Tερματίστε τώρα τον καφκικό εφιάλτη του Βασίλη Δημάκη

Οπως ανακοίνωσε ο συνήγορος του απεργού πείνας και δίψας, κρατούμενου Βασίλη Δημάκη, Θανάσης Καμπαγιάννης, κατέθεσε σήμερα εκ μέρους του εντολέα του Αίτηση-Υπόμνημα στο υπουργείο Προ Πο, χωρίς να καταφέρει να συναντηθεί με τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, μολονότι ειδοποιήθηκε δις να μεταβεί στο υπουργείο. Οπως τον ενημέρωσαν, η συνάντηση δεν μπορούσε να γίνει «λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και "συσκέψεων" τόσο της Γενικής Γραμματέως όσο και όλων των αρμοδίων»!

Στην Αίτηση-Υπόμνημα, την οποία ο συνήγορος κοινοποίησε στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων (πλην Βελόπουλου) περιγράφεται αναλυτικά ο καφκικός εφιάλτης που βιώνει ο κρατούμενος Δημάκης, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου. Περιλαμβάνεται, επίσης, πληθώρα δηλώσεων πανεπιστημιακών, δασκάλων του Δημάκη στο ΕΚΠΑ, που μιλούν για την προσωπικότητά του και ζητούν να επαναμεταχθεί στον Κορυδαλλό, προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του.

Παραθέτουμε την Αίτηση-Υπόμνημα του Βασίλη Δημάκη:
 
ΑΙΤΗΣΗ – ΥΠΟΜΝΗΜΑ

του Δημάκη Βασίλειου του Κ. και της Γ., φοιτητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Εθνικου Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κρατούμενου στις φυλακές Κορυδαλλού και ήδη μεταχθέντος στις φυλακές Γρεβενών, διά του συνηγόρου του Καμπαγιάννη Αθανάσιου, δικηγόρου Αθηνών

προς

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής
Την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, διά της Προέδρου της.

///

1. Το περιεχόμενο του κάτωθι υπομνήματος/αιτήσεως είναι αποτέλεσμα εντολής και εξουσιοδότησης του Βασίλειου Δημάκη προς τον συνήγορό του Καμπαγιάννη Αθανάσιο, τον οποίο έχει διορίσει με την από 27/4/2020 έγγραφη εξουσιοδότησή του (Σχετικό 1). Ωστόσο, εξαιτίας της μεταγωγής του κρατούμενου στα Γρεβενά και των μέτρων καραντίνας στις φυλακές, ο υπογράφων συνήγορος ούτε να μεταβεί στα Γρεβενά μπορεί λόγω απαγόρευσης εξόδου από τα όρια της περιφέρειας Αττικής ούτε να επισκεφθεί τον κρατούμενο δύναται λόγω της απαγόρευσης επισκεπτηρίων και της υποχρεωτικής καραντίνας 14 ημερών που ισχύουν στα σωφρονιστικά καταστήματα λόγω κορονοϊού. Η επικοινωνία εντολέα-συνηγόρου είναι αποκλειστικά τηλεφωνική (από καρτοτηλέφωνο της φυλακής) και αυτονόητα περιορισμένη. Προς τούτο, δεδομένης της έκτακτης συνθήκης που δημιουργεί η απεργία πείνας και δίψας στην οποία έχει προχωρήσει ο κρατούμενος, αιτούμαι τη χορήγηση ειδικής άδειας/βεβαίωσης μετακίνησης από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στον υπογράφοντα συνήγορο για τη μετάβαση από την Αθήνα στα Γρεβενά, την είσοδο στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών και την επίσκεψη στον εντολέα μου, τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα υγιεινής, ασφάλειας και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

2. Από τις 16/4/2020 που άντρες των ΕΚΑΜ εισέβαλαν στο κελί του κρατούμενου στον Κορύδαλλο και τον μετήγαγαν-απήγαγαν φορώντας ένα παπούτσι και μια παντόφλα (!) στις φυλακές Γρεβενών έχει αρνηθεί να σιτιστεί, είναι δε επίσημα σε απεργία πείνας από 21/4/2020 (υπεύθυνη δήλωση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών, με ημερομηνία 22/4/2020). Στις 27/4/2020 υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση με την οποία ξεκινάει απεργία δίψας (λευκή) όπως είχε προαναγγείλει (Σχετικό 1A). Το δικαίωμα στην απεργία πείνας κατοχυρώνεται νομοθετικά στο άρθρο 31 του Σωφρονιστικού Κώδικα αλλά και σε διεθνείς συμβάσεις. Αν και οι δηλώσεις αυτές αυτονοήτως σας έχουν διαβιβαστεί υπηρεσιακά, σας τις προσκομίζω με το παρόν υπόμνημα/αίτηση.

3. Η αιφνίδια μεταγωγή του κρατούμενου έγινε με εξευτελιστικούς όρους που παραβιάζουν κατάφωρα την αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι ο σεβασμός στην αξία του ανθρώπου αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, αλλά και κατά παραβίαση του άρθρου 7 παρ. 2 του Συντάγματος που απαγορεύει κάθε προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Κατά συνέπεια, αντίκειται στο άρθρο 2 παρ. 1 κάθε ποινική ή σωφρονιστική διάταξη που χρησιμοποιεί τον δράστη ως "το εξιλαστήριο θύμα για τον παραδειγματισμό των υπολοίπων" (Λάμπρος Μαργαρίτης, Ανθρώπινη αξιοπρέπεια, Υπεράσπιση, 1996, σελ. 480). Περαιτέρω, παραβιάζει το άρθρο 20 παρ. 2 του Συντάγματος που ορίζει ότι το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερόμενου ισχύει για κάθε διοικητική ενέργεια ή μέτρο που λαμβάνεται σε βάρος των δικαιωμάτων του, καθώς καμία ακρόαση δεν πραγματοποιήθηκε πριν από τη μεταγωγή.

4.1. Όπως καλά γνωρίζετε, ο κρατούμενος μετήχθη στις φυλακές Γρεβενών κατόπιν της από 16/4/2020 (αρ. Πρωτ. 4730 οικ.) απόφασης της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, της οποίας χτες ως συνήγορος κατόρθωσα να λάβω αντίγραφο (Σχετικό 2). Η απόφαση ελήφθη όχι κατά την κανονική διαδικασία του άρθρου 9 παρ. 1 και 2 του ν. 2776/1999, αλλά κατ'εξαίρεσην κατά τα προβλεπόμενα της παρ. 3 εδ. β του ίδιου άρθρου, γι' αυτό εξάλλου υπογράφεται αποκλειστικά από τη Γενική Γραμματέα και παραγγέλλεται η θέση της απόφασης υπόψιν της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ) προς “έγκριση”.

4.2. Η απόφαση αυτή είναι παντελώς παράνομη, καθώς η μοναδική αιτιολογία που προβάλλει για την μεταγωγή είναι αορίστως η “κατεπείγουσα ανάγκη άμεσης μεταγωγής... από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι, κατόπιν αξιόπιστων πληροφοριών για λόγους δημόσιας τάξης, ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας του Καταστήματος”.

Ήδη από το κείμενο του ελλιπέστατου σκεπτικού της, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί πανηγυρική απόδειξη του γεγονότος ότι ο κρατούμενος δεν υπέπεσε σε κάποιο αδίκημα ούτε σε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα, ειδάλλως αυτό θα αναφερόταν ρητά στο κείμενο της απόφασης. Μοναδική δικαιολογητική βάση της απόφασης είναι κάποιες αφηρημένα αναφερόμενες ως “αξιόπιστες πληροφορίες”, όχι δηλαδή πράξεις ή γεγονότα αλλά “πληροφορίες” αναφερόμενες προφανώς στο μέλλον. Αλήθεια, σε ποιό καφκικό μυθιστόρημα καλείται να πρωταγωνιστήσει ο κρατούμενος όταν πρέπει να αντικρούσει “πληροφορίες” (οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονται “αξιόπιστες”!) τις οποίες δεν γνωρίζει ούτε όσον αφορά το περιεχόμενό τους ούτε όσον αφορά την πηγή τους;

4.3. Αλλά ακόμα και αν θεωρηθεί ότι υπάρχουν όντως “αξιόπιστες πληροφορίες για λόγους δημόσιας τάξης, ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας του Καταστήματος”, η απόφαση αυτή είναι παράνομη. Και τούτο γιατί το άρθρο 9 παρ. 3 εδ. β του ν. 2776/1999 όπως ισχύει σήμερα, προβλέπει τα ακόλουθα: “Σε περίπτωση κατεπείγοντος ή όταν απειλείται διασάλευση της τάξης και της ασφάλειας του καταστήματος, η μεταγωγή ή η μη μεταγωγή διατάσσεται από τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ζήτημα όμως εισάγεται το ταχύτερο δυνατόν στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, που αποφασίζει σχετικά”. 

