Μαυρογιαλούρος ο Φάμελλος: Προσπαθούν να νομιμοποιήσουν βίλες σε δάση και μαζικά ξεχερσώματα, κόντρα σε αποφάσεις του ΣτΕ


Αποτέλεσμα εικόνας για φαμελλος


Στις 4 Απρίλη του 2019, δημοσιεύτηκε η απόφαση 668 της Ολομέλειας του ΣτΕ (σε μείζονα σύνθεση) με την οποία κρίθηκε, με πλειοψηφία 26 προς 1, ότι η υπουργική απόφαση που νομιμοποιούσε τις κακόφημες οικιστικές πυκνώσεις, είναι αντισυνταγματική. Οι ιδιοκτήτες των βιλών έχουν καταπατήσει και ξεχερσώσει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων. Μπορεί να υπάρχουν στις καταπατημένες δασικές εκτάσεις και πρόχειρες κατασκευές, αλλά το στίγμα το δίνουν οι πολυτελείς βίλες. Αυτές ενδιαφέρεται τώρα να νομιμοποιήσει ο Φάμελλος, όπως προσπάθησαν και παλαιότερα άλλοι υπουργοί Περιβάλλοντος.

Ο Φάμελλος, ως αρμόδιος υπουργός για τα δάση, όφειλε να εφαρμόσει την απόφαση 668 του ΣτΕ, δίνοντας γραπτή εντολή στο Γενικό Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (ΓΔΔΔΠ) να αναρτηθούν πάλι όλοι οι δασικοί χάρτες, από τους οποίους είχαν εξαιρεθεί οι περιβόητες οικιστικές πυκνώσεις, και να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιβολή προστίμων στους ιδιοκτήτες των βιλών και την κατεδάφισή τους. Αυτός, όχι μόνο δεν έκανε καμία ενέργεια για να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ, αλλά και όταν ρωτήθηκε προφορικά από τον ΓΔΔΔΠ, τον πρόσταξε να περιμένει!

Στη συνέχεια, ο Φάμελλος μοίρασε στους προϊσταμένους των τεσσάρων Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος ένα νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις οικιστικές πυκνώσεις, και ζήτησε απ’ αυτούς να απαντήσουν αν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό. Με το νομοσχέδιο αυτό δεν παραβιάζεται μόνο η απόφαση 688 του ΣτΕ. Παραβιάζεται και η απόφαση 645 του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκε ότι οι υπουργικές αποφάσεις που νομιμοποιούσαν ξεχερσώματα δασών και δασικών εκτάσεων μέχρι 30 στρέμματα (άρθρα 47 και 47Β του νόμου 998/1979) είναι αντισυνταγματικές (θα αναφερθούμε παρακάτω σ’ αυτή την απόφαση).

Στις 31 Μάη του 2019, ημέρα Παρασκευή, το νομοσχέδιο αυτό κατατέθηκε, αλλά με επιπλέον 14 άρθρα (σύνολο 31 άρθρα). Οταν κατέθετε το νομοσχέδιο, ο Φάμελος πίστευε ότι δε θα προλάβουν να το συζητήσουν και να το ψηφίσουν στη Βουλή. Γι’ αυτό, με δήλωσή του έστελνε εμμέσως πλην σαφώς το μήνυμα στους καταπατητές δασών και δασικών εκτάσεων: ψηφίστε μας για να κάνουμε νόμο το νομοσχέδιο. Είχε επιπλέον το θράσος να ισχυριστεί ότι από την καθυστέρηση της νομιμοποίησης των καταπατητών θα χαθούν πόροι που θα εισπραχθούν απ' αυτούς!

Μετά, ο Φάμελλος αποφάσισε ότι μπορεί να νομιμοποιήσει τουλάχιστον το ξεχέρσωμα μέχρι 30 στρέμματα, δήθεν για γεωργική εκμετάλλευση. Πήρε, λοιπόν, την παράγραφο 1 του άρθρου 18 του νομοσχέδιου που είχε καταθέσει στη Βουλή, τη μετέτρεψε σε (ν)τροπολογία και την κατέθεσε εκπρόθεσμα στις 5 Ιούνη, για να ψηφιστεί την ίδια μέρα σε νομοσχέδιο για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια» (!) που ήταν νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτή την ψηφοθηρική (ν)τροπολογία προσυπέγραψαν και ο υπουργός Σταθάκης και ο… οικολόγος υφυπουργός Δημαράς! Στην Ολομέλεια της Βουλής η (ν)τροπολογία ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όλα τα αντιπολιτευόμενα αστικά κόμματα (εκτός από το Ποτάμι) είχαν αποχωρήσει από τη συνεδρίασης της 5ης Ιούνη (ο εκπρόσωπος του Ποταμιού δήλωσε «παρών»).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.