ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΗΛΩΣΗ
Με ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να παραποιήσει και να διαστρεβλώσει τη στάση και τις θέσεις των κομμουνιστών περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης 12-12-18  κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος για τη δημιουργία εσπερινού ΕΠΑΛ στο Αλιβέρι.  Σημειώνουμε ότι με ευθύνη της περιφερειακής αρχής αλλά και των άλλων παρατάξεων, τα ψηφίσματα συνήθως, ή συζητούνται στο «πόδι», ή διαλύεται η συνεδρίαση και μένουν στα αζήτητα…
Σαφώς και η Λαϊκή Συσπείρωση δεν θα είχε αντίρρηση για την ίδρυση του ΕΠΑΛ, γεγονός που τονίστηκε στην τοποθέτησή μας. Το ψήφισμα όμως περιοριζόταν στο πρόβλημα των μεγάλων αποστάσεων από τη Χαλκίδα, χωρίς να θίγει την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στα ΕΠΑΛ, χωρίς να διεκδικεί μέτρα σωστής λειτουργίας τους. Η πραγματικότητα  στα ΕΠΑΛ είναι οι περικοπές των ολιγομελών τμημάτων που έγιναν και φέτος κατά δεκάδες, οι ελλείψεις σε καθηγητές ακόμα και σήμερα μετά από 3 μήνες λειτουργίας των σχολείων, οι διαρκείς μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού, οι ελλείψεις και η υποσυντήρηση των υποδομών και των εργαστηρίων των ΕΠΑΛ λόγω της υποχρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, οι ελλείψεις σε βιβλία κλπ. Ακόμα και το ίδιο το Υπουργείο σε μελέτες του έχει εντοπίσει  ότι τα ΕΠΑΛ σήμερα αποτελούν λύση ανάγκης και όχι επιλογής για ένα μεγάλο τμήμα των μαθητών.
Η ανασφάλεια, τα κοινωνικά προβλήματα και τα αδιέξοδα, συνολικότερα της νέας γενιάς και όχι μόνο των παιδιών των ΕΠΑΛ, έχουν την αιτία τους στην ίδια την αντιλαϊκή πολιτική και το σύστημα που έχει μετατρέψει το δικαίωμα στη μόρφωση  σε «ευκαιρία», που ορθώνει συνεχώς νέα ταξικά τείχη στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και τσακίζει το μέλλον τους στο όνομα του κέρδους και της εκμετάλλευσης. Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ όμως και η παράταξή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν ανέχονται να ακούν κριτική για την αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζουν ως κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες απ’ αυτήν. Αντίθετα προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και να ωραιοποιήσουν μια κατάσταση στο όνομα … του δικαιώματος των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων στην εκπαίδευση!!!!
Ήδη  το Υπουργείο Παιδείας συζητάει το πρόγραμμα, «Μια νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με  το πρόγραμμα αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Παιδείας προσπαθούν να κρύψουν από τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, την συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί από την αντιλαϊκή της πολιτική. Η υποτιθέμενη ενίσχυση και αναβάθμιση είναι τόση όσο χρειάζεται σήμερα για να γίνει πιο «ελκυστική» για τους μαθητές έτσι ώστε να συνεχίζει να αποτελεί μια δεξαμενή φθηνού - ευέλικτου εργατικού δυναμικού για τις επιχειρήσεις.
Κατά την άποψή μας και με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ, το ψήφισμα που θέτει την ανάγκη για δημιουργία ΕΠΑΛ στο Αλιβέρι και οπουδήποτε αλλού υπάρχει ανάγκη, θα πρέπει να  ζητά και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα λειτουργήσει όπως:
  • Τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να διαμορφώνονται με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών κι όχι με βάση τις αναδιαρθρώσεις και την περικοπή δαπανών.
  • Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων με πλήρη στελέχωση.
  • Μέγιστο όριο 20 μαθητές στα τμήματα - 15 στις ομάδες προσανατολισμού - 10 στα εργαστήρια.
  • Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για το τεχνολογικό και εργαστηριακό εξοπλισμό των ΕΠΑΛ.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών αλλά και των υποστηρικτικών ειδικοτήτων. Προσλήψεις διοικητικού προσωπικού, για να αναλάβει το διοικητικό φόρτο που έχει υποσκελίσει το εκπαιδευτικό έργο των εκπαιδευτικών.
  • Επαναφορά του ωραρίου στα προ κρίσης επίπεδα.
  • Ουσιαστική επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών για να επιτελούν το ρόλο τους στηρίζοντας τους μαθητές.
Γι’ αυτό και οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι ψήφισαν λευκό. Δεν άκουσε η Ν.Ε. Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ; Ή την τυφλώνει το αντι-ΚΚΕ μένος;;;
Άλλωστε, την ίδια στιγμή, με μια φωνή, ο κ. Μπακογιάννης, περιφερειάρχης της Ν.Δ. και ο κ. Στουπής, επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν την πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης για στήριξη του αγώνα των  εργαζομένων  του ΖΟΥΡΑ, που παραμένουν επί 6 μήνες απλήρωτοι. Τους ενόχλησε η διατύπωση είπαν… Προφανώς επειδή αναφέρεται στις ευθύνες της εργοδοσίας και της κυβέρνησης που της κάνει πλάτες με αποτέλεσμα να οφείλονται  δεδουλευμένα 6 μηνών, την τελευταία μισθοδοσία να έχει καταβληθεί πριν 70 μέρες. να μην τους καταβάλλεται το επίδομα επίσχεσης και την τρομοκρατία να πηγαίνει σύννεφο…
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.