Προϋπόθεση δηλαδή της κατ' εξαίρεση διαδικασίας είναι διαζευκτικά: α)  το “κατεπείγον”, το οποίο πρέπει να στοιχειοθετείται από πραγματικά περιστατικά και όχι απλώς να επαναλαμβάνεται ως διατύπωση στην ληφθησομένη απόφαση, β) η “απειλή διασάλευσης της τάξης και της ασφάλειας του καταστήματος”. Με τη χρήση του όρου “απειλή διασάλευσης”, ο νομοθέτης απαιτεί έναν κίνδυνο σε ενεστώτα χρόνο, περιγράφοντας μια κατάσταση ανάγκης συνδεόμενη με πράξεις ενεργές και πρόσφορες να διασαλεύσουν την τάξη, έστω και αν δεν έχουν εκδηλώσει την πλήρη δυναμική τους.  Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ στο σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού πριν τη μεταγωγή του κρατούμενου, ούτε ως κατάσταση ούτε ως πράξη του μεταχθέντος κρατούμενου που να συντείνει προς αυτήν. Η κινητοποίηση που έλαβε χώρα στις 14 Απριλίου με σκοπό την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων εν μέσω κορονοϊού ήταν παντελώς ειρηνική, με τους κρατούμενους να χτυπούν ρυθμικά τα εσωτερικά και εξωτερικά κάγκελα των φυλακών, προκειμένου να ακουστούν τα αιτήματά τους, οι δε δικές μου πράξεις συνίσταντο στην λεκτική υποστήριξη των αιτημάτων. Τα γεγονότα αυτά δεν αμφισβητούνται και αποδεικνύονται εύκολα από μια πρόχειρη ματιά στην ειδησεογραφία των ημερών, από την οποία ουδόλως προκύπτει το οποιοδήποτε γεγονός εντός φυλακών που να συνιστά έστω και “είδηση” άξια λόγου να μεταδοθεί!

Γι' αυτόν τον λόγο, η απόφαση δεν αποτολμά να αναφερθεί καν σε “απειλή διασάλευσης”, αλλά αορίστως αναφέρεται σε “λόγους δημόσιας τάξης, ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας του Καταστήματος”, οι οποίοι βέβαια εντός των φυλακών μπορούν να υπάρχουν πάντοτε! Και έτσι, αορίστως αναφερόμενοι, χωρίς αιτιολογία, μπορούν συστηματικά να οδηγούν στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, στην περίπτωσή μας της παραγγελίας της μεταγωγής τους από τριμελή Επιτροπή (Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών) στην οποία συμμετέχει ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου, ως πρόεδρος, ο επόπτης του συγκροτήματος Φυλακών Κορυδαλλού αντεισαγγελέας εφετών και ο πρόεδρος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ) ή τα πρόσωπα που τους αναπληρώνουν.

4.4. Ελλείψει λόγων που να δικαιολογούν την κατ' εξαίρεση διαδικασία της παραγράφου 3, η απόφαση είναι παράνομη τόσο για ουσιαστικούς λόγους, όσο και για τυπικούς λόγους μη τήρησης της προβλεπόμενης διαδικασίας. Για τον λόγο αυτό αιτούμαι την έκδοση απόφασης επαναμεταγωγής μου στις φυλακές Κορυδαλλού για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Επικουρικά αιτούμαι την ακρόασή μου ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών η οποία καλείται να “εγκρίνει” την ως άνω παράνομη απόφαση, της οποίας η συνεδρίαση πρέπει να οριστεί αυθημερόν τόσο λόγω της ρητής πρόβλεψης του νόμου για συνεδρίαση «το ταχύτερο δυνατόν» όσο και εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκομαι λόγω της υπό εξέλιξη απεργίας πείνας και δίψας.

