Το καλοκαίρι «ήρωες», το χειμώνα «χούλιγκαν»
Τι ζητούν οι εποχικοί πυροσβέστες που έκαναν χτες κατάληψη στο υπουργείο Πολιτικής (Μη) Προστασίας; Να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε 12μηνες και να μη συνεχίζεται το ίδιο βιολί, να βγαίνουν κάθε χειμώνα στην ανεργία. Γι’ αυτό κατέβηκαν απ’ όλη την Ελλάδα στην Αθήνα, απαιτώντας να δοθεί άμεσα λύση στο αίτημά τους.
Ο Κικίλιας, όμως, δεν… άδειαζε. Την ώρα που οι εποχικοί πυροσβέστες είχαν κατακλύσει το υπουργείο (χωρίς να προκαλούν καμιά ζημιά, απλά παραμένοντας εκεί), αυτός ανακοίνωνε ότι θα συναντήσει εκπροσώπους τους την άλλη εβδομάδα:
«Οπως είχα δεσμευθεί, μετά το τέλος της αντιπυρικής θα πραγματοποιήσω συνάντηση με τους εκπροσώπους των εποχικών-συμβασιούχων πυροσβεστών. Kαι αυτό θα κάνω την ερχόμενη Τετάρτη 6/11. Στη συνάντηση θα συζητήσουμε διεξοδικά τις ανάγκες, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, προτού προχωρήσουμε στο διαγωνισμό, στο πλαίσιο του Προεδρικού Διατάγματος 36/2019, που όπως όλοι γνωρίζουν, αποτέλεσε αντικείμενο πρότασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2019».
Αυτοί οι εργάτες, που δουλεύουν κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες και που κάθε καλοκαίρι εισπράττουν… παράσημα ηρωισμού από τους υποκριτές των κυβερνήσεων και της μπουρζουαζίας, ζητούν το αυτονόητο: να τους κάνουν ετήσιες συμβάσεις και όχι να ζουν μόνιμα με την αγωνία αν θα τους ξαναπάρουν την επόμενη χρονιά. Μιλάμε για περίπου 2.500 εποχικούς πυροσβέστες.
Ο υφυπουργός Τουρνάς δεν ήταν σε θέση να δώσει καμιά απάντηση και τους παρέπεμψε στη συνάντηση με τον Κικίλια μετά από μια εβδομάδα. Ο Κικίλιας τους απάντησε ότι σε μια εβδομάδα θα ακούσει τους… προβληματισμούς τους! Δεν το συνεχίζουμε, γιατί θα έπρεπε να ξεσπάσουμε σε υβρεολόγιο. Σημειώνουμε, όμως, πως εκείνο που σχεδιάζουν είναι να βάλουν ηλικιακά και άλλα κριτήρια, που θ’ αφήσουν εκτός εποχικής πρόσληψης την επόμενη σεζόν πολλούς εποχικούς πυροσβέστες που κάνουν χρόνια αυτή τη δουλειά.
«Εξω δεν θα βγούμε αν δεν δικαιωθούμε», ήταν το σύνθημα-απάντηση στον Τουρνά. Εκατοντάδες εργάτες της πυρόσβεσης παρέμειναν μέσα στο υπουργείο, απαιτώντας συνάντηση με τον Κικίλια και άμεση ικανοποίηση του αιτήματός τους για ανανέωση των συμβάσεών τους.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε καμιά εκτονωτική κίνηση. Εφάρμοσε το παλιό δόγμα της κατασταλτικής Δεξιάς: «δεν συζητούμε με διαδηλωτές»! Εδωσε τελεσίγραφο να βγουν από το κτίριο. Και επειδή οι εποχικοί πυροσβέστες δεν βγήκαν (και καλά έκαναν), δόθηκε εντολή στα ΜΑΤ να τους βγάλουν με τη βία, ρίχνοντας χημικά ακόμα και μέσα στο κτίριο, σε κλειστό χώρο!
