Πετσιτιάδας το ανάγνωσμα

«Δεν έχω αρνηθεί ποτέ ότι γνωρίζω τον κ. Πετσίτη. Υπήρξε συνεργασία σε εθελοντική βάση, και κατόπιν απομακρύνθηκε και εργάστηκε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες μάλιστα συγκρούστηκαν με την κυβέρνηση». Ετσι περιέγραψε ο Νίκος Παππάς τη συνεργασία του με τον περιβόητο πλέον Μανώλη Πετσίτη. Από τη σιγουριά της ΕΡΤ, φυσικά, για να μη γίνει καμιά «περίεργη» δημοσιογραφική ερώτηση. Κι όμως, και μόνο από την παραπάνω τοποθέτηση του Παππά θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μπόλικες ερωτήσεις, αν ο δημοσιογράφος ήθελε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.

Να ρωτήσει για παράδειγμα τι είδους ήταν η συνεργασία του Παππά με τον Πετσίτη. Τι ρόλο ακριβώς έπαιζε ο Πετσίτης στο μέγαρο Μαξίμου. Πώς σχολιάζει ο Παππάς τη δήλωση του (επίσης συριζαίου) πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Κιτσάκου, ότι ο Πετσίτης τον επισκεπτόταν στη ΔΕΠΑ (όπως και την προηγούμενη διοίκηση) «ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίμου»; Λέει ψέματα ο Κιτσάκος; 'Η μήπως ο Πετσίτης κορόιδευε τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ και του δήλωνε «εκπρόσωπος του Μαξίμου», ενώ δεν ήταν παρά εκπρόσωπος του Λαυρεντιάδη; Μετά τη δήλωση Κιτσάκου, ο Παππάς δε σήκωσε το τηλέφωνο να καλέσει τον «παιδιόθεν φίλο» του και να του ζητήσει εξηγήσεις; Αν ο Πετσίτης έκανε τέτοιες απατεωνιές, εκμεταλλευόμενος την προσωπική τους σχέση, δε θα έπρεπε ο ίδιος ο Παππάς (ή ο αρμόδιος υπουργός) να στείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα, για να ερευνήσει αυτός αν ο πρώην «εθελοντής» και «παιδιόθεν φίλος» του Παππά παρίστανε ψευδώς τον εκπρόσωπο «υπηρεσιών του μεγάρου Μαξίμου»; Πώς επιτρέπει να πέφτουν τέτοιες σκιές, όχι πάνω στον παντελώς άγνωστο Πετσίτη, αλλά πάνω στον ίδιο τον Παππά αλλά και στον Τσίπρα; Δε θα έπρεπε να λιώσει τον Πετσίτη που πρόδωσε τη φιλία τους;

Είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα, που δεν μπήκαν στον Παππά από τους «ενσωματωμένους» δημοσιογράφους-υφισταμένους του. Προξενεί εντύπωση, όμως, και η απόλυτη σιωπή του Πετσίτη. Επί δυο βδομάδες βλέπει τη μουτσούνα του στα πρωτοσέλιδα, διαβάζει τόσα και τόσα για το ρόλο του και δεν τον έχει… πνίξει το δίκιο (του). Εχει λερωμένη τη φωλιά του και λούφαξε μέχρι να περάσει η μπόρα ή ο «παιδιόθεν φίλος» του του είπε να μουγκαθεί και αυτός υπάκουσε (όπως έχει μάθει); Δε θα δώσουμε εμείς την απάντηση. Δεν έχει και καμιά σημασία. Αυτή η υπόθεση, άλλωστε, δε φαίνεται να έχει ποινικές προεκτάσεις για τον Πετσίτη (από όσα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής). Ο τύπος φαίνεται να εισπράττει παχυλές αμοιβές από τον Λαυρεντιάδη και άλλους καπιταλιστές, στους οποίους παρείχε υπηρεσίες… συμβούλου. Αν μ' αυτές «ξέπλενε» χρήματα άλλων ή αν οι «υπηρεσίες συμβούλου» αφορούσαν τις προσβάσεις του στο Μαξίμου, δεν αποδεικνύεται. Υπονοείται, στριφογυρίζει στο μυαλό του καθένα, ποινικά όμως δε σημαίνει τίποτα.

Κανένας απ' αυτούς που ανακινούν το ζήτημα, όμως, δεν ενδιαφέρεται για την ποινική πλευρά του θέματος. Η πολιτική πλευρά τους ενδιαφέρει. Γι' αυτό και ανακυκλώνουν συνεχώς το ίδιο υλικό (τίποτα καινούργιο δεν έχει προστεθεί από τότε που έκανε τη δήλωση στα «Νέα» ο Κιτσάκος). Κι αυτά τα «ολίγα», όμως, είναι αρκετά για να φουσκώσουν τη σκανδαλολογία από πλευράς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Ειδικά μετά τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο Παππάς. Στην αρχή το 'ριξε στην πλάκα προσπαθώντας να διακωμωδήσει την υπόθεση. Οταν μίλησε ο Κιτσάκος, βγήκε στην ΕΡΤ για να πει ότι ο Κιτσάκος ήταν κάποτε «εθελοντής» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μετά το έριξε στις μπίζνες και η πολιτική σχέση με τον Παππά και το Μαξίμου διακόπηκε. Και γιατί δεν το είπε αυτό από την αρχή; Θυμηθείτε ότι και στην περίπτωση του περιβόητου ταξιδιού στη Βενεζουέλα την ίδια τακτική είχε ακολουθήσει. Τα «ξεφούρνιζε» ένα-ένα, για να καταλήξει στο τέλος ότι τότε δεν ήταν ούτε βουλευτής ούτε υπουργός!

