ΔΕΗ - ξεπούλημα

Προς κατάθεση οδεύει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία και ιδιωτικοποίηση της "μικρής ΔΕΗ", με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικα που το Μάρτη  είχε εκφράσει την ευαρέσκειά της για την συμφωνία με την κυβέρνηση στο επικείμενο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.
Μόνο "μικρή" βέβαια δεν είναι η εταιρεία που θα προκύψει αφού θα περιλαμβάνει το 30% της υπάρχουσας ΔΕΗ, από μονάδες παραγωγής όλων των ειδών μέχρι τους τελικούς καταναλωτές και, φυσικά, τους εργαζόμενους. Το σχέδιο περιλαμβάνει 4 λιγνιτικές μονάδες με τα αντίστοιχα ορυχεία (ανάμεσά τους οι τελευταίας τεχνολογίας μονάδες του ΑΗΣ Μελίτη και το πλέον καινούριο ορυχείο στο Αμύνταιο), 6 υδροηλεκτρικά εργοστάσια μαζί με τους αντίστοιχους υδάτινους πόρους, μια μονάδα παραγωγής από φυσικό αέριο, 2 εκατομμύρια καταναλωτές και 3.000 εργαζόμενους. Με τα σημερινά δεδομένα έχει κύκλο εργασιών περίπου 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται επομένως για μια πλήρως καθετοποιημένη επιχείρηση που θα συνδυάζει το φθηνό λιγνίτη με τα ευέλικτα υδροηλεκτρικά σε εξασφαλισμένη αγορά. Άγνωστο παραμένει το αν και σε ποιο βαθμό η νέα εταιρεία θα αναλάβει το χρέος της ΔΕΗ (4,6 δισ. ευρώ) και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (1,4 δισ. ευρώ).
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το επόμενο βήμα στο σχέδιο "απελευθέρωσης" της αγοράς ενέργειας, για το οποίο υπάρχει μεγάλη σχόλη τόσο από την ΕΕ όσο και από την τρόικα. Δεν είναι τυχαίο ότι πρώτα η Κομισιόν και ύστερα η τρόικα απαιτούσαν την απόσυρση των μέτρων της ΔΕΗ για μείωση των τιμολογίων στη μεγάλη βιομηχανία. Η έγκριση δόθηκε μόνο ύστερα από συμφωνία στις προϋποθέσεις, που περιλαμβάνουν το "σπάσιμο" και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την ανά τετράμηνο αναθεώρηση των τιμολογίων προς τα πάνω, το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, τη μείωση των τιμών αγοράς από φωτοβολταϊκά κ.ά. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (φορέα διαχείρισης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας) που ανακοινώθηκε το Γενάρη. Στη βάση αυτής της πίεσης προχωράει η κυβέρνηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου, παρά τις προεκλογικές αντιρήσεις ορισμένων βουλευτών της, οι οποίες πλεόν δεν έχουν λόγο ύπαρξης!
Η "μικρή ΔΕΗ" είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κεφάλαια. Ήδη από το Μάρτη οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας ζήτησαν τη μετάφραση του νομοσχεδίου. Δημοσιεύματα αναφέρουν τους γαλλικούς κολοσσούς EDF (που ελέγχει και την ιταλική Edison) και Gaz de France-Suez και τους αντίστοιχους γερμανικούς RWE και EON. Δίπλα στο μεγάλο ξένο κεφάλαιο υπολογίζει να "τσιμπήσει" (όσο του επιτραπεί) και το ντόπιο που δραστηριοποιείται ήδη με κοινοπραξίες στην ηλεκτροπαραγωγή: ΕΛΠΕ (του Λάτση), Μυτιληναίος, Μότορ Όιλ (του Βαρδινογιάννη), ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (του Περιστέρη) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (του Μπόμπολα-στον τελευταίο έχει δοθεί η εκμετάλλευση του ορυχείου της Βεύης που περιλαμβάνεται στην ιδιωτικοποίηση).