Οι εποχικοί πυροσβέστες δεν «μάσησαν». Αντιστάθηκαν όπως μπορούσαν, αλλά τα χημικά τους ανάγκασαν να βγουν από το κτίριο. Εκμεταλλευόμενοι τα χημικά, τα ΜΑΤ συνέχισαν την επίθεση και έξω από το κτίριο, όπου ανέλαβε δράση και η «αύρα» των ΜΑΤ. Νερό με πίεση ενάντια σε πυροσβέστες! Φαινομενικά σουρεαλιστική η σκηνή, όμως απόλυτα λογική για την κρατική καταστολή ενάντια σε όσους διεκδικούν το δίκιο τους, είτε είναι πυροσβέστες, είτε εκπαιδευτικοί, είτε φοιτητές, είτε συνταξιούχοι.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας είναι για φτύσιμο: Τους δόθηκε, λέει, προθεσμία για να φύγουν από το υπουργείο, «κατόπιν επικοινωνίας με τον αρμόδιο Εισαγγελέα» (αυτό έλειπε, να μην καλύψει την αστυνομική καταστολή η εισαγγελική πλευρά του δικαστικού μηχανισμού, που κάλυπτε ακόμα και την καταστολή της χούντας). Αλλά «τα άτομα δεν αποχώρησαν από το χώρο, ενώ κατά την παρουσία τους προκάλεσαν φθορές και επιτέθηκαν ρίπτοντας αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων»!
Τι να πεις, ότι οι εποχικοί πυροσβέστες ήταν επί ώρες μέσα στο υπουργείο και αν ήθελαν θα μπορούσαν να το κατεδαφίσουν, όμως δεν έγινε η παραμικρή ζημιά; Το αποκορύφωμα: «Επιπλέον, ύστερα από την απομάκρυνσή τους από το χώρο του Υπουργείου, τα άτομα παραμένουν στον εξωτερικό χώρο, με αποτέλεσμα να παρακωλύεται η δημόσια συγκοινωνία και η κίνηση των πολιτών»!
Ηταν τόση η μανία των αστυνομκών με τα ρόπαλα, τις ασπίδες και τα χημικά, που άρπαξαν ακόμα και τον δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Γιώργο Ανδρούτσο, έναν συνάδελφο που μετράει δεκαετίες στο ρεπορτάζ, και τον προσήγαγαν, μολονότι δημοσιογράφοι και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης τούς φώναζαν ότι είναι δημοσιογράφος. Τα αφηνιασμένα σκυλιά της κρατικής καταστολής δεν καταλάβαιναν τίποτα.
Από την επίθεση των ΜΑΤ τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ένας εποχικός πυροσβέστης, ενώ υπήρξαν και άλλοι μικροτραυματισμοί που αντιμετωπίστηκαν επί τόπου από τους συνάδελφους των τραυματισμένων (μαθημένοι είναι σ’ αυτά, λόγω των σκληρών συνθηκών της δουλειάς τους).
Οι αστυνομικοί ανακοίνωσαν αρχικά ότι η «επίθεση των ατόμων» είχε «αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να τραυματιστεί και να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες». Αργότερα άρχισαν να ανεβάζουν τον αριθμό των δήθεν τραυματισθέντων , πρώτα σε τρεις και τελικά σε… δώδεκα.
Το κλασικό κόλπο. Βλέποντας ότι η επίθεση στους εποχικούς πυροσβέστες δεν ήταν υπερασπίσιμη ούτε από φιλικά προς την κυβέρνηση αστικά Μέσα, κατέφυγαν στο γκεμπελισμό μπας και δημιουργήσουν λίγη συμπάθεια για τους μπάτσους που «δέχτηκαν επίθεση από τα άτομα». Δυστυχώς γι’ αυτούς, δεν τα κατάφεραν. Διότι τα «άτομα» είναι οι εποχικοί πυροσβέστες που οι ίδιοι αποθέωναν πριν από λίγο καιρό σαν «ήρωες» και τώρα προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν «χούλιγκαν».
Οι άνθρωποι του αστικού Τύπου κατάλαβαν αμέσως ότι αυτό δεν είναι υπερασπίσιμο, γιατί δεν συνάδει με την εικόνα που έχει ο ελληνικός λαός για τους εποχικούς πυροσβέστες που τρέχουν κάθε καλοκαίρι (και άνοιξη και φθινόπωρο) στα βουνά και στα λαγγάδια, προσπαθώντας να σβήσουν φωτιές, τις περισσότερες φορές χωρίς ηγεσία και σχέδιο. Ετσι, ο Μητσοτάκης έμεινε «μόνος» και σ’ αυτό.
Σχόλια