Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.

«Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, γιατί πλημμύρισε η Βόρεια Εύβοια, δυο χρόνια μετά τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές. Γιατί δεν έγινε η αναγκαία αντιπλημμυρική θωράκιση. Και βέβαια, δεν είναι καθόλου δύσκολο να καταλάβουμε γιατί σήμερα δεν μιλούν για τη Βόρεια Εύβοια, αλλά για τον Βόλο και τον κάμπο της Καρδίτσας. Δεν μιλούν για τη Βόρεια Εύβοια γιατί πέρασαν πάνω από δυο χρόνια και δεν έχουν καμιά δικαιολογία. Πέρασαν πάνω από δυο χρόνια, έκαναν φιέστες, οργάνωσαν γκεμπελίστικα σόου, έταξαν, έταξαν και ξαναέταξαν και ιδού το αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής τους. Οι καταστροφικές πλημμύρες πλήττουν τις περιοχές γύρω από τα καμένα δάση.

 Η Εύβοια είναι ο καθρέφτης στον οποίο μπορούμε να δούμε το μέλλον και για τη Θεσσαλία και για τις περιοχές που επλήγησαν φέτος το καλοκαίρι από καταστροφικές δασικές πυρκαγιές. Τα πάντα θα εγκαταλειφτούν στην τύχη τους. Και μετά τις επόμενες καταστροφές θα μιλούν και πάλι για την «κλιματική κρίση», για την «πρωτοφανή κακοκαιρία» και τα «ακραία καιρικά φαινόμενα». Μόνο αν οι κάτοικοι των πυρόπληκτων και πλημμυρόπληκτων περιοχών ξεσηκωθούν και διεκδικήσουν μαχητικά την κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων (και όχι μικροέργων βιτρίνας), αλλά και ουσιαστική προστασία και ανάπτυξη των δασών, θα μπορέσουν να επιβάλουν λύσεις που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν στους τόπους τους».

 

  • Μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί στη Βόρεια Εύβοια κανένα από τα έργα που προβλέπονται στις εννιά υδρολογικές λεκάνες. Τα έργα αυτά αποτελούνται από σειρές φραγμάτων βάρους και δεν ολοκληρώθηκαν γιατί συνεχώς παρατείνονται οι προθεσμίες ολοκλήρωσης της κατασκευής τους!
  • Τα φράγματα βάρους, για να λειτουργήσουν σωστά και να μην καταστούν άχρηστα, πρέπει να συνοδεύονται και από φυτοκομικά έργα. Και στις εννιά συμβάσεις που έχουν κατακυρωθεί δεν προβλέπονται τέτοια έργα!
  • Πρέπει παράλληλα να γίνει τεχνική διευθέτηση των χειμάρρων και στις εννιά υδρολογικές λεκάνες. Εχουν υπογραφεί συμβάσεις μόνο για δύο χειμάρρους!

     

    Φράγματα βάρους στο δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας

    Υδρολογική λεκάνη Λίμνη-V. Με τη σύμβαση που κατακυρώθηκε στις 10 Μάη του 2022 προβλεπόταν η κατασκευή 30 φραγμάτων και προφραγμάτων βάρους από σκυρόδεμα, προϋπολογισμού 2.751.330 ευρώ και ολοκλήρωση κατασκευής, σε ένα έτος (δηλαδή στις 10 Μάη του 2023).

    Στις 10 Απρίλη του 2023, δηλαδή ένα μήνα πριν από την προβλεπόμενη ολοκλήρωση του έργου, ο ανάδοχος ζήτησε παράταση για την ολοκλήρωση της κατασκευής τους. Στις 19 Απρίλη του 2023, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου έστειλε έγγραφο  στη Διεύθυνση Δασών Εύβοιας και η προϊσταμένη της ενέκρινε εξάμηνη παράταση μέχρι τις 10 Νοέμβρη του 2023!


     

    Υποτίθεται ότι βιάζονταν να εκτελέσουν το έργο, ώστε να μην υπάρξει και άλλη σεζόν με πλημμυρικό κίνδυνο, και αυτοί αποδεικνύονται τόσο… «λαρτζ», δίνοντας παράταση ίση με το 50% του αρχικά προβλεπόμενου χρόνου!

