Ζορίζεται ο Ζάεφ (και όχι μόνο)

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ξέρουμε αν ο Ζόραν Ζάεφ και οι ιμπεριαλιστές προστάτες του θα καταφέρουν να αγοράσουν τους 11 βουλευτές που απαιτούνται για να σχηματιστεί πλειοψηφία συνταγματικής αναθεώρησης στη Δημοκρατία της Μακεδονίας ή αν η χώρα θα βαδίσει αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές. Οπως έχουμε ξαναγράψει, όταν δε ζεις σε μια χώρα και δεν παρακολουθείς από κοντά τις πολιτικές εξελίξεις, είναι δύσκολο να κάνεις προβλέψεις. Και βέβαια, δεν μπορείς να στηριχτείς στα όσα διοχετεύονται στα διεθνή ΜΜΕ, γιατί και τα συγκεκριμένα ΜΜΕ και αυτοί που διοχετεύουν «ειδήσεις» και εκτιμήσεις υπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες.

Μέχρι στιγμής, ο Ζάεφ φαίνεται να κερδίζει 3-4 βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι και πριν από το δημοψήφισμα τάσσονταν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών (είναι αυτοί που εθεάθησαν να ψηφίζουν σπάζοντας τη γραμμή της αποχής που είχε η αντιπολίτευση). Μέχρι τους 11 η απόσταση είναι τεράστια και δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι φτάνει το χρήμα για να «διανυθεί».  Αλλωστε, χρήμα διαθέτουν και οι Ρώσοι…

Η κατάσταση περιπλέκεται και από τη στάση του αντιπολιτευόμενου VMRO, που θεωρεί ότι μπορεί να «καθαρίσει» τον Ζάεφ σαν πασχαλινό αυγό, άμα γίνουν πρόωρες εκλογές. Ο πρόεδρός του Χρίστιαν Μίσκοτσκι, που λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα είχε αναγκαστεί να καλέσει σε «κατά συνείδηση» ψήφο, αφήνοντας στον Ζάεφ ελεύθερο το πεδίο, τώρα δηλώνει ότι το δημοψήφισμα είναι άκυρο και η συμφωνία νεκρή και ζητά εκλογές, και μάλιστα με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο δε Ζάεφ, που αν είχε κερδίσει το δημοψήφισμα θα προκήρυσσε εκλογές για να γίνει ο κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού, τώρα αποτάσσεται τις εκλογές και δηλώνει ότι το δημοψήφισμα ήταν έγκυρο και η Βουλή καλείται να επικυρώσει το αποτέλεσμά του. «Εχω πίστη ότι το προοδευτικό στοιχείο θα επικρατήσει εντός του Κοινοβουλίου, ακόμα και σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα», δήλωσε την περασμένη Τρίτη κι αυτή η δήλωση έμοιαζε περισσότερο με δήλωση απελπισίας, παρά με έκφραση σιγουριάς για μια επερχόμενη κοινοβουλευτική νίκη.

Στο πλευρό του Ζάεφ προσέτρεξε ο ιμπεριαλιστικός εσμός, με δηλώσεις γεμάτες αλαζονεία και ανοιχτές απειλές. «Δεν υπάρχει εναλλακτική οδός. Δεν υπάρχει σχέδιο Β για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, απειλώντας ευθέως την αντιπολίτευση της χώρας. Απευθυνόμενος στο VMRO, ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν ζήτησε από την αντιπολίτευση «να εγκαταλείψει την καταστροφική (sic!) στάση της και να θέσει το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της υπεράνω των κομματικών συμφερόντων». Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι τυχόν πρόωρες εκλογές θα καθυστερήσουν την κύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας, γεγονός που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και στην ελληνική πλευρά!

Η Ανγκελα Μέρκελ έστειλε επιστολή στον Ζάεφ, στην οποία δεν περιορίζεται να επαναλάβει τα τετριμμένα υπέρ της Συμφωνίας που δίνει «ευκαιρίες μιας ιστορικής συνεννόησης και της ενίσχυσης των σχέσεων καλής γειτονίας», αλλά αποτιμά και το δημοψήφισμα: «Στις 30 του Σεπτέμβρη, η μεγάλη πλειοψηφία -άνω του 90%- εκείνων που πήραν μέρος στο δημοψήφισμα, τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας»! Αφού, λοιπόν, το δημοψήφισμα έβγαλε… πανηγυρικό «ναι» (δεν έχει σημασία πόσοι συμμετείχαν), η Μέρκελ εισηγείται να μη γίνουν εκλογές, αλλά να προχωρήσουν ο Ζάεφ και η κυβέρνησή του «στα, ασφαλώς πολύ απαιτητικά, επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας για το όνομα, με τη λήψη απόφασης από τη Βουλή για την απαραίτητη αλλαγή του Συντάγματος». Προεξοφλώντας ότι ο Ζάεφ θα καταφέρει να μαζέψει τους 80 βουλευτές, η Μέρκελ κλείνει την επιστολή της ως εξής: «Χαίρομαι που θα συνεχίσω να συνεργάζομαι μαζί σας γι' αυτόν το σκοπό»!

Εξίσου ωμή ήταν και η ρωσική παρέμβαση (αναφερόμαστε στην επίσημη, όχι στην «ανεπίσημη»). Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες έχουν στόχο να σύρουν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ «με κάθε κόστος». Χαρακτήρισε «οφθαλμοφανή» την ανάμιξη αυτών των χωρών στα εσωτερικά της Μακεδονίας και προσέθεσε: «Παρά το γεγονός ότι κορυφαίοι πολιτικοί των κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ κάλεσαν ανοιχτά τους πολίτες της Μακεδονίας να ψηφίσουν “ναι“, το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι μια πλήρως μη αποδεκτή πρακτική, όλο το εγχείρημα κατέληξε σε αποτυχία. Ωστόσο, καλωσόρισαν το αποτέλεσμα με μεγάλη ευκολία. Συγκεκριμένα, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υποσχέθηκε στη Μακεδονία ένταξη στη συμμαχία ακόμα και τον Γενάρη του 2019, μην αφήνοντας την παραμικρή αμφιβολία ότι τα κοινοβούλια στη Μακεδονία και στην Ελλάδα θα περάσουν τις απαιτούμενες αποφάσεις».

Το ερώτημα που προκύπτει ενόψει όλων των παραπάνω είναι το εξής: ο εκβιασμός των ιμπεριαλιστών ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν έπιασε στους ψηφοφόρους, θα πιάσει στους βουλευτές της αντιπολίτευσης; Ιδωμεν…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.