Σημεία και τέρατα στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ από τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ Αθ. Μπακαλέξη

Μια ηχηρή παραίτηση έγινε την περασμένη Παρασκευή από το ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο γεωπόνος Αθανάσιος Μπαντής, που είχε τοποθετηθεί στο ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ως εκπρόσωπος του υπουργού Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Αθανάσιο Μπακαλέξη για σκανδαλώδεις χειρισμούς υπέρ συγκεκριμένης γαλακτοβιομηχανίας.

Η επιστολή παραίτησης του κ. Μπαντή, η οποία αναρτήθηκε στο blog του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ,

Αβάντα στην αβάντα

Τα γεγονότα, όπως τα καταγγέλλει ο κ. Μπαντής, έχουν ως εξής.

Στην εταιρία (για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, πρόκειται για τη «Μπαταγιάννης food Μονοπρόσωπη ΕΠΕ») είχε επιβληθεί από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ποινή προσωρινής ανάκλησης της πιστοποίησης για την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ, διάρκειας ενός μήνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ εισηγήθηκε την άρση της ανάκλησης, με το επιχείρημα ότι η εταιρία είχε συμμορφωθεί. Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού στις 30 Μάη, όμως, ο διευθύνων σύμβουλος βρέθηκε μόνος έναντι όλων των υπολοίπων μελών του ΔΣ. Αυτός πρότεινε την άμεση άρση της ανάκλησης που είχε επιβληθεί στην τυροκομική εταιρία, όμως το ΔΣ, μετά από πρόταση του Αθ. Μπαντή, αποφάσισε διαφορετικά.

Συγκεκριμένα αποφάσισε: «Πριν τη λήψη απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ, για την άρση ή μη της προσωρινής ανάκλησης της Πιστοποίησης που επιβλήθηκε στην επιχείρηση ΜΠΑΤΑΓΙΑΝΝΗΣ FOOD ΜΟΝ ΕΠΕ (με την αριθ. 35/132η/28.03.2019 Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ), να διενεργηθεί αμέσως έκτακτος επιτόπιος έλεγχος στην επιχείρηση από μικτό κλιμάκιο των διευθύνσεων του ΕΛΓΟ (Διεύθυνση Πιστοποίησης & Διεύθυνση Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος) προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στο διάστημα της προσωρινής ανάκλησης της πιστοποίησης η επιχείρηση παρήγαγε φέτα, με παράλληλο έλεγχο αποθεμάτων, ισοζύγιο κλπ.».



Τι είχε συμβεί; Πέραν των όσων είχαν διαπιστώσει παλαιότερα οι ελεγκτές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ , η συγκεκριμένη εταιρία πιάστηκε και από τις υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής να έχει εισαγάγει 34 τόνους νωπό πρόβειο γάλα προέλευσης ΕΕ, το οποίο ψευδώς ισχυρίστηκε ότι το έστειλε σε χοιροτροφική μονάδα, ενώ είχε αποστείλει τυρόγαλο!


Κι ενώ το ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είχε αποφασίσει κόντρα στην εισήγηση του διευθύνοντα συμβούλου Μπακαλέξη, να γίνει πρώτα εξονυχιστικός έλεγχος στην τυροκομική επιχείρηση, από μικτό κλιμάκιο των διευθύνσεων του ΕΛΓΟ και μετά να συζητηθεί το αν θα γίνει ή όχι άρση της ανάκλησης, ο Μπακαλέξης επανήλθε με νέα εισήγηση προς το ΔΣ που θα συνερχόταν στις 6 Ιούνη, να άρει την ανάκληση πιστοποίησης για παραγωγή Φέτας ΠΟΠ από το τυροκομείο του Μπαταγιάννη, με το επιχείρημα ότι είχε γίνει έλεγχος.

Ομως, όπως καταγγέλλει ο κ. Μπαντής, ούτε μικτό κλιμάκιο συνεστήθη, ούτε επιτόπιος έλεγχος από μικτό κλιμάκιο διεξήχθη, ούτε ουσιαστικός έλεγχος αποθεμάτων πραγματοποιήθηκε. Ο Μπακαλέξης επικαλείται μια εισήγηση της Διεύθυνσης Πιστοποίησης του ΕΛΓΟ, ενώ η κατεξοχήν ελεγκτική υπηρεσία του Οργανισμού, η Διεύθυνση Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος (που είχε κάνει τους παλαιότερους ελέγχους και είχε βρει σωρεία παρανομιών) αποκλείστηκε από τον έλεγχο! Ομως, ακόμα και η «πιστή» στον Μπακαλέξη Διεύθυνση Πιστοποίησης έγραφε στην έκθεση ελέγχου ότι «η παραγωγή Απριλίου 2019 βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στην Αθήνα», δηλαδή σε άλλη αποθήκη από αυτή που το κλιμάκιο, μόνο της Διεύθυνσης Πιστοποίησης, έλεγξε!

