Στο κενό θα πέσουν οι προσπάθειες του υπουργού Αραχωβίτη να εξαπατήσει τους κτηνοτρόφους

Στο κενό θα πέσουν οι προσπάθειες του υπουργού Αραχωβίτη να εξαπατήσει τους κτηνοτρόφους

Small_img_31607


Οπως έχουμε αποκαλύψει, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου είχε στήσει -από την πρώτη στιγμή της υπουργοποίησής του- μια φάμπρικα εξαπάτησης των φτωχών κτηνοτρόφων, για να μεταθέσει αλλού τις ευθύνες για την κατακόρυφη πτώση της τιμής του νωπού γάλακτος όλων των τύπων (και όχι μόνο).

Για να μην πάμε πολύ πίσω, θα ξεκινήσουμε από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του Αυγούστου του 2016, με την οποία η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων νομιμοποίησε την παράνομη χρήση του συμπυκνωμένου γάλακτος (εβαπορέ) στην παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού. Xρήση που έρχεται από μακριά (γύρω στο 2000). Το πιο προκλητικό είναι ότι σύμφωνα μ’ αυτή την απόφαση, ο όρος ελληνικό γιαούρτι αναφέρεται σε τρόπο παρασκευής και όχι σε ένα προϊόν που μπορεί να κατοχυρωθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης. Ανοιξε έτσι ο δρόμος για να νομιμοποιηθεί και το «ελληνικό γιαούρτι» που παράγεται και πουλιέται σε αρκετές χώρες του κόσμου, χωρίς να έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα.

Πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή η δυσάρεστη για τους φτωχούς κτηνοτρόφους εξέλιξη προκλήθηκε από τις κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων, που επέτρεψαν στους γαλακτοβιομήχανους να χρησιμοποιούν παράνομα το συμπυκνωμένο γάλα, να έχουν δεξαμενές κοινής αποθήκευσης των νωπού ελληνικού γάλακτος με το αντίστοιχο εισαγόμενο και με το εισαγόμενο συμπυκνωμένο και από τα μείγματα των κοινών δεξαμενών να παράγουν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα τους. Ακόμα, οι κυβερνήσεις από το 2014 επέτρεψαν να χρησιμοποιούν οι γαλακτοβιομηχνίες το ελληνικό σήμα σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγουν, μολονότι αυτές δε χρησιμοποιούν αποκλειστικά νωπό ελληνικό γάλα όλων των τύπων (αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο).

Αυτή η ΚΥΑ ήταν μια θανατηφόρα πισώπλατη μαχαιριά στην αγροτιά και ήταν επόμενο να την εξοργίσει. Ο «πολυμήχανος» Αποστόλου, που έχει σπουδάσει το πώς θα χειρίζεται και θα μανιπουλάρει την αγροτιά, σκέφτηκε να δημιουργήσει μια πολυάνθρωπη ομάδα εργασίας, στην οποία ανέθεσε το καθήκον να ετοιμάσει τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να ετοιμαστεί φάκελος που θα υποβληθεί στην Κομισιόν, για να πιστοποιηθεί το ελληνικό γιαούρτι ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης. Η ομάδας εργασίας συγκροτήθηκε στις αρχές Αυγούστου του 2017 και την άνοιξη του 2018 ολοκλήρωσε το έργο της με τη σύνταξη πορίσματος το οποίο παρέδωσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πόρισμα, στο οποίο τονιζόταν μεταξύ των άλλων: «Οπως έχει συμφωνηθεί στην αίτηση δεν θα περιλαμβάνονται τύποι γιαουρτιού αποκλειστικά από ελληνικό γάλα… Λαμβάνοντας  υπόψη τα ανωτέρω αλλά και την ισχύουσα σήμερα κατάσταση προέλευσης του γάλακτος για την παραγωγή γιαουρτιού αποφασίστηκε από τα μέλη της Ομάδας που συμμετείχαν στις συσκέψεις να υπάρχει δυνατότητα το γάλα για την παραγωγή  του ελληνικού γιαουρτιού να προέρχεται και από χώρες εκτός Ελλάδας».

Το ότι πρόκειται για το τελικό πόρισμα προκύπτει και από την κατάληξη του κειμένου: «Τέλος επισημαίνεται ότι για τα πιο τεχνικά στοιχεία που περιγράφονται  στις φάσεις 4, 5, 6 της μελέτης θα ήταν σκόπιμη και η άποψη της κάθετης υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ (Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων)».

Ηταν ένα πόρισμα απολύτως συμβατό με τη βούληση τόσο του Αποστόλου όσο και του προέδρου του ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων) Χρ. Αποστολόπουλου, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα εργασίας, καθώς νομιμοποιεί για μια ακόμα φορά την ΚΥΑ του Αυγούστου του 2016. Τα μέλη της ομάδας εργασίας δεν παρέλειψαν να γράψουν απροκάλυπτα τη φράση «αλλά και την ισχύουσα σήμερα  κατάσταση προέλευσης του γάλακτος για την παραγωγή του γιαουρτιού», για να θυμίσουν ότι στην παραγωγή γιαουρτιού χρησιμοποιείται μαζικά  συμπυκνωμένο γάλα και γι’ αυτό, στην πρόταση που θα καταθέσουν στον φάκελο, η χρήση εισαγόμενου συμπυκνωμένου γάλακτος είναι θέσφατο.