5. Η μόνη, εν τέλει, εξήγηση για την μεταγωγή του κρατούμενου είναι η συμμετοχή του στις ειρηνικές κινητοποιήσεις των κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού από 14/4/2020, με αίτημα τη λήψη μέτρων υγιεινής, ασφάλειας και αποσυμφόρησης των φυλακών σε συνθήκες πανδημίας, και η θεώρηση του προσώπου του ως “πρωτεργάτη”. Την άποψή του κρατούμενου υπέρ της αποσυμφόρησης την είχε εξάλλου εκφράσει και σε συνάντηση (στα τέλη μηνός Μαρτίου) των κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού με την ίδια τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, η οποία σίγουρα τον θυμάται καθώς χαριτολογώντας τον αποκάλεσε “πολυλογά”. Ο κρατούμενος άλλωστε δεν κρύβει ότι την άποψη αυτή την εξέφραζε μεγαλόφωνα σε κάθε ευκαιρία.

Ελλείψει οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης ή πειθαρχικού παραπτώματος, το συμπέρασμα είναι ότι ο κρατούμενος θεωρήθηκε “υποκινητής” και έτσι “πληρώνει” αποκλειστικά την δημόσια διατύπωση της άποψής του υπέρ της αποσυμφόρησης, δηλαδή την ελευθεροστομία του. Υπενθυμίζεται βέβαια εδώ ότι το αίτημα της αποσυμφόρησης αυτή τη στιγμή αγκαλιάζεται από πλήθος θεσμικών φορέων, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κλπ., αποτελεί δε κατεύθυνση του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντ. Μιγιάτοβιτς, του Επιτρόπου των Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρεντέρς, κοκ. Άραγε αν προσερχόταν στις φυλακές η κύρια Μιγιάτοβιτς και ο κύριος Ρεντέρς και επαναλάμβαναν τις διατυπωμένες δηλώσεις τους υπέρ της αποσυμφόρησης μπροστά στους κρατούμενους, θα τους συνελάμβαναν και αυτούς;

6.1. Η απόφαση μεταγωγής είναι τόσο άδικη και εξωφρενική που μέσα σε λίγες μέρες έχει προκαλέσει αντιδράσεις ανθρώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας (καθηγητών και φοιτητών), φορέων και συλλογικοτήτων, αναφέρω ενδεικτικά τις εξής:

Ο κοσμήτορας της Σχολής των Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Μιχάλης Σπουρδαλάκηςστο από 27/4/2020 σημείωμά του, αναφέρει τα εξής: “Με το παρόν σημείωμα θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι ο κ. Βασίλειος Δημάκης, τριτοετής φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, είναι ένας από τους υποδειγματικούς φοιτητές του Προγράμματος μας.  Διδάσκω τα υποχρεωτικά μαθήματα Πολιτικής Κοινωνιολογία Ι και ΙΙ του τρίτου έτους και ουδέποτε έχει λείψει από τις παραδόσεις ενώ η παρουσία του στη συζητήσεις των μαθημάτων είναι πάντα μετρημένη και εποικοδομητική.  Συχνά με έχει επισκεφτεί στο γραφείο μου για συζητήσει απορίες του, όψεις της διδακτέας ύλης ή να λάβει συμβουλές για την εκπόνηση της εργασίας του.  Εκεί διαπίστωσα ότι πρόκειται για ένα φοιτητή, που παρά τις ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες φοίτησης προσπαθεί με συστηματικότητα να ξεπερνά προβλήματα και να ανταποκρίνεται στις χρονικές και ακαδημαϊκές απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών με συνέπεια.  Κάτι που απέδειξε και στις πρόσφατες εξετάσεις του πρώτου εξαμήνου.  Στις σύντομες αλλά συχνές συζητήσεις που είχα μαζί του είτε στο γραφείο μου είτε στα διαλείμματα του μαθήματος μου έδωσε την εντύπωση ανθρώπου με ιδιαίτερη θέληση να σπουδάσει και μέσα από τις σπουδές του να διεκδικήσει μια αξιοπρεπή κοινωνική προοπτική.  Διδάσκω στο πανεπιστήμιο για πάνω από τρεις δεκαετίες και θέλω να σας βεβαιώσω ότι σπάνια συναντά κανείς φοιτητές με την αποφασιστικότητα, την υπερηφάνεια και ταυτόχρονα την ευγένεια και την σεμνότητα του κ. Δημάκη. Τούτων δοθέντων ανεπιφύλακτα πιστεύω ότι θα πρέπει να του δοθούν όλες εκείνες οι ευκαιρίες που ορίζει ο νόμος ώστε απρόσκοπτα να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις σπουδές του.”