    Και βέβαια, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι ο ανάδοχος του έργου θα το παραδώσει στη νέα προθεσμία και δε θα υπάρξει και άλλη (ή και άλλες) παράταση.

     

    Υδρολογική λεκάνη Λίμνη-IV. Με την σύμβαση που προσωρινά κατακυρώθηκε στις 21 Μάρτη του 2022 προβλέπονταν 33 φράγματα και προφράγματα βάρους από σκυρόδεμα, προϋπολογισμού 2.741.671,22 ευρώ. Δεν γνωρίζουμε πότε έγινε ο προσυμβατικός έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο (όταν μια σύμβαση ξεπερνά τις 300.000 ευρώ γίνεται προσυμβατικός έλεγχος προτού αυτή κατακυρωθεί οριστικά).

    Στις 25 Αυγούστου του 2023 εγκρίθηκε από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Εύβοιας ο Τελικός-Τακτοποιητικός-Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών, που πρόκειται να γίνουν, χωρίς όμως να αναφέρεται και ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου. 


     


    Υδρολογική λεκάνη Λίμνη-III. Στις 16 Μάη του 2022 υπογράφτηκε σύμβαση για την κατασκευή 31 φραγμάτων και προφραγμάτων βάρους, προϋπολογισμού 1.897.200 ευρώ, με χρόνο ολοκλήρωσης του έργου τις 16 Μάη του 2023. Στις 10 Απρίλη του 2023, 36 μέρες πριν από τη συμβατικά συμφωνημένη παράδοση του έργου, ο ανάδοχος ζήτησε παράταση (πολύ πρωτότυπο!). Στις 19 Απρίλη του 2023, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Λίμνης έκανε δεκτό το αίτημα παράτασης του έργου και έστειλε έγγραφο στη στη Διεύθυνση Δασών Εύβοιας και η προϊσταμένη της (με… αυτόματο πιλότο δουλεύουν εκεί) ενέκρινε εξάμηνη παράταση μέχρι τις 16 Νοέμβρη του 2023!


    Υδρολογική λεκάνη Λίμνη-II. Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 4 Απρίλη του 2022 και προβλέπει την κατασκευή 36 φραγμάτων και 35 προφραγμάτων βάρους, προϋπολογισμού 3.410.000 ευρώ. Στις 8 Μάη του 2023 εγκρίθηκε ο Τελικός-Τακτοποιητικός-Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Εύβοιας, στον οποίο δεν αναφέρται η ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου. 


    Υδρολογική λεκάνη Λίμνη-I. Γι’ αυτή την υδρολογική λεκάνη δεν υπάρχουν στοιχεία για το πότε κατακυρώθηκε η σύμβαση κατασκευής φραγμάτων βάρους, πόσα φράγματα και προφράγματα προβλέπεται να κατασκευαστούν κλπ. Ολα είναι στον αέρα. Αρχισε η κατασκευή τους ή όχι και πότε θα ολοκληρωθεί;

     

    Τεχνική διευθέτηση των χειμάρρων

    Χείμαρρος ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΣ. Ανήκει στο Συγκρότημα χειμάρρων Ασμηνίου-Βασιλικών της υδρολογικής λεκάνης Λίμνη-V. Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 31 Μάη του 2022. Στις 22 Ιούνη του 2022 ο προϊστάμενος του Δασαρχείου καθόρισε το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου και όρισε την ολοκλήρωσή του στις 26 Δεκέμβρη του 2022 (ένα εξάμηνο).

    Στις 9 Γενάρη του 2023 (δύο εβδομάδες μετά τον συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης του έργου!), ο ανάδοχος υπέβαλε στο Δασάρχη αίτηση για παράταση εκτέλεσης του έργου, στις 12 Γενάρη του 2023 ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Λίμνης εισηγήθηκε και στις 16 Γενάρη του 2023 η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Εύβοιας αποφάσισε την παράταση της σύμβασης και αυτού του έργου για τις 26 Ιούλη του 2023 (παράταση εφτά μηνών)!


     


     

    Ομως, στις 25 Ιούλη του 2023, δηλαδή μια μέρα πριν από τη λήξη της εφτάμηνης παράτασης, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Εύβοιας έδωσε νέα παράταση του χρόνου εκτέλεσης το έργου, χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος.

