Νομίζουν ότι απευθύνονται σε αμνήμονες και ηλίθιους

Συνέντευξη Τσακαλώτου στον κομματικό δημοσιογράφο της Real News. Ξεκινά με το… παπανδρεϊκό: «Είναι σίγουρο ότι οι ευρωεκλογές αποτέλεσαν ένα μήνυμα από το εκλογικό σώμα». Αμέσως μετά δίνει στο μήνυμα το δικό του περιεχόμενο:

«Από την μια θεωρούμε ότι τα επιτεύγματά μας -που δεν ήταν ούτε εύκολα, ούτε λίγα- δεν επικοινωνήθηκαν επαρκώς». Κατά τον… μαρξιστή Τσακαλώτο, δεν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα στη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων, πρόβλημα επικοινωνίας υπάρχει. Δεν εξήγησαν επαρκώς στον κόσμο τα μεγάλα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ! Μ' άλλα λόγια, φταίνε ο Βερναρδάκης κι εκείνοι που σχεδίασαν την προεκλογική καμπάνια των ευρωεκλογών, που άφησαν τον κόσμο να έχει μαύρα μεσάνυχτα. Διότι οι ψηφοφόροι είναι ένα τσούρμο από αμνήμονες και ηλίθιους, που αν δεν τους κάνεις «νιανιά» τα επιτεύγματα, πάνε και ψηφίζουν ΝΔ, Μπαρουφάκη και οτιδήποτε άλλο εκτός από ΣΥΡΙΖΑ!

♦ Ο Τσακαλώτος, όμως, είναι… μαρξιστής και γι' αυτό βλέπει τα πράγματα ολόπλευρα. Συνεχίζει, λοιπόν: «Από την άλλη, υπάρχει και μία επιφυλακτικότητα από τους πολίτες σχετικά με τις πολιτικές που εφαρμόσαμε, η οποία κυρίως προέρχεται από την καθυστέρηση να επιτύχουμε, σε κάποιους τομείς, βελτίωση της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, υπάρχουν ακόμη ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες, υπάρχουν καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων -παρότι έχουν μειωθεί σημαντικά. Εχει γίνει προσπάθεια, έχουν γίνει βελτιώσεις. Ομως ο κόσμος κρίνει με βάση τις ανάγκες του»!

Αυτό είναι, οι ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες φταίνε. Και η καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων, όχι το πετσόκομμα των συντάξεων. Οχι το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του ΦΠΑ, ο νόμος Κατρούγκαλου, οι μισθοί πείνας (με τη βούλα του κράτους), ο εργασιακός μεσαίωνας (με τη βούλα του κράτους) και όλα τα υπόλοιπα. Δε φταίνε τα δύο Μνημόνια, που παρέμειναν εντελώς άθιχτα και στα οποία προστέθηκε ένα τρίτο. Φταίνε οι ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες! Λες και ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε ως πρώτο κόμμα για να εξαφανίσει τις ουρές και όχι για να εφαρμόσει το περιβόητο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», το οποίο είχε ως κορωνίδα του το «θα καταργήσουμε τα Μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους με ένα νόμο σε ένα άρθρο».

Ναι, λένε οι συριζαίοι, όμως αυτό κρίθηκε τον Σεπτέμβρη του 2015, όταν ξαναπήγαμε σε εκλογές, έχοντας ψηφίσει το τρίτο Μνημόνιο. Τι έλεγαν, όμως, τότε στον κόσμο; Οτι το Μνημόνιο υποχρεώθηκαν να το υπογράψουν επειδή τους έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο, ότι δεν το πιστεύουν και ότι έχουν εκπονήσει ένα «παράλληλο πρόγραμμα», το οποίο θα εφαρμόζουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό στην τρόικα. Πώς κατέληξε αυτή η μπουρδολογία; Να καμαρώνουν για το δικό τους Μνημόνιο και να κατηγορούν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τα δικά τους Μνημόνια! Να καμαρώνουν για τις αξιολογήσεις που έκλειναν (πάντα με ένα αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο) και στο τέλος να υπογράφουν ένα μετα-Μνημόνιο, αλυσοδένοντας τον ελληνικό λαό στα ματωμένα «πρωτογενή πλεονάσματα»: 3,5% μέχρι το 2022, 2,2% μέχρι το 2060.