Ο καθηγητής δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Τασόπουλος προέβη στις 26/4/2020 στην ακόλουθη δήλωση την οποία ανάρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: "Διάβασα ότι ο φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Βασίλης Δημάκης ξεκίνησε απεργία πείνας, από τη φυλακή. Δεν ξέρω φυσικά τις περιστάσεις, επειδή όμως υπήρξε φοιτητής μου, μού έκανε εντύπωση το πραγματικό ενδιαφέρον του για γνώση και κατανόηση της λειτουργίας του νομικού συστήματος και της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αν έβγαλα ένα συμπέρασμα, αυτό είναι ότι πρόκειται για άνθρωπο που ενδιαφέρεται ουσιαστικά και καθόλου προσχηματικά για τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις της κοινωνικής συμβίωσης, τις οποίες το δίκαιο ρυθμίζει, αλλά και εγγυάται. Ποιος όμως είναι ο σκοπός του σωφρονισμού, αν όχι αυτός;" 

Ο επίκουρος καθηγητής στο  τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Παναγιώτης-Γεώργιος Παναγιωτόπουλος σε δήλωση την οποία ανάρτησε  στις 26/4/2020 σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: “Όπως και τότε (σσ: το 2018) και με ξεκάθαρη ίδια γνώση του ζήλου που επέδειξε στο μάθημα, στηρίζω και εγώ τον κρατούμενο φοιτητή μας Βασίλη Δήμακη και καλώ τις ηγεσίες των υπουργείων δικαιοσύνης και παιδείας να αξιολογήσουν θετικά την περίπτωση του Βασίλη.”

Η επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Τζένη Λιαλιούτη δήλωσε στην από 27/4/2020 ηλεκτρονική επιστολή προς τον υπογράφοντα συνήγορο τα εξής: “Από την πλευρά μου, μπορώ να βεβαιώσω ότι ο κ. Δημάκης ήταν άριστος φοιτητής, με ζήλο για τα μαθήματα, εξαιρετικός στην επικοινωνία και τη συνεργασία τόσο με εμένα όσο και με τους συμφοιτητές του.”

Ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Ιωάννης Τσίρμπας, στην από 27/4/2020 δήλωσή του την οποία αναρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε τα εξής: “Ο Βασίλης Δημάκης έκανε έναν τεράστιο αγώνα που κορυφώθηκε με απεργία πείνας ενός μήνα, όχι απλώς για να εισαχθεί, αλλά και να συμμετάσχει ουσιαστικά στην εκπαιδευτική διαδικασία, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, το οποίο αποτελούσε και τη μοναδική του επιλογή. Από την προσωπική επαφή μου μαζί του στα δύο μαθήματα που τον είχα φοιτητή, διαπίστωσα το ουσιαστικό και πηγαίο ενδιαφέρον του για το αντικείμενο των σπουδών του, αλλά και την προσωπική ακεραιότητά του. Έχοντας περάσει σχεδόν το σύνολο των (πάνω από) δύο δεκαετιών της ενήλικης ζωής του εντός του σωφρονιστικού συστήματος, τώρα, πιθανότατα λόγω του ενεργού ρόλου του στη διεκδίκηση του αυτονόητου και καθολικά αποδεκτού αιτήματος της υγειονομικής προστασίας των κρατουμένων, τού στερείται ξανά το νόμιμο δικαίωμά του να σπουδάσει, μέσω της ξαφνικής μεταγωγής του εκτός Αθηνών, «με ένα παπούτσι στο ένα πόδι και μια παντόφλα στο άλλο», με αποτέλεσμα να ξεκινήσει νέα απεργία πείνας. Ανεξαρτήτως ιδεολογικών τοποθετήσεων, το νόμιμο δικαίωμα του Βασίλη Δημάκη να συνεχίσει τις σπουδές του πρέπει να στηριχτεί «από κάθε ελεύθερο άνθρωπο».” 

Ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Αντώνης Μεταξάς στην από 27/4/2020 δήλωσή του την οποία αναρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε τα εξής: “Ο Βασίλης Δημάκης, φοιτητής μου - παρεμβαίνω συνεπώς έχοντας ιδία άποψη- υπήρξε υπόδειγμα συνέπειας και σοβαρότητας με παρουσία στις παραδόσεις μου καθόλου προσχηματική αλλά ουσιαστική. Διατυπώνω έκκληση όχι μόνο να αφεθεί να συνεχίσει την προσπάθειά του αλλά και να στηριχθεί σε αυτή, για να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους. Όλοι κάνουμε σφάλματα, το ζήτημα είναι αν κοιτάμε μπροστά και προσπαθούμε εφεξής για το καλύτερο για μας και τους συνανθρώπους μας - το φιλελεύθερο, κοινωνικό κράτος δικαίου δεν είναι τιμωρητικό.” 

Ο Λέκτορας Ιστορίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης  Γεώργιος Κ. Θεοδωρίδης, στην από 27/4/2020 ηλεκτρονική επιστολή του στον υπογράφοντα συνήγορο, δήλωσε: “Γνωρίζω καλά το φοιτητή Βασίλη Δημάκη από τις παρακολουθήσεις των μαθημάτων μου. Πρόκειται για ένα φοιτητή με ένθερμο ζήλο για τις σπουδές του, με άριστη επίδοση, με άψογη συμπεριφορά απέναντι στους/στις καθηγητές/τριες και τους/τις συναδέλφους/ισές του, με συνεργατικότητα και κοινωνική ευαισθησία και με εξαιρετικό ήθος. Συμπαραστέκομαι στον αγώνα του φοιτητή μας για τη αιφνίδιαν αλλαγή στις συνθήκες κράτησής του, για την αποσυμφόρηση των φυλακών και την υγειονομική προστασία των κρατουμένων, καθώς και το συνταγματικό δικαίωμά του στη μόρφωση και την πανεπιστημιακή εκπαιδευτική δραστηριότητα.”

6.2. Σε επίρρωση των λεγομένων των καθηγητών του κρατουμένου, προσκομίζονται περαιτέρω δύο έγγραφα: Όπως προκύπτει από το προσκομιζόμενο πιστοποιητικό (Σχετικό 3), ο κρατούμενος είναι εγγεγραμμένος φοιτητής του Τμήματος  Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Εθνικου Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 και διατηρεί τη φοιτητική ιδιότητα για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Όπως προκύπτει από το προσκομιζόμενο πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας (Σχετικό 4), τα 5 εξάμηνα που έχει υπάρξει φοιτητής έχει παρακολουθήσει με επιμέλεια τα μαθήματά του και έχει περάσει όλα τα μαθήματα (σύνολο 25, προβλέπονται 5 μαθήματα ανά εξάμηνο) με πολύ καλή βαθμολογία, και συγκεκριμένα:

  • Στο ακαδημαϊκό έτος 2017-2018: Κοινωνιολογία, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Ιστορία Ι, Εισαγωγή στις Διεθνείς Σχέσεις, Πολιτική Επιστήμη Ι, Εισαγωγή στο Δίκαιο, Σύγχρονη Κοινωνική Θεωρία, Αρχές και Θεσμοί του Συνταγματικού Κράτους. 

  • Στο ακαδημαϊκό έτος 2018-2019: Πολιτική Φιλοσοφία ΙΙ, Πολιτική Κοινωνιολογία, Ευρωπαϊκή οργάνωση-Θεσμοί, Μέθοδοι και Τεχνικές Κοινωνικής Έρευνας Ι, Δημόσια Διοίκηση Ι, Πολιτική Φιλοσοφία Ι, Πολιτική Οικονομία Ι: Μακροθεωρία και Πολιτική, Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία, Το Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα, Πολιτική Επιστήμη ΙΙ, Τα Θεμελιώδη Δικαιώματα στην Εποχή μας, Κοινωνική Πολιτική, Μέθοδοι και Τεχνικές Κοινωνικής Έρευνας ΙΙ.