Με το περιεχόμενο αυτού του πορίσματος, επιβεβαιώθηκε η άποψή μας ότι ο Αποστόλου δημαγωγεί, όταν ισχυρίζεται ότι θα πιστοποιηθεί το «ελληνικό γιαούρτι» ως προϊόν ΠΓΕ. Γνώριζε πολύ καλά, ότι με την παράλληλη μαζική χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού, το αίτημα να αναγνωριστεί ως προϊόν ΠΓΕ δε θα έχει καμία τύχη.

Οταν δημοσιοποιήσαμε το κατάπτυστο πόρισμα της ομάδας εργασίας, γνωρίζαμε ότι θα προκληθεί αναταραχή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στους υπηρεσιακούς παράγοντες που ήταν μέλη της ομάδας εργασίας και ανήκουν στην Διεύθυνση Αξιοποϊησης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Οπως και έγινε. Πανικός επικράτησε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και στη Διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Μετά τις 6 Οκτώβρη που δημοσιοποιήσαμε το πόρισμα, η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να διασώσει και να συνεχίσει τη δημαγωγική κίνηση του Αποστόλου, έδωσε εντολή στα μέλη της ομάδας εργασίας και στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να επαναλαμβάνουν σαν παπαγαλάκια, ότι δήθεν το πόρισμα που δημοσιοποιήσαμε δεν είναι το τελικό, αλλά υπάρχει δήθεν πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο το «ελληνικό γιαούρτι» θα παράγεται μόνο με ελληνικό γάλα! Υπογραμμίσαμε σε όσους συνομιλήσαμε ότι τέτοιο πόρισμα δεν υπήρχε, γιατί απλούστατα δεν μπορεί να συνυπάρχουν δύο τύποι ελληνικών γιαουρτιών, ένας με τη μαζική χρήση εισαγόμενου γάλακτος (και συμπυκνωμένου) και ένας τύπος που θα είναι προϊόν ΠΓΕ και θα παράγεται αποκλειστικά με νωπό ελληνικό γάλα.

Φτάσαμε, λοιπόν, στην τρέχουσα εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε πλήρως αυτό που υποστηρίζαμε. Οτι δεν υπήρχε άλλο πόρισμα, πέραν αυτού που αποκαλύψαμε.

Με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μια πολύ κλειστή ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων, που ανήλθαν τα σκαλοπάτια της υπηρεσιακής ιεραρχίας και που έβαλαν πλάτη ‘οπως μας δήλωσε μία απ’ αυτούς- για να συνταχθεί η ΚΥΑ του Αυγούστου του 21016, έφτιαξε ένα νέο προσχέδιο πορίσματος της ομάδας εργασίας. Αυτό το προσχέδιο στάλθηκε με e-mail σε όλα τα μέλη της ομάδας εργασίας και τους ζητήθηκε να στείλουν τις παρατηρήσεις τους μέχρι την Πέμπτη 18 Οκτώβρη. Τα μέλη της ομάδας εργασίας κλήθηκαν να προσέλθουν οπωσδήποτε στην Αθήνα την Παρασκευή 19 Οκτώβρη (όσοι έχουν κώλυμα έπρεπε να το δηλώσουν στη γραμματέα της ομάδας εργασίας).

Οπως ρητά αναφέρεται στην πρόσκληση, στη συνάντηση της Παρασκευής θα οριστικοποιηθεί το πόρισμα της ομάδας εργασίας. Κατά τα άλλα, υπήρχε ήδη τελικό πόρισμα και ήταν διαφορετικό απ’ αυτό που είχαμε αποκαλύψει εμείς (που –επιμένουμε- ήταν το τελικό).

Η γνώση μας γι’ αυτές τις μεθοδεύσεις δεν προκύπτει από ψιθύρους, διαδόσεις και προφορικές συζητήσεις. Εχουμε στα χέρια μας την πρόσκληση που έστειλε η γραμματέας στα μέλη της ομάδας εργασίας, την οποία και δημοσιεύουμε. Πάνω στον πανικό της και με δεδομένη τη βούλησή της να συνεχίσει την τακτική εξαπάτησης των κτηνοτρόφων, που εγκαινίασε ο Αποστόλου, η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει μυστικότητα στους αντιαγροτικούς χειρισμούς της.

Θα επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά, ότι για να γίνει το ελληνικό γιαούρτι προϊόν ΠΓΕ πρέπει, τουλάχιστον, να καταργηθεί εδώ και τώρα η ΚΥΑ που επιτρέπει τη χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού. Αυτό, όμως, δε φτάνει. Χρειάζεται να γίνουν και άλλα πράγματα, η παράθεση των οποίων ξεφεύγει αυτού του άρθρου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.