Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς Υπουργούς: Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών

Θέμα: Σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων ΖΟΥΡΑ.

Χρονίζουν τα προβλήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων ΖΟΥΡΑ πού πλέον αδυνατούν ακόμα και να επιβιώσουν. Η εργοδοσία καταπατά κάθε εργασιακό δικαίωμα αν και η παραγωγή των επιχειρήσεων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, όπως διαπιστώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα αν αυτό αποτυπώνεται ή όχι στα επίσημα στοιχεία όπως συγκεκριμένα επισημαίνουν.
Σύμφωνα και με αποτελέσματα ελέγχων υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, είναι απλήρωτοι, ανασφάλιστοι, απουσιάζουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Λόγω των συνθηκών έχει θιγεί η υγεία των εργαζομένων, τουλάχιστον ένας έχει μείνει ανάπηρος, άλλοι έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο. Επιπλέον, οι εκβιασμοί και οι απειλές από την εργοδοσία απέναντι στους εργαζόμενους οργιάζουν.
Στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του επιχειρησιακού σωματείου, δεν δίνεται αντικείμενο εργασίας, εφαρμόζεται γι’ αυτούς παράνομα σύστημα εκ περιτροπής εργασίας. Έχει διαπιστωθεί παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης ακόμα και κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου στις 5-5-2017.
Η συμπεριφορά της εργοδοσίας απέναντι στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι εκδικητική και αυτό εκφράζεται και στη μεγαλύτερη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων τους, η τελευταία μισθοδοσία καταβλήθηκε πριν από 63 ημέρες. Ασκώντας τα μέλη της διοίκησης το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας συναντούν εμπόδια αφενός από τη στάση της εργοδοσίας αφού δεν καταθέτει ΑΠΔ και αφετέρου από το νομοθετικό πλαίσιο του ΟΑΕΔ. Αποτέλεσμα να μην καταβάλλεται το επίδομα λόγω επίσχεσης ή να καθυστερεί.
Κατά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και του σωματείου τους απέναντι σε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα, η εργοδοσία έχει αξιοποιήσει μέχρι και “σωματώδεις αγνώστους” που μάλιστα σε τουλάχιστον μία εκ των περιπτώσεων οπλοφορούσαν όπως συγκεκριμένα καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με επιθέσεις σε όποιον αντιστέκεται. Οι δε μετανάστες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη επίθεση.
Όταν οι εργαζόμενοι απευθύνονται στα αρμόδια όργανα δημόσιας τάξης αντιμετωπίζουν τουλάχιστον αδιαφορία έως και άρνηση, όπως πρόσφατα έγινε στην Αλεξανδρούπολη με βάση καταγγελίες. Αντίθετα διαπιστώνεται προθυμία όταν η εργοδοσία αξιώνει τη συνδρομή των αντίστοιχων οργάνων.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι, αντιμετωπίζουν ανυπόστατες κατηγορίες και μηνύσεις από την εργοδοσία ορισμένες εκ των οποίων εκκρεμούν. Διώκονται γιατί συνεχίζουν τον αγώνα τους και διεκδικούν να ζήσουν οι ίδιοι, οι οικογένειές τους, τα παιδιά τους, σαν άνθρωποι.
Επισημαίνουμε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν επιδοτηθεί κατ’ επανάληψη.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

1. α) Τι μέτρα θα πάρει το Υπουργείο Εργασίας για να χορηγηθεί το επίδομα επίσχεσης και το έκτακτο επίδομα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ.
β) Τι παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας έχουν διαπιστωθεί.
γ) Τι εργατικά ατυχήματα έχουν δηλωθεί στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
δ) Ποιες οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.


ε) Από τη στιγμή που δεν κατατίθεται ΑΠΔ, πως το Υπουργείο θα διασφαλίσει την πρόσβαση των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας και τις υπόλοιπες ασφαλιστικές παροχές.
στ) Τι μέτρα θα παρθούν για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη διασφάλιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

2. Τι μέτρα θα πάρει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τις καταγγελίες των εργαζομένων για την μεροληπτική στάση της αστυνομίας υπέρ της εργοδοσίας και να προστατευτεί η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.

3. Το Υπουργείο Οικονομικών να ενημερώσει για τις οφειλές των συγκεκριμένων επιχειρήσεων προς το δημόσιο, τα ποσά που έχουν διαγραφεί από τα χρέη λόγω ένταξής τους σε διατάξεις όπως του άρθρου 44 που είχε ενταχθεί η ΖΟΥΡΑΣ ΦΑΡΜ ΑΕ. Τι έλεγχοι έχουν γίνει από το ΣΔΟΕ και ποια τα αποτελέσματά τους. Με τι ποσά έχουν επιδοτηθεί οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις και ποιο το σύνολο των φορολογικών εσόδων ανά έτος τα τελευταία πέντε χρόνια.


Οι βουλευτές
 
Χρήστος Κατσώτης

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

Θανάσης Παφίλης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.