  • Στο ακαδημαϊκό έτος 2019-2020: Συνταγματική Ιστορία, Πολιτική Κοινωνιολογία Ι, Συγκριτική Πολιτική Ι, Νεώτερη Ελληνική Πολιτική Ιστορία, Θέματα Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας 1949-1974: Ψυχρός Πόλεμος και Μετεμφυλιακή Πολιτική.

Υπενθυμίζεται ότι ο κρατούμενος το έτος 2018 έκανε 32 ημέρες απεργίας πείνας και 8 δίψας για να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματά του (με την μέθοδο της ηλεκτρονικής επιτήρησης), ωστόσο κατόρθωσε η περιπέτειά του αυτή να μην έχει καμία επίπτωση στην εκπαιδευτική του πορεία.

6.3. Οι καθηγήτριες του κρατούμενου στο Εσπερινό ΓΕΛ Πατρών Ντούρου ΤερέζαΑντωνακοπούλου Δώρακαι Μπιλιανού Μαρία, στην από 28/4/2020 ηλεκτρονική επιστολή τους στον υπογράφοντα συνήγορο, δήλωσαν τα εξής: “Δύο χρόνια πέρασαν από την προηγούμενη απεργία πείνας και δίψας του Βασίλη Δημάκη με την οποία διεκδίκησε με επιτυχία το κατοχυρωμένο δικαίωμά του να σπουδάσει. Μετά από δύο χρόνια αριστείας στη Σχολή του (αλήθεια, πόσοι φοιτητές μη κρατούμενοι κερδίζουν υποτροφία από το ΙΚΥ;) βρίσκεται πάλι αναγκασμένος να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του, ίσως και τη ζωή του με μια νέα απεργία πείνας-δίψας για να διεκδικήσει και πάλι τα αυτονόητα. Διεκδικεί την απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών του, η οποία διακόπηκε βίαια από την αδικαιολόγητη και αυθαίρετη μεταγωγή του στις φυλακές Γρεβενών. Αλήθεια, πώς θα συνεχίσει να σπουδάζει ο Δημάκης στο Πολιτικό Νομικής Αθηνών από τα Γρεβενά; Μέσω τηλε-εκπαίδευσης; Δυστυχώς παρακολουθούμε ένα “σωφρονιστικό” σύστημα να τιμωρεί έναν άνθρωπο που έχει περάσει όλη την ενήλικη ζωή του στις φυλακές, αλλά που κατόρθωσε το ακατόρθωτο εντελώς μόνος του: να αναμορφωθεί, να σωφρονιστεί μέσα από την επαφή του με τη γνώση. Το Δημάκη δεν τον σωφρόνισε καμιά φυλακή. Ο σωφρονισμός του είναι το αποτέλεσμα προσωπικής επιλογής και σκληρής δουλειάς κάτω από συνθήκες εγκλεισμού που τους περισσότερους θα τους λύγιζαν. Εμείς, σαν δασκάλες του στο Εσπερινό ΓΕΛ Πάτρας (απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα), το γνωρίζουμε πολύ καλά. ... Ο Βασίλης Δημάκης έχει αποδείξει ότι έχει σωφρονιστεί μέσα από την Παιδεία, και συνεχίζει να το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΑΚΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ”.

6.4. Ψήφισμα συμπαράστασης προς το πρόσωπο του κρατούμενου εξέδωσε ο Σύλλογος Φοιτητριών και Φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, του οποίου και ο ίδιος ο κρατούμενος είναι μέλος. Περαιτέρω ψηφίσματα εξέδωσαν οι ακόλουθοι φοιτητικοί Σύλλογοι: Νομική ΕΚΠΑ, Οικονομικό ΕΚΠΑ, Φιλοσοφική ΕΚΠΑ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ΕΜΜΕ, Η/Υ Πάτρας (Ηλεκτρολόγοι), Μηχανολόγοι Μηχανικοί Πάτρας, Φιλολογία Πάτρας, Μαθηματικό Πάτρας, Αγγλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης.

6.5. Αποφάσεις και ψηφίσματα έχουν περαιτέρω εκδώσει εργατικά σωματεία, όπως ο Σύλλογος Εκπαιδευτικων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορυδαλλού Αγ. Βαρβάρας, το Μέτωπο Ταξικής Ανασυγκρότησης, η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, η ΕΛΜΕ Ημαθίας, κοκ.

