Κανένα σούπερ-μάρκετ ανοιχτό την Κυριακή!

Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ έχουν «ξετεντωθεί» απ’ όταν ξεκίνησαν τα μέτρα «κοινωνικής αποστασιοποίησης». Συνάδελφοί τους πήραν αναγκαστικά άδειες ειδικού σκοπού και αναγκαστικά έπρεπε να καλύψουν τα κενά τους, σε συνθήκες αύξησης του τζίρου (αρκεί να σκεφτούμε μόνο τι όγκος μαναβικής μεταφέρθηκε από τις λαϊκές στα σούπερ μάρκετ). Ταυτόχρονα, πρέπει να τηρούν και τα μέτρα ασφάλειας, προστατεύοντας και τους εαυτούς τους και τους πελάτες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της πανδημίας για να προωθήσει κάποια πάγια αιτήματα των καπιταλιστών του λιανικού εμπόριου. Πρώτα διεύρυνε το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και μετά αποφάσισε να είναι ανοιχτά και τις Κυριακές. Το τελευταίο το πήρε πίσω, όταν ξεχείλισε η αγανάκτηση των εργαζόμενων, που δεν είχαν ούτε μια μέρα ξεκούρασης.

Οταν όμως αρμόδιος υπουργός είναι ο νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ Γεωργιάδης, θα αναζητούν συνεχώς προσχήματα για να επαναφέρουν την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Ο Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι τα σούπερ μάρκετ θα ανοίξουν την ερχόμενη Κυριακή (των Βαΐων) και επιμένει σ΄αυτό, παρά τις διαμαρτυρίες που υπάρχουν.

Αυτά που ίσχυαν (λέμε τώρα) άλλα χρόνια, φέτος δεν ισχύουν. Ο κόσμος έχει χρόνο να κάνει τα ψώνια του τις άλλες μέρες. Ούτε καμιά αύξηση του τζίρου αναμένεται. Από πού θα προκύψει η αύξηση; Από την αντικατάσταση του μισθού από το προνοιακό επίδομα των 533 ευρώ; ‘Η από τη μη καταβολή του δώρου Πάσχα (που πήγε τέλος Ιούνη – και βλέπουμε); ‘Η από την αδυναμία ανθρώπων που έκαναν δουλειές του ποδαριού «μαύρα» να κάνουν έστω και τα ελάχιστα μεροκάματα που έκαναν; ‘Η από την κατάρρευση του εισοδήματος των εργαζόμενων μικροαστών, που τέτοιες μέρες ξόδευαν κάτι παραπάνω;

Πρόκειται καθαρά για πρόσχημα, πίσω από το οποίο κρύβεται η νεοφιλελεύθερη εμμονή να καταργηθεί η κυριακάτικη αργία των εμποροϋπάλληλων.
Δεν πρέπει να τους περάσει. Ας υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.