    Στις 21 Ιούλη του 2023, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών (υπάγεται στην Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής, που είναι μία από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ) προενέκρινε την παράταση. Στις 24 Ιούλη, το Δασαρχείο Λίμνης διαβίβασε την προέγκριση στη Διεύθυνσης Δασών Εύβοιας, η προϊσταμένη της οποίας περιορίστηκε στην επικύρωση της προέγκρισης, χωρίς να γνωστοποιήσει το χρόνο της νέας παράτασης. Το έγγραφο της προέγκρισης που έστειλε η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών στο Δασαρχείο Λίμνης δεν έχει δημοσιοποιηθεί και έτσι δεν έγινε γνωστός ο χρόνος παράτασης. 





    Χείμαρρος Κανδηλίου όρους. Βρίσκεται στην υδρολογική λεκάνη Λίμνη-Ι. Η σύβαση κατασκευής του έργου υπογράφτηκε στις 22 Γενάρη του 2022 και προέβλεπε ολοκλήρωσή του στις 19 Μάη του 2022. Στις 17 Μάη του 2022, δηλαδή δυο μέρες πριν από τον συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης του έργου, ο ανάδοχος υπέβαλε στο Δασαρχείο Λίμνης αίτηση για παράταση. Αυθημερόν, ο Δασάρχης Λίμνης διαβίβασε το αίτημα στην Διεύθυνση Δασών Εύβοιας, η οποία την επομένη (18 Μάη του 2022), μια μέρα πριν από το συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης του έργου, αποφάσισε τρίμηνη παράταση, μέχρι τις 19 Αυγούστου του 2022. 

    Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και  ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις. 

     Κι ας πρόκειται για τόσο κρίσιμα έργα για το λαό της περιοχής.

     


    Δεν τελειώσαμε, όμως. 

    Αυτή ήταν η πρώτη παράταση. 

    Οπως ακριβώς έγινε και με τον Ξηροπόταμο, ο ανάδοχος ζήτησε νέα παράταση.

    Στις 31 Μάη του 2023, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών (κεντρική υπηρεσία) έδωσε προέγκριση για την παράταση της κατασκευής του έργου και την έστειλε στο Δασαρχείο Λίμνης (δεν γνωρίζουμε αν η προέγκριση προέτεινε και το χρόνο της παράτασης). 

    Στις 6 Ιούλη του 2023 το Δασαρχείο έστειλε το έγγραφο της προέγκρισης στη Διεύθυνση Δασών Εύβοιας και δυο μέρες αργότερα, στις 8 Ιούλη του 2023, η προϊσταμένη της τελευταίας περιορίστηκε στην τελική έγκριση, χωρίς χωρίς να γνωστοποιήσει το χρόνο της δεύτερης παράτασης και το αν αυτός ο χρόνος προτάθηκε από τη Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών ή αποφασίστηκε από την ίδια.


     

    Οπως αντιλαμβάνεστε, αυτές οι συνεχείς παρατάσεις στην κατασκευή των φραγμάτων βάρους και στις τεχνικές διευθετήσεις των δύο χειμάρρων δεν δίνονταν με πρωτοβουλία του Δασαρχείου Λίμνης, της Διεύθυνσης Δασών Εύβοιας και της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών (κεντρική υπηρεσία). Εγιναν με εντολή άνωθεν, κυβερνητική. Σημειώνουμε πως, εκτός των άλλων κυβερνητικών επιλογών και εντολών, έπρεπε να είχαν αποσταλεί στα Δασαρχεία οι εγκριθέντες προϋπολογισμοί αυτών των έργων.

    Φράγματα βάρους στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού

    Υδρολογική λεκάνη Ιστιαία-IV.  

     Από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ βρήκαμε τόσο την περίληψη της διακήρυξης όσο και την ίδια τη διακήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή μόνο 5 φραγμάτων και 2 προφραγμάτων στην υδρολογική λεκάνη Ιστιαία-IV. Παραθέτουμε απόσπασμα από την περίληψη της διακήρυξης: 

    «Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η  Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η Σ 

    Το Δασαρχείο Ιστιαίας προκηρύσσει προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση (άρθρο 32, παρ. 2γ του Ν. 4412/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) για την εκτέλεση του έργου «Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας για συγκράτηση του εδάφους, περιορισμό της διάβρωσης και της επιφανειακής απορροής στην υδρολογική λεκάνη ΙΣΤΙΑΙΑ IV, εμβαδού 1,8τ.χιλ. – Κατασκευή φραγμάτων βάρους», Εκτιμώμενης αξίας 292.500,00 Ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24%). 

    Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016 (ΦΕΚ 147/Α΄/08-08-2016) «Δημόσιες συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ)», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και με τους όρους του τεύχους της αναλυτικής διακήρυξης. 

    Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 292.500,00 € (πλέον Φ.Π.Α. 24%), που αναλύεται ως εξής: 

    Άθροισμα δαπανών εργασιών: 209.273,47 € – Γ.Ε+Ε.Ο 18%: 37.669,22 € – Απρόβλεπτα 15% 37.041,40 € – Αναθεώρηση: 8.515,91 € – Φ.Π.Α. 24%: 70.200,00 €. Σύνολο δαπάνης του έργου: 362.700,00 €. 

    Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 19/09/2023, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ. (ώρα λήξης επίδοσης των δικαιολογητικών συμμετοχής) στα γραφεία του Δασαρχείου Ιστιαίας».

    Παραθέτουμε και εκτενές απόσπασμα από το άρθρο 11.3 της Διακήρυξης:

    «11.3.Περιγραφή και ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου

    Το εν λόγω έργο αφορά την κατασκευή 5 φραγμάτων και προφραγμάτων.

    Οι θέσεις κατασκευής των έργων επιλέχθηκαν μετά από την υδρολογική και υδραυλική ανάλυση των στοιχείων και την επιτόπια έρευνα. Επιλέχθηκαν έτσι θέσεις στις οποίες τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά των κοιτών καθιστούν δυνατή την κατασκευή τους, δεν θίγουν τις παρακείμενες ιδιοκτησίες και υποδομές και στις οποίες μπορούν να μεταφερθούν τα υλικά κατασκευής.

    Σκοπός των προτεινόμενων φραγμάτων είναι η συγκράτηση των φερτών υλών που θα παραχθούν από τη δράση των υδάτων, μετά την καταστροφική επίδραση της πυρκαγιάς στη βλάστηση, καθώς και η μείωση της ταχύτητας ροής του νερού επί της κοίτης των ρεμάτων στα κατάντη της κατασκευής τους, με στόχο τον περιορισμό των πλημμυρικών αιχμών και των φερτών υλικών που ούτως ή άλλως θα είναι αυξημένα μετά από την καταστροφή της βλάστησης από την πυρκαγιά.

    Έτσι με την προτεινόμενη διευθέτηση των ανωτέρω ρεμάτων, θα εξυπηρετηθούν οι βασικοί υδρονομικοί σκοποί, δηλαδή ο προστατευτικός και ο υδρολογικός και αποσκοπείται:

    Α. Ο έλεγχος της μεταφοράς φερτών υλών, είτε με την αποτροπή αυτής, είτε με ελεγχόμενη κίνηση κατόπιν διαλογής των στερεών υλικών, ώστε αυτή να λαμβάνει χώρα χωρίς την πρόκληση ζημιών στον χειμαρρικό χώρο.

    Β. Ο έλεγχος της πλημμυρικής ροής με τέτοιο τρόπο ώστε οι πλημμυρικές απορροές να λαμβάνουν χώρα χωρίς την πρόκληση ζημιών στον χειμαρρικό χώρο.

    Γ. Την εξασφάλιση των πρανών του ρέματος και παράλληλα δασικών εδαφών και των ιδιοκτησιών.

    Με τα παραπάνω θα επιτευχθεί η διέλευση της μέγιστης υδατοστερεοπαροχής ασφαλώς με τη δυνατή μείωση του κινδύνου να προκαλούνται ζημιές κατάντη σε ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα που θα προκύψουν από βροχοπτώσεις μεγάλης ραγδαιότητας.

    Η αναγκαιότητα των έργων είναι επιβεβλημένη, διότι τελικός αποδέκτης της υδρολογικής λεκάνης ΙΣΤΙΑΙΑ IV σε ορισμένα σημεία είναι Τοπικές Κοινότητες, τουριστικές επιχειρήσεις, κατοικίες κλπ έργα υποδομής και πολιτισμού».

