Ο Μητσοτάκης στη Σαγκάη: Πιο γλοιώδης πεθαίνεις

Η επίσκεψη του Κούλη στη Σαγκάη, για να συμμετάσχει σε μια διεθνή έκθεση που οργανώνουν οι κινέζοι καπιταλιστές, του έδωσε την ευκαιρία να κάνει μια γλοιώδη εμφάνιση, με στιλ εξευγενισμένου κράχτη του γιουσουρούμ. «Η Ελλάδα είναι open for business». «Η Bank of China που ανοίγει υποκατάστημα στην Αθήνα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο. Ενα μικρό μέρος του ισολογισμού της να διαθέσει στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό». «Εάν είσαι Κινέζος και έρθεις στην Ευρώπη, πρέπει να έρθεις στην Ελλάδα».  «Μπορούμε να έχουμε κινεζικές κινηματογραφικές εταιρίες να γυρίζουν και να παράγουν ταινίες και σειρές στην Ελλάδα, αυτό θα βοηθήσει το ευρύτερο κινεζικό κοινό να κατανοήσει τι σημαίνει Ελλάδα». «Πολλά από αυτά τα πλοία (σ.σ. ελλήνων εφοπλιστών) κατασκευάστηκαν σε κινεζικά ναυπηγεία. Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 1.000 τα τελευταία 15 χρόνια, τα οποία αντιστοιχούν αθροιστικά σε μια επένδυση που υπερβαίνει τα 50 δισ. δολάρια. Εάν αυτά τα πλοία μπορούσαν να αξιοποιήσουν υψηλής ποιότητας εξοπλισμό, όπως συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας, φωτισμό, ηλεκτρικά συστήματα ή συστήματα πλοήγησης που έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα, αυτό θα βελτίωνε περαιτέρω τη συνέργειά μας με αμοιβαία επωφελή τρόπο».

Αυτά και άλλα τέτοια γλοιώδη είπε σε ομιλίες, δηλώσεις και συνεντεύξεις, στοχεύοντας σε τίποτα ψιλοεπενδύσεις από την Κίνα. Γιατί οι μεγάλες επενδύσεις έχουν φραγμό από τις ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Μακρόν, που ήταν επίσης καλεσμένος στη Σαγκάη, «πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος, όταν η Κίνα έκανε μαζικές επενδύσεις στην ΕΕ, όπως στην Ελλάδα που είχε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Εχουμε οδηγήσει χώρες σε πολύ σκληρές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις και σε αναγκαστικές ιδιωτικοποιήσεις χωρίς να υπάρχει ευρωπαίος αγοραστής. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι βάλαμε πολλές χώρες σε κατάσταση να έχουν μόνο αγοραστές μη ευρωπαίους, δηλαδή κινέζους αγοραστές». Αυτό το ξέρει καλά ο Κούλης, γι' αυτό επέμενε στα ψιλολόγια, όπως κάποια αύξηση των κινέζων τουριστών. Λογική ψωροκώσταινας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.