Κυβερνητική εντολή να προχωρήσει ο επανυπολογισμός των συντάξεων

Σε πριηγούμενη ανάρτηση αποκαλύψαμε ότι οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (και των Ταμείων που συγχωνεύτηκαν σ' αυτόν), αποψιλωμένες από το απαραίτητο προσωπικό, δεν είχαν κάνει τίποτα για να ολοκληρώσουν το έργο του επανυπολογισμού όλων των συντάξεων που έχουν εκδοθεί μέχρι το Μάη του 2016 και να καθορίσουν τις «προσωπικές διαφορές», επί των οποίων θα εφαρμοζόταν το πετσόκομμα των συντάξεων από 1.1.2019. Και η κυβέρνηση δεν άσκησε την παραμικρή πίεση στις υπηρεσίες για να προχωρήσουν σ' αυτή τη δουλειά, μολονότι υπήρχε ανειλημμένη μνημονιακή υποχρέωση. Ούτε η τρόικα άσκησε πίεση, ενώ τα λεγόμενα τεχνικά της κλιμάκια, που αποτελούνται κυρίως από Ελληνες, είναι εγκατεστημένα στην Αθήνα και δεν υπήρχε περίπτωση να μη γνωρίζουν ότι αυτό το έργο, που ήταν προϋπόθεση για να μπορέσει να εφαρμοστεί το πετσόκομμα των «προσωπικών διαφορών», δεν είχε προχωρήσει καθόλου.

Από το γεγονός αυτό, βγάλαμε τότε το συμπέρασμα ότι η μη περικοπή των συντάξεων είναι συμφωνημένη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστές της Ευρωένωσης.

Τώρα, λοιπόν, που η υπόθεση «περικοπή συντάξεων» τελείωσε, στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έφτασε εντολή από την αρμόδια γενική διεύθυνση να ξεκινήσουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων! Προς το παρόν δε γνωρίζουμε λεπτομέρειες (αν έχει τεθεί χρονική προθεσμία κτλ. Ομως το γεγονός ότι βάζουν ακριβώς τώρα μπροστά το έργο του επανυπολογισμού των συντάξεων αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση ότι η περικοπή των συντάξεων απλώς αναβλήθηκε, προκειμένου οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές να κάνουν προεκλογική αβάντα στο «πουλέν» τους, τον Τσίπρα.

Είναι γνωστό, ότι οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ είναι εντελώς υποστελεχωμένες. Ορισμένες κοντεύουν να βάλουν λουκέτο. Πρόσφατα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΟΑΕΕ (ο πρώην ΟΑΕΕ είναι το δεύτερο σε μέγεθος Ταμείο του ΕΦΚΑ, μετά το πρώην ΙΚΑ) προχώρησε σε πολυήμερη κατάληψη περιφερειακών υπηρεσιών (τότε έγιναν και δυο συλλήψεις συνδικαλιστών), ζητώντας να προσληφθεί προσωπικό για να στελεχωθούν οι υπηρεσίες, ορισμένες από τις οποίες δεν μπορούν καν να λειτουργήσουν και αντιμετωπίζουν την οργή των ασφαλισμένων.

Είναι επίσης γνωστό, ότι λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, η έκδοση των συντάξεων καθυστερεί χρόνια. Εργαζόμενοι που έχουν βγει στη σύνταξη είναι υποχρεωμένοι να αρκεστούν στην τρισάθλια προσωρινή σύνταξη που τους χορηγείται και να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Αντί, όμως, να συγκεντρώσουν όλο το προσωπικό στο έργο της χορήγησης των συντάξεων που εκκρεμούν, όπως θα περίμενε κανείς, αυτοί το φορτώνουν με το άχρηστο (σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους) έργο του επανυπολογισμού των παλιών συντάξεων. Τι χρειάζεται αυτός ο επανυπολογισμός, αφού (υποτίθεται ότι) οι «προσωπικές διαφορές» δεν πρόκειται να κοπούν;

Είναι φανερό ότι ο επανυπολογισμός χρειάζεται επειδή οι «προσωπικές διαφορές» στις συντάξεις θα κοπούν. Οχι σε κάποιο μακρινό μέλλον, αλλά σύντομα. Ισως και την επόμενη χρονιά, αν τα νούμερα για το δυσβάσταχτο «πρωτογενές πλεόνασμα» δε βγαίνουν. Είναι φανερό ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ως ένα από τα ανταλλάγματα για τη μη περικοπή των «προσωπικών διαφορών» από 1.1.2019, ανέλαβαν την υποχρέωση να ολοκληρώσουν τον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων που χορηγήθηκαν με το προ νόμου Κατρούγκαλου καθεστώς, ώστε η «καβάτζα» να είναι έτοιμη και το πετσόκομμα -όποτε αποφασιστεί- να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.