Η διαδικασία "απελευθέρωσης" της αγοράς ενέργειας, όπως έχουμε ξαναγράψει, οδηγεί, από τη μια, σε μεγαλύτερα μονοπώλια και συγκέντρωση του κεφαλαίου και, από την άλλη, σε διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια γίνεται όλο και πιο δύσκολη για σημαντικά κομμάτια του λαού, οξύνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα επιβίωσης για χιλιάδες οικογένειες. Οι μειώσεις στους μισθούς και η επιβολή ελαστικών σχέσεων εργασίας σε ακόμα μεγαλύτερο τμήμα των εργαζόμενων στη ΔΕΗ, στην οποία ήδη το μισό προσωπικό εργάζεται με 8μηνες συμβάσεις και εργολαβίες, διασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στον όποιο ιδιοκτήτη. Η συζήτηση που άνοιξε πριν δύο μήνες για το ενιαίο μισθολόγιο που "παραμένει πολύ ψηλά" στις πρώην ΔΕΚΟ προλειαίνει το έδαφος για νέες μειώσεις στους μισθούς, την ίδια ώρα που τα εργατικά ατυχήματα για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ πληθαίνουν.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ βαθαίνει την εξάρτηση και μεγαλώνει τους κινδύνους για το λαό και τους εργαζόμενους. Η εξαρτημένη αστική τάξη της χώρας λειτουργεί στα στενά όρια των ιμπεριαλιστών, που στενεύουν όλο και περισσότερο καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ τους οξύνεται. Ο λαός της χώρας μας πρέπει και μπορεί να διεκδικήσει την προοπτική του έξω από τα ασφυκτικά όρια που του επιβάλλουν. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ πρέπει και μπορούν να αντισταθούν μαζικά και αποφασιστικά στα σχέδια ιδιωτικοποίησης, σπάζοντας την ηττοπάθεια που έχουν καλλιεργήσει οι συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Σημείωαση Α.σ.Γ.: Και ενώ αυτά γραφόντουσαν και ήταν γνωστά τουλάχιστον από το Μάρτη που μας πέρασε, ενώ προεκλογικά η κυβέρνηση το καθυστέρησε οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν τώρα. Στη γνωστή πεπατημένη οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ανακοινώνουν "μεγάλους και ανυποχώρητους αγώνες" με το που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, κάνοντας εμάς τους ...αδαείς να απορούμε γιατί όχι νωρίτερα, γιατί όχι από σήμερα, γιατί όχι εδώ και μήνες- χρόνια που η ΔΕΗ τεμαχιζόταν, που άλλαζαν οι εργασιακές σχέσεις και μειωνόντουσαν οι μισθοί, που το ρεύμα συνεχώς ακρίβαινε καθιστώντας το πολυτέλεια για χιλιάδες οικογένειες. Κάτι μας λέει ότι και αυτό το νομοσχέδιο θα πρέπει να ...μείνει στα χαρτιά. 
Από την άλλη ξεκινάει ένας μεγάλος "συμμαχικός εθνικός αγώνας" όπου χωράνε οι πάντες του ...αντιμνημονιακού αγώνα, ακόμη και αυτοί που στήριξαν την μνημονιακή πολιτική για ένα διάστημα τουλάχιστον, με επικεφαλής, ποιον άλλο, τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι σαν τη κυβέρνηση του μέλλοντος δηλαδή, στην έλευση της οποίας πρέπει να υποταχθούν τα πάντα!
Από την άλλη βέβαια όλοι αυτοί που τώρα κόπτονται για την πώληση της ΔΕΗ ξέχασαν μια μικρή ...λεπτομέρεια. Ξέχασαν το μεγάλο κίνημα που ξέσπασε πριν δύο χρόνια για τα χαράτσια και κατά των διακοπών παροχής ρεύματος σε λαϊκά σπίτια λόγω φτώχιας και ανεργίας, που όσο πάνε και αυξάνουν, μαζί με αυτό "αγνοούν" ότι το τότε (σωστό) κάλεσμα να μην πληρωθούν ή να γίνονται συνδέσεις παρά τις διακοπές, έχει μετατραπεί σε βραχνάς για αρκετό κόσμο μιας και η εφορία και η ΔΕΗ στέλνουν κατά χιλιάδες τις προειδοποιήσεις ότι αν δεν "τακτοποιηθούν" οι "υπόχρεοι" θα αντιμετωπίσουν ακόμη και φυλάκιση. Είτε για ρευματοκλοπή είτε για το χρέος στην εφορία είτε και για τα δύο. Αφήστε που η κινηματική απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ αποδυνάμωσε έως και εξαφάνισε πολλές λαϊκές συνελεύσεις με αποτέλεσμα αυτός ο κόσμος που τότε πίστεψε αυτόν τον αγώνα τώρα να βρίσκεται στον αέρα απογοητευμένος και νευριασμένος που τον πίστεψε!
Αυτοί λοιπόν που "ξέχασαν" τώρα μας καλούν σε ενωτικό αγώνα των πάντων (πλην Χρυσής Αυγής, πάλι καλά!) ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και υπεράσπισης, τι άλλο, του δημόσιου - εθνικού χαρακτήρα της. Κατά τα πρότυπα της ΕΡΤ. Και όχι του δικαιώματος του λαού να έχει φτηνό, γιατί όχι και δωρεάν, ρεύμα και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ σταθερή και μόνιμη δουλειά.
Νυν υπέρ πάντων ο εθνικός αγώνας για να γίνει η κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ή ενάντια στη ιδιωτικοποίηση υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού κόντρα στις διαθέσεις των ιμπεριαλιστών και του ντόπιου κεφαλαίου;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.