοποίηση «δε βγαίνει», αν δεν πάρουν κάποια λωρίδα από το δάσος που απέμεινε και εφάπτεται με την Πατριάρχου Κωνσταντίνου. Το άλσος υπηρετεί το γήπεδο, όπως έχει αποδειχτεί. Με νόμους που ψήφισε η Βουλή και με αποφάσεις που επικύρωσε το ΣτΕ (με πρόεδρο του Ε’ Τμήματος τον σημερινό πρόεδρο του ΣτΕ Α. Ράντο).

Η απόφαση Σίμνου είναι τυπικά και ουσιαστική παράνομη. Και οφείλουν άμεσα να παρέμβουν και να την ακυρώσουν η Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (είναι ακόμα ο συριζαίος Σ. Κοκκινάκης, η θητεία του οποίου λήγει το 2022). Εάν δεν παρέμβουν άμεσα για ακυρώσουν την παράνομη απόφαση Σίμνου, θα πείσουν και τους πλέον καλόπιστους απέναντί τους, ότι παρεμβαίνουν μόνο όταν θέλουν να ανατρέψουν αποφάσεις υπέρ της προστασίας του δάσους (όπως έκαναν με την απόφαση του Δασάρχη Πειραιά για το δάσος στο Ελληνικό) και όχι για να ανατρέψουν αποφάσεις που στρέφονται προκλητικά κατά του δάσους, όπως εν προκειμένω η απόφαση Σίμνου.

Πέρα από το τύποις και ουσία παράνομο της απόφασης Σίμνου, εδώ έχουμε άλλη μια σκαστή παρανομία: επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες η ΙΝΤΡΑΚΑΤ «ροκάνιζε» το άλσος χωρίς να έχει καμιά άδεια. Ανενόχλητη από το Δήμο και τη Διεύθυνση Δασών. Κι όταν βρέθηκε μια φιλότιμη υπάλληλος και τήρησε τη νομιμότητα, την έστησαν στον τοίχο με τα γνωστά «ξέρουμε ποια είσαι και πού μένεις»! Ο νόμος της μαφίας σε όλο το αποκρουστικό μεγαλείο του, για μια ακόμα φορά…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.