Εκπαιδευτικοί καλούνται να δώσουν «εξηγήσεις» στο Αστυνομικό Τμήμα, επειδή απήργησαν στις 21 Σεπτέμβρη

 


Μαθητής Λυκείου κατήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρεθύμνου τέσσερις καθηγήτριες του σχολείου, επειδή απήργησαν στις 21 του Σεπτέμβρη και του στέρησαν, λέει, «το δικαίωμα στη γνώση»! Η Εισαγγελία διαβίβασε την «καταγγελία» στο Αστυνομικό Τμήμα, το οποίο κάλεσε προφορικά τις εκπαιδευτικούς να δώσουν «εξηγήσεις»!

Το περιστατικό είναι «περίεργο» και πρωτοφανές, από την άποψη ότι την καταγγελία έκανε μαθητής, ο οποίος αντί να εξεγείρεται για τις εκατοντάδες χαμένες διδακτικές ώρες εξαιτίας των διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών με το σταγονόμετρο και να τα βάζει με το υπουργείο της Αμάθειας, ζητά «την κεφαλή επί πίνακι» δασκάλων του που άσκησαν το νόμιμο συνδικαλιστικό τους δικαίωμα και απήργησαν και έτσι αυτός στερήθηκε τάχα το «δικαίωμα στη γνώση»!  

Η συνέχεια, όμως, είναι απαράδεκτη. Και αφορά την Εισαγγελία, που ασμένως έσπευσε να δώσει συνέχεια. Η απεργία στις 21 Σεπτέμβρη κηρύχτηκε από την ΑΔΕΔΥ, δεν κρίθηκε παράνομη και οι εργαζόμενοι είχαν κάθε νόμιμο δικαίωμα να απεργήσουν. Εκτός και αν η φασιστικής έμπνευσης διάταξη (άρθρο 31) στον αντεργατικό νόμο Γεωργιάδη, με την οποία ανάγεται σε ποινικό αδίκημα που προβλέπει βαριές ποινές η περιφρούρηση της απεργίας με την παρεμπόδιση των απεργοσπαστών να μπουν στους χώρους δουλειάς κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, έβαλε αέρα στα πανιά της αστικής Δικαιοσύνης για να πάει ένα βήμα παραπέρα και να τρομοκρατεί εργαζόμενους-απεργούς που έχουν το «θράσος» να ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους.

Το περιστατικό θυμίζει μέρες χούντας με τα γνωστά χαρτάκια που καλούσαν πολίτες να παρουσιαστούν στο Τμήμα «δι’ υπόθεσίν τους». Τέτοια πρεμούρα έδειξε το Αστυνομικό Τμήμα, που κάλεσε τους εκπαιδευτικούς για «εξηγήσεις», προφορικά, κουρελιάζοντας βάναυσα τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Για «εξηγήσεις» καλείται «ύποπτος» για διάπραξη αδικήματος, μετά από προκαταρκτική εξέταση που παραγγέλλει ο εισαγγελέας. Αλήθεια, γιατί η προκαταρκτική εξέταση ανατέθηκε στην αστυνομία και όχι σε πταισματοδίκη, όπως συνηθίζεται; Η απάντηση είναι προφανής: για να δημιουργηθεί κλίμα τρομοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, αυτός που καλείται για «εξηγήσεις» καλείται εγγράφως να λάβει γνώση και να πάρει αντίγραφα της δικογραφίας. Στο έγγραφο αναφέρεται με σαφήνεια ποια είναι η κατηγορία επί της οποίας ο «ύποπτος» καλείται να δώσει «εξηγήσεις». Αυτά τα ορίζει σαφώς το άρθρο 244 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Προφορική κλήση για παροχή «εξηγήσεων» δεν νοείται, καθώς παραβιάζει τα δικαιώματα του πολίτη που καλείται να δώσει τις «εξηγήσεις».

Το γεγονός κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, η οποία καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης και διαμαρτυρίας την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 19.30 έξω από το αστυνομικό τμήμα Ρεθύμνου όπου έχουν κληθεί οι εκπαιδευτικοί.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια