Για την κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής κρίσης

 Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ


Ένα ντελίριο εθνικιστικών κραυγών ακούγεται από τις δύο πλευρές του Αιγαίου και η μια πολεμική απειλή διαδέχεται την άλλη. Από τη μια η κυβέρνηση Ερντογάν κλιμακώνει και πολλαπλασιάζει τις αεροπορικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, επαναλαμβάνοντας συνεχώς την απειλή πολέμου σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, και από την άλλη οι εθνικιστικές κορώνες του Καμένου «θα τους συντρίψουμε, θα τους τσακίσουμε» και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Αποστολάκη «αν καταλάβουν βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε». Προσδίδοντας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δραματική διάσταση στα ελληνοτουρκικά προβλήματα συγκαλεί σήμερα έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής «επί κρισίμων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, το κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά».
  Η πολιτική των κυρίαρχων τάξεων σε Τουρκία και Ελλάδα, όπως αυτή εκφράζεται από τους πολιτικούς εκπροσώπους τους, τις κυβερνήσεις τους, βλέπουμε να κυριαρχείται από το πνεύμα του εθνικισμού, την ιδεολογία που αποσκοπεί να διεγείρει το μίσος του ενός λαού ενάντια στον άλλο και να καλλιεργήσει την αντίληψη της κυριαρχίας του ενός κράτους πάνω στο άλλο. Η ένοπλη εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο το 1974 και η συνέχιση μέχρι σήμερα της τουρκικής κατοχής πάνω από το 40% του νησιού δείχνει ως πού μπορεί να οδηγήσει η εθνικιστική και σοβινιστική υστερία.
  Η ειρηνική και σταθερή επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, η προώθηση της φιλίας και συνεργασίας των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας μπορεί να περάσει μόνο μέσα από το δρόμο του κοινού αγώνα τους, που στρέφεται ταυτόχρονα ενάντια στην ιμπεριαλιστική πολιτική και στην πολιτική των κυρίαρχων τάξεων στις δύο χώρες.
  Το περιεχόμενο και οι στόχοι που πρέπει να δώσει σ’ αυτό τον αγώνα ο λαός μας είναι:
- Η απόκρουση των παρεμβάσεων και αναμίξεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα ελληνοτουρκικά προβλήματα, της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή και στους κινδύνους πολέμου που αυτοί δημιουργούν.
- Η πάλη ενάντια στις πολιτικές της εθνικής υποτέλειας και των εθνικισμών που εφαρμόζουν οι κυρίαρχες τάξεις και οι αντιδραστικές δυνάμεις στις δύο πλευρές του Αιγαίου
- Η καταγγελία του τούρκικου επεκτατισμού που εκδηλώνεται με τις συνεχείς αμφισβητήσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και ακόμα πιο προκλητικά, τώρα, με την απαίτηση αναθεώρησης της συνθήκης της Λοζάνης που εγείρει ζήτημα αλλαγής των ελληνοτουρκικών συνόρων.
- Η καταγγελία της τυχοδιωκτικής πολιτικής στησίματος «αντιτούρκικων αξόνων» με τα στηρίγματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου).
- Η καταδίκη κάθε παραβίασης των συνόρων των δύο χωρών, η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας μας από επιθετική ενέργεια της Τουρκίας και η εναντίωσή μας σε κάθε ενέργεια καταπάτησης της τουρκικής κυριαρχίας από πλευράς της Ελλάδας.
Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.