6.6. Ανακοινώσεις συμπαράστασης προς το πρόσωπο του κρατούμενου έχουν περαιτέρω εκδώσει: το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης,  ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, ο τομέας Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής, το ΜΕΡΑ 25 - η βουλευτής του οποίου Αγγελική Αδαμοπούλου κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, οι οργανώσεις Κόκκινο Νήμα και “Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό”,  η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, η ΟΓΕ (Οργάνωση Γυναικών Ελλάδος) Κέρκυρας, κοκ.

6.7. Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέδωσε την από 27/4/2020 ανακοίνωση με τίτλο: "Άμεση ανάκληση της αυθαίρετης και απάνθρωπης μεταγωγής του Βασίλη Δημάκη" και το ακόλουθο περιεχόμενο: "Η ΕλΕΔΑ, μαζί με κάθε δημοκρατικό πολίτη που διαθέτει στοιχειώδη ανθρωπιά, απαιτεί την άμεση ανάκληση της εκδικητικής, αυθαίρετης και ασύγγνωστης μεταγωγής του απεργού πείνας και δίψας, κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη. Όπως πληροφορηθήκαμε, η αιτιολογία της εξαντλείται σε μία φράση: [η μεταγωγή παραγγέλλεται] «κατόπιν αξιόπιστων πληροφοριών, για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας του καταστήματος κράτησης». Καμία όμως βίαιη ενέργεια δεν υπήρξε πρόσφατα στις φυλακές Κορυδαλλού, από κανέναν, άλλως θα το είχαμε τάχιστα πληροφορηθεί, και κανένα πειθαρχικό παράπτωμα δεν καταλογίζεται στον κρατούμενο. Συνεπώς, όσοι διέταξαν την εσπευσμένη μεταγωγή του εμφορούνται από την αντίληψη ότι, ακόμα και σε καιρούς επιβάρυνσης του καθεστώτος έκτισης των ποινών, με στέρηση αδειών, σε φυλακές που στενάζουν από τον υπερπληθυσμό, η ειρηνική διαμαρτυρία και διεκδίκηση δικαιωμάτων δεν επιτρέπεται και πρέπει να αποτρέπεται δια της τιμωρίας ενός και του εκφοβισμού των υπολοίπων. Η όλως αυθαίρετη – σύμφωνα με όσα ανωτέρω εκθέτουμε – μεταγωγή του, συνεπάγεται εν προκειμένω την αναγκαστική διακοπή της απρόσκοπτης φοίτησής του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Τι είναι όμως πιο αποτελεσματικό μέσο για τον πραγματικό σωφρονισμό ενός κρατουμένου, αν όχι το δικαίωμα πρόσβασής του στην μόρφωση και η έμπρακτη άσκηση αυτού του δικαιώματος; Αυτός δεν είναι τρόπος προστασίας του πολίτη." 

6.8. Σε ψήφισμα συμπαράστασης που διακινείται μέσω της ηλεκρονικής πλατφόρμας avaaz (ημερομηνία ανάρτησης 24/4/2020), έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει 6.500 πολίτες, που ζητούν την επαναμεταγωγή του Βασίλη Δημάκη στις φυλακές Κορυδαλλού για τη συνέχεια των σπουδών του.

7. Κατόπιν τούτων: 1) Αιτούμαι ως ανωτέρω την έκδοση απόφασης επαναμεταγωγής μου στις φυλακές Κορυδαλλού για την αποκατάσταση της νομιμότητας. 2) Επικουρικά αιτούμαι την ακρόασή μου ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών η οποία καλείται να “εγκρίνει” την ως άνω παράνομη απόφαση, της οποίας η συνεδρίαση πρέπει να οριστεί αυθημερόν. 3) Αιτούμαι τη χορήγηση ειδικής άδειας/βεβαίωσης μετακίνησης από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στον υπογράφοντα συνήγορο για τη μετάβαση από την Αθήνα στα Γρεβενά, την είσοδο στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών και την επίσκεψη στον εντολέα μου, τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα υγιεινής, ασφάλειας και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Αθήνα, 28/4/2020,
Ο συνήγορος του Βασίλειου Δημάκη,
Καμπαγιάννης Αθανάσιος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.