    Η περίληψη της Διακήρυξης υπογράφτηκε στις 6 Σεπτέμβρη του 2023 από τον Δασάρχη Ιστιαίας και η Διακήρυξη από τη συντάκτρια δασολόγο μόνιμη υπάλληλο του Δασαρχείου Ιστιαίας και από τον Δασάρχη.

    Σύμφωνα με το άρθρο 12 της Διακήρυξης, ως χρόνος κατασκευής του έργου ορίζονται οι έξι μήνες από τη στιγμή που θα κατακυρωθεί η σύμβαση οριστικά και θα υπογραφτεί από τα συμβαλλόμενα μέρη. Σημειώνουμε πως ο χρόνος που διανύεται από την ημέρα της διεξαγωγής του διαγωνισμού μέχρι την οριστική κατακύρωσή του και την υπογραφή της σύμβασης είναι αρκετός.

    Ενώ στο άρθρο 11.3 της Διακήρυξης για τα φράγματα βάρους στην υδρολογική λεκάνη Ιστιαία-IV αναγνωρίζεται η μεγάλη σημασία τους, ο διαγωνισμός ορίστηκε για τις 19 Σεπτέμβρη του 2023! Δύο χρόνια και ενάμιση μήνα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές!


     

    Υδρολογική λεκάνη Ιστιαία-III. H σύμβαση υπογράφτηκε στις 7 Απρίλη του 2022 και προβλέπει την κατασκευή 12 φραγμάτων και προφραγμάτων βάρους, προϋπολογισμού 645.700 ευρώ. Δεδομένου ότι ο αρχικός χρόνος παράδοσης των φραγμάτων βάρους ήταν τέσσερις μήνες, φαίνεται ότι τον Αύγουστο του 2022 δόθηκε η πρώτη παράταση, μέχρι τον Δεκέμβρη του 2022. 

    Στις 16 Δεκέμβρη του 2022 δόθηκε δεύτερη παράταση.


     

    Στις 19 Ιούνη του 2023, δόθηκε Τρίτη παράταση, μέχρι τις 5 Οκτώβρη του 2023! 



    Υδρολογκή λεκάνη Ιστιαία-IΙ. Η σύμβαση για την κατασκευή του έργου υπογράφτηκε στις 30 Μάρτη του 2023. Μέχρι στιγμής δε γνωρίζουμε πόσα φράγματα και προφράγματα θα κατασκευαστούν, ποιος είναι ο προϋπολογισμός του έργου και πόσος είναι ο συμβατικός χρόνος κατασκευής. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι, ότι στις 11 Μάη του 2023 ορίστηκε ο επιβλέπων του έργου. Και σε αυτή την υδρολογκή λεκάνη έχουμε μια τεράστια καθυστέρηση, 20 μήνες, μέχρι να υπογραφτεί η σύμβαση του έργου. 




    Υδρολογική λεκάνη Ιστιαία-Ι. Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 11 Αυγούστου του 2023, δηλαδή δύο χρόνια και οχτώ μέρες μετά από την καταστροφική πυρκαγιά στις 3 Αυγούστου του 2021. Το μόνο στοιχείο που γνωρίζουμε από αυτή τη σύμβαση είναι ότι στις 20 Σεπτέμβρη του 2023 ορίστηκε από τον Δασάρχη Ιστιαίας ο επιβλέπων του έργου.


     


    Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα λόγια αναγνώρισε την μεγάλη σημασία που έχουν 

    τα φράγματα βάρους για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πλημμυρών 

     Ομως, μέχρι σήμερα δεν ολοκληρώθηκε η κατασκευή των φραγμάτων και 

    προφραγμάτων βάρους σε καμία από τις εννιά υδρολογικές λεκάνες της Βόρειας Εύβοιας. 

    Και βέβαια, έχουν διαγραφεί από το οπτικό τους πεδία τα απαραίτητα φυτοκομικά έργα 

    και η αναγκαία τεχνική διευθέτηση των χειμάρρων.

    Oι ευθύνες της κυβέρνησης για τις μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες είναι εγκληματικές. Ο λαός (όχι μόνο στηυ Βόρεια Εύβοια) 

    θα συνεχίσει να πλήττεται από τις πλημμύρες, αν δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του 

    για να επιβάλει λύσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.