Ιμπεριαλιστική πατρονία


Εφτασαν στο λιμάνι του Βόλου και από εκεί μεταφέρθηκαν στη βάση του Στεφανοβίκειου τα ελικόπτερα «Απάτσι», «Μπλάκχοκ» και «Σινούκ» της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ. Η αρμόδια αμερικάνικη υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα σχετικό βίντεο, ο πρέσβης Πάιατ το ανέβασε στο Twitter και τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν τα ελληνικά κανάλια. Το βίντεο έπαιζε και ξαναέπαιζε και οι σχολιαστές ενημέρωναν τον ελληνικό λαό για τα μεγάλα οφέλη που θα έχει «για τη χώρα μας» η εκχώρηση αυτής της βάσης στους Αμερικανούς, διότι θα συνεκπαιδεύονται οι έλληνες στρατιωτικοί και μπλα, μπλα, μπλα.

Ο ελληνικός λαός έδωσε αγώνες ενάντια στην παρουσία των αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα. Στα πρώτα χρόνια μετά την πτώση της χούντας, το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου, για να καπηλευτεί τον αντιαμερικανισμό του λαού μας, υποσχόταν ότι θα διώξει τις βάσεις. Δεν τις έδιωξε, βέβαια. Υπέγραψε νέα συμφωνία παραμονής τους. Ο αστικός πολιτικός κόσμος αντιμετώπιζε ενοχικά την παρουσία των αμερικάνικων βάσεων. Περισσότερο σαν συμμαχική υποχρέωση τις παρουσίαζε παρά ως στοιχείο ενίσχυσης της ασφάλειας της χώρας.

Από τότε τα πράγματα άλλαξαν. Και πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντική συνεισφορά σ' αυτή την αλλαγή -πέρα από τη γενικότερη υποχώρηση του μεταπολιτευτικού αντιιμπεριαλιστικού ριζοσπαστισμού- έπαιξε η συστηματική πολύχρονη δουλειά που έκαναν οι «ειδικοί» των πανεπιστημίων και των ΜΜΕ, με τις θεωρίες περί «γεωστρατηγικής», «πολιτικού ρεαλισμού», «διαμόρφωσης συμμαχιών σ' έναν πολυπολικό κόσμο» κτλ. , αλλά και η πολιτική της «πρώτη φορά Αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ, που αναλώθηκε σε μια εκστρατεία ωραιοποίησης του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και εξυπηρέτησης των συμφερόντων του στην περιοχή, με τη συμμετοχή σε άξονα με τη σιωνιστική οντότητα του Ισραήλ, υπό την μπαγκέτα των Αμερικανών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προετοιμασία για τη συμφωνία επέκτασης των αμερικάνικων βάσεων έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην κυβέρνηση της ΝΔ απλά έλαχε να βάλει την υπογραφή του ελληνικού κράτους.

Ετσι, σ' ένα έδαφος στρωμένο από καιρό, η μεταφορά των αμερικάνικων επιθετικών ελικοπτέρων (οι μονάδες που χρησιμοποιούν αυτά τα ελικόπτερα έγιναν διάσημες για το βρόμικο πόλεμο που διεξήγαγαν στο Βιετνάμ και, φυσικά, συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο έκτοτε) στη νέα τους βάση, αντί να κρυφτεί, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, προβλήθηκε ως εικόνα σε μια πρωτοφανή προπαγανδιστική εκστρατεία ραγιαδισμού, υποτέλειας και πολεμοκαπηλείας. Εχει ο καιρός γυρίσματα, όμως…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.