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Παππάς, ο Πετσίτης είχε βοηθήσει μόνο στην εκλογική καμπάνια του 2015 και μετά «απασχολήθηκε στον ιδιωτικό τομέα». Εκτός από το αυτονόητο ερώτημα: «με τίνος πλάτες ο Πετσίτης έκανε τόσο καλοπληρωμένη σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα;», δεν ταιριάζουν και οι ημερομηνίες. Ο Κιτσάκος τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος στη ΔΕΠΑ τον Δεκέμβρη του 2015. Αρα, αν δεχτούμε αυτά που ισχυρίζεται, ο Πετσίτης τον επισκεπτόταν «ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του μεγάρου Μαξίμου» το 2016. Δηλαδή, σε περίοδο για την οποία ο Παππάς λέει ότι δεν είχε καμιά σχέση με τον Πετσίτη. Αν ο Κιτσάκος ήταν κάποιος τυχαίος μάνατζερ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι λέει ό,τι τον συμφέρει (ως κατηγορούμενο για κακουργήματα). Ομως ο Κιτσάκος υπήρξε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και υπ' αυτή την ιδιότητα  τον διόρισε επικεφαλής της ΔΕΠΑ ο Σκουρλέτης. Δεν αγνοούσε, προφανώς, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και νυν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο Κιτσάκος ήταν στέλεχος στην ELFE του Λαυρεντιάδη, η οποία είχε μεγάλες οικονομικές «διαφορές» με τη ΔΕΠΑ. Ενα χρόνο μετά, τον έδιωξε ο Σταθάκης που διαδέχτηκε τον Σκουρλέτη. Και η υπόθεση πήρε το δρόμο των δικαστηρίων. Τι συνέβη στο μεταξύ;

Σταματάμε εδώ και ο νοών νοείτω. Η υπόθεση «βρομάει» απ' όποια πλευρά κι αν την κοιτάξεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Παππάς δε λέει την αλήθεια. Αρκεί να αναφέρουμε μόνο τη θέση του ότι η εταιρία του Λαυρεντιάδη δεν είχε ευνοϊκή μεταχείριση επί ΣΥΡΙΖΑ, απόδειξη ότι τα χρέη της προς τη ΔΕΠΑ αυξήθηκαν! Μα αυτή ακριβώς είναι η ευνοϊκή μεταχείριση. Οτι αυξάνονταν τα χρέη της, τα οποία -φυσικά- ο Λαυρεντιάδης μετέτρεπε σε κέρδη. Το γεγονός ότι ο Παππάς ξεφουρνίζει μια τέτοια οφθαλμοφανή βλακεία, αποκαλύπτει άνθρωπο σε πανικό.

Και ο Τσίπρας δε λέει την αλήθεια. Αν του την είχε φέρει ο Παππάς, θα έπρεπε να τον έχει διώξει με τις κλωτσιές. Αν απλά του έβαλε στο Μαξίμου ένα λαμόγιο, θα έπρεπε να έχει ζητήσει την παραίτησή του. Και να δώσει ανοιχτά εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Οχι να βάζει την ΕφΣυν να δημοσιεύει φωτογραφίες του Πετσίτη αγκαλιά με τον Μαρινάκη και τον Σάββα Θεοδωρίδη. Τι αποδεικνύουν αυτές οι φωτογραφίες; Οτι ο Πετσίτης «πουλήθηκε» στον Μαρινάκη; Να το δεχτούμε. Προηγουμένως, όμως, ήταν παρακοιμώμενος στα ενδότερα του Μαξίμου. Επομένως, κάτι είχε να «πουλήσει» στον Μαρινάκη, έτσι δεν είναι; Εύκολα, όμως, κάνει κάποιος και άλλη λογική σκέψη: τότε που ο Μαρινάκης ανακηρυσσόταν «προσωρινός υπερθεματιστής» στο διαγωνισμό-οπερέτα για τις άδειες των καναλιών, τότε που ήταν «κώλος και βρακί» με τον Παππά και μπαινόβγαινε στο Μαξίμου, επειδή ήταν ένας απ' αυτούς που θα «καθάριζαν τη διαπλοκή», ο Πετσίτης -ως άνθρωπος του Παππά- ήταν ο σύνδεσμός του με τον εφοπλιστή!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.