Κι ενώ αυτή είναι η πραγματικότητα, ο Τσακαλώτος λέει ότι έφταιξαν οι ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες και το ότι τα επιτεύγματά τους δεν επικοινωνήθηκαν καλά! Και είναι σίγουρος ότι στις 7 του Ιούλη τα πράγματα θα αλλάξουν: «Νομίζω λοιπόν ότι οι πολίτες κοιτάνε μπροστά και θέλουν να ξέρουν ότι στο τέλος της επόμενης τετραετίας θα έχει κλείσει το χάσμα ανάμεσα στην οικονομική τους κατάσταση και την κάλυψη των αναγκών τους. Γι΄ αυτό τη Δευτέρα παρουσιάσαμε συνοπτικά το πρόγραμμά μας…»!

Αυτοί νομίζουν ότι βρισκόμαστε στο 2014. Τότε που έταζαν τα πάντα: κατάργηση των Μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, «νέα σεισάχθεια» με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους των ιδιωτικών χρεών («κόκκινα δάνεια»), «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ κτλ. κτλ. Ετσι και τώρα, τάζουν ότι σε τέσσερα χρόνια θα έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και θα έχει κλείσει το χάσμα ανάμεσα στην οικονομική μας κατάσταση και την κάλυψη των αναγκών μας, όπως λέει ο Τσακαλώτος. Σοσιαλισμό θα έχουμε μετά από μια ακόμα τετραετία ΣΥΡΙΖΑ! Πόσο αλήτες είναι…

Ο Τσακαλώτος ήταν αυτός που καθιέρωσε τον όρο «ταξική μεροληψία», για να προσδώσει φιλολαϊκά χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε μια κυβέρνηση με ταξική μεροληψία. Να παραδεχόμαστε ότι μεροληπτούμε ταξικά υπέρ των ασθενέστερα οικονομικά τάξεων», έλεγε με καμάρι σε ομιλία του στη Μυτιλήνη τον περασμένο Νοέμβρη. Και στη Βουλή παραδεχόταν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «ζόρισε τη μεσαία τάξη», προκειμένου να εφαρμόσει την «ταξική μεροληψία υπέρ των ασθενέστερων». Τώρα, δεν έχει κανένα πρόβλημα να δηλώσει ότι «η ταξική μας μεροληψία επεκτείνεται και στην μεσαία τάξη». Ετσι του είπαν οι καινούργιοι «επικοινωνιολόγοι» να πει, έτσι λέει. Δεν κοστίζει και τίποτα. Εδώ έχουν πει τόσα και τόσα «φίδια».

Αλλωστε, η «μεσαία τάξη», από κοινωνιολογική άποψη είναι μια μπούρδα. Είναι ένα κατασκεύασμα της αστικής κοινωνιολογίας προκειμένου να κρύψει τον ταξικό διαχωρισμό της κοινωνίας. Η περιβόητη «μεσαία τάξη» είναι ένα συνονθύλευμα που θυμίζει μπαλόνι. Πότε φουσκώνει και πότε ξεφουσκώνει, ανάλογα με τις σκοπιμότητες της συγκυρίας. Βάζουν σ' αυτή ειδικευμένους εργάτες με λίγο-πολύ μόνιμη δουλειά, δημόσιους υπάλληλους, μικροαστούς αυταπασχολούμενους, ακόμα και τμήματα της μικρότερης αστικής τάξης. Επειδή στην Ελλάδα υπήρχαν πάντοτε -λόγω του μέσου επιπέδου καπιταλιστικής ανάπτυξης- πολυπληθή μικροαστικά στρώματα, τα οποία έδειχναν ιστορικά ευμετάβλητη εκλογική συμπεριφορά, οι συριζαίοι αποφάσισαν να τους δώσουν λίγη περισσότερη προσοχή, ενθυμούμενοι ότι και την περίοδο 2014-15 αυτά τα στρώματα, που επλήγησαν σκληρά από την κρίση, στήριξαν πολλές από τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ και τις ψεύτικες υποσχέσεις του. Κι επειδή πρόκειται για ευμετάβλητα εκλογικά στρώματα, είναι τα πρώτα που φτάνουν στην κάλπη με τιμωρητική διάθεση. «Καλούμε λοιπόν τη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα να σκεφτούν πάρα πολύ σοβαρά και στις 7 Ιουλίου να αποφασίσουν για την ζωή τους», λέει τώρα ο Τσακαλώτος. Κατόπιν εορτής, όπως αποδείχτηκε στις ευρωεκλογές και θα αποδειχτεί και στις 7 Ιούλη.

Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει μεσολαβήσει κάτι απτό που να μεταστρέψει ένα τμήμα από τους ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισαν ΝΔ, με τη βεβαιότητα ότι «όλοι τα ίδια σκατά είναι». Το μόνο που έχει αλλάξει είναι η προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ή μάλλον οι τόνοι της προεκλογικής ρητορικής του.

«Επιμονή στις προγραμματικές θέσεις - Μακριά από τις πάσες που δίνει η ΝΔ», συμβούλευε τους συριζαίους το πρωτοσέλιδο της «Εποχής» το περασμένο Σάββατο. Το κύριο θέμα ξεκινούσε με τη… διαπίστωση ότι «η παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έφερε αλλαγές στα δεδομένα της προεκλογικής μάχης». Τα ίδια με τον Τσακαλώτο, δηλαδή: το πρόβλημα είναι επικοινωνιακό και τώρα που το καταλάβαμε ποιος μας πιάνει!

Ακολουθεί μια ανάλυση που είναι λες και την έγραψε ο… Λούλης. Πώς αντιμετώπισε η ΝΔ την αλλαγή τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο φοβάται να προβάλει τις θέσεις της γιατί αυτό «ενέχει τον κίνδυνο να αναδείξει πλευρές που εκθέτουν τη ΝΔ στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ» και πόσο επικίνδυνο είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ «να ρίξει το βάρος στην απειλή που αντιπροσωπεύουν οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της ΝΔ, αντί να επιμείνει στην προβολή του θετικού περιεχομένου των προγραμματικών θέσεών του»!

Η ίδια αντιδραστική αντίληψη, που αντιμετωπίζει το λαό σαν τσούρμο ηλιθίων. Ετοιμων να χάψουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή θα τους το σερβίρει σε ωραία συσκευασία. «Η επιμονή στις προγραμματικές θέσεις είναι το μόνο που εξασφαλίζει ουσιαστική αντιπαράθεση με τη ΝΔ και λειτουργικό τρόπο προσέγγισης με τους δυσαρεστημένους  πολίτες που δεν ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές», καταλήγει το πρωτοσέλιδο της «Εποχής». Και μας… αποτελειώνει: «Αλλωστε, έχει θετική εμπειρία ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτή την επιλογή, σε δύο εκλογικές μάχες το 2014 και το 2015»!

Το 2014 και το 2015 παραμυθιάσατε κόσμο και κοσμάκη με το «αντιμνημόνιο» και την αισχρή δημαγωγία με την οποία το περιβάλατε. Ο κόσμος είχε σιχαθεί τους Σαμαροβενιζέλους και ψήφισε εσάς. «Ακόμα κι ένα στα δέκα να κάνουν απ' αυτά που λένε, καλό θα είναι», ακούγαμε ανθρώπους να λένε γύρω μας. Τώρα, αυτός ο κόσμος έχει σιχαθεί εσάς. Κάποιοι θα ψηφίσουν ΝΔ, κάποιοι άλλοι άλλα κόμματα (από Μπαρουφάκη μέχρι ΚΙΝΑΛ) και πάρα πολλοί θα απόσχουν και πάλι, γιατί κατάλαβαν ότι η ψήφος τους δεν έχει καμιά αξία. Σ' εσάς, πάντως, αποκλείεται να επιστρέψουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.