Οπως σημειώνει ο παραιτηθείς Αθ. Μπαντής, «ενώ με βάση τα πραγματικά δεδομένα θα ανέμενε κανείς ο ΕΛΓΟ να επιβάλει νέα ποινή (με νέα ανάκληση της άδειας παραγωγής φέτας), ο διευθύνων σύμβουλος καλούσε το ΔΣ να αποφασίσει για ανάκληση της ποινής, πλήττοντας το κύρος και την αξιοπιστία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, προσβάλλοντας ουσιαστικά και τους ελεγκτές υπαλλήλους της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος του ΕΛΓΟ, που είχαν διενεργήσει όλους τους προηγούμενους ελέγχους στην επιχείρηση, αλλά και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, η οποία με την έκθεση ελέγχου της κατέρριψε τον ισχυρισμό της επιχείρησης πως “το πρόβειο γάλα προέλευσης Ευρωπαϊκής Ενωσης οδηγήθηκε σε χοιροτροφική μονάδα“!».

Πραξικόπημα

Η συνεδρίαση του ΔΣ που θα αποφάσιζε επί της εισήγησης Μπακαλέξη θα γινόταν την Πέμπτη 6 Ιούνη, αλλά ματαιώθηκε μετά από παρέμβαση των εργαζόμενων του ΕΛΓΟ (για θέμα που αφορά τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας). Aκολούθησαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ πρωτοφανείς πραξικοπηματικές διαδικασίες.

Το ζήτημα θα πήγαινε κανονικά στο επόμενο ΔΣ, στις 14 Ιούνη. Ο Μπακαλέξης, όμως, βρήκε την ευκαιρία να υφαρπάξει τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ με τηλεφωνικές επικοινωνίες και έχοντας την πλειοψηφία να άρει την ανάκληση της άδειας της «Μπαταγιάννης Food» με δική του απόφαση (η οποία θα μετεγκρινόταν στο ΔΣ)!

Για να υπάρξει πλειοψηφία χρειάζονται τέσσερις ψήφοι (το ΔΣ είναι επταμελές). Ενας ο Μπακαλέξης και ένας ο πρόεδρου του ΔΣ Ν. Κατής, δύο. Πήρε τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ και εκπροσώπου του στο ΔΣ του ΕΛΓΟ (!), αλλά χρειαζόταν μία ακόμα ψήφο. Για να τη βρει, παρέκαμψε ένα τακτικό μέλος του ΔΣ, που ήξερε ότι δε θα ψήφιζε αυτή την εξοργιστική απόφαση, και έβαλε στη σύνθεση το αναπληρωματικό μέλος, που ψήφισε υπέρ της εισήγησης Μπακαλέξη!

Ερχόμαστε τώρα εμείς να ρωτήσουμε.


  • Τι πρεμούρα είχε ο Μπακαλέξης να άρει την ανάκληση της άδειας παραγωγής φέτας του συγκεκριμένου τυροκομείου με το τόσο «αμαρτωλό» ιστορικό;
  • Γιατί δεν υλοποίησε την απόφαση του ΔΣ, στέλνοντας μικτό κλιμάκιο ελέγχου για επιτόπιο εξονυχιστικό έλεγχο;
  • Γιατί δεν περίμενε μια βδομάδα για να γίνει το ΔΣ και να συζητήσει το ζήτημα, αλλά έκανε ψηφοφορία… δι’ αλληλογραφίας;
  • Με ποιο δικαίωμα αντικατέστησε ένα μέλος του ΔΣ με τον αναπληρωματικό του, προκειμένου να εξασφαλίσει την οριακή πλειοψηφία των τεσσάρων στους επτά; 

Πανικός

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της παραίτησης Μπαντή και αφού μεσολάβησαν και άλλα γεγονότα, ο Μπακαλέξης εξέδωσε νέα απόφαση με την οποία ανέστειλε την ισχύ της προηγούμενης μέχρι την Παρασκευή 14.06.2019, που θα ξανασυνεδριάσει το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ «προκειμένου το συγκεκριμένο θέμα να συζητηθεί και να ληφθεί οριστική απόφαση στη συνεδρίαση αυτή» 

Η κίνηση αυτή προδίδει πανικό και είναι σίγουρο ότι έγινε με εντολή Αραχωβίτη, καθώς ο πανικός είχε απλωθεί και στο έκτο όροφο του κτιρίου της Πλατείας Βάθη. Ο Μπακαλέξης έβγαλε την Παρασκευή απόφαση άρσης της ανάκλησης της άδειας της «Μπαταγιάννης FOOD» και τη Δευτέρα ανέστειλε την ισχύ της απόφασής του!
 

Το σκάνδαλο είναι δεδομένο. Το άμεσο ξωπέταγμα του διευθύνοντος συμβούλου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει ο υπουργός Αραχωβίτης. Το ελάχιστο!

Τα μέλη του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχουν υποχρέωση να μην εγκρίνουν την απόφαση Μπακαλέξη και να υλοποιήσουν άμεσα τη δική τους προηγούμενη απόφαση της 30ής του Μάη: να συγκροτήσουν μικτό κλιμάκιο ελέγχου και να πραγματοποιήσουν εξονυχιστικό έλεγχο στο τυροκομείο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.