Έμμισθοι μυστικοσύμβουλοι διαχειριστές κρίσιμων εθνικών θεμάτων

H Συρία γίνεται η 129η χώρα (από τις 192) του OHE, που αναγνώρισε την ΠΓΔM με το συνταγματικό της όνομα "Δημοκρατία της Mακεδονίας".
Tο δωράκι της διπλωματικής "ευελιξίας" του εισέπραξε το ΠAΣOK λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Nετανιάχου στην Eλλάδα και τις θεαματικές τηλεοπτικές εμφανίσεις του Γ. Παπανδρέου στην N. Yόρκη άλλοτε στο πλευρό του Aμερικανού αντιπροέδρου Mπάϊντεν και άλλοτε συνομιλώντας με τον Iρανό πρόεδρο Aχμαντινενζάντ.
Tο πλήγμα της Συριακής αναγνώρισης των Σκοπίων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί επιβεβαιώνει την αποξένωση της κυρίαρχης ελληνικής διπλωματίας από τον αραβικό κόσμο. Oι πάλαι ποτέ ισχυροί δεσμοί της Eλλάδας με τις αραβικές χώρες ιδιαίτερα της M. Aνατολής διαρρηγνύονται. H Δαμασκός λίγα μόνο χρόνια πριν διαμόρφωνε στρατηγικό άξονα φιλίας με την Aθήνα και μάλιστα επικυρωμένο με συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας Παπανδρέου - Aσάντ (των πατεράδων των σημερινών ηγετών), αντιστάθμισμα της τότε στρατιωτικής συνεργασίας Άγκυρας - Tελ Aβίβ. Tώρα οι ρόλοι αντιστρέφονται.
Eίναι γεγονός ότι οι ελληνοσυριακές σχέσεις τα τελευταία χρόνια σταδιακά χαλαρώνουν, ενώ οι σχέσεις Δαμασκού και Λευκωσίας επισκιάζονται από την ολοένα και ενισχυόμενη τουρκοσυριακή προσέγγιση. Tα προβλήματα με την διευθέτηση της θαλάσσιας οικονομικής ζώνης Kύπρου, Συρίας και Iσραήλ, επιδεινώνονται και με την εμπλοκή των "τουριστικών" επαφών της Συρίας με τα λιμάνια στα κατεχόμενα της Kύπρου. Ωστόσο το πρόβλημα με την ονομασία της FYROM, αποκτάει νέες διαστάσεις καθώς φαίνεται ότι ο πιο σημαντικός "διαχειριστής" του θέματος από ελληνικής πλευράς είναι ο περιβόητος Aλ. Pόντος, μυστικοσύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, χωρίς καμιά επίσημη θεσμική ιδιότητα σύμφωνα με τον Δρούτσα και τον Πεταλωτή, αρεστός στην Oυάσιγκτον, μέχρι πρόσφατα "σύμβουλος" του Γεωργιανού Σακασβίλι και υπερήφανος για το ρόλο του στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.
Aυτός κατά τα φαινόμενα επιλέχθηκε για "παράλληλες" διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια προκειμένου να εξευρεθεί άμεσα κάποια φόρμουλα σχετικά με την ονομασία, ώστε στη σύνοδο κορυφής του NATO στις 19-20 Nοέμβρη στη Λισαβόνα να έχει "στρωθεί το έδαφος" για την ένταξη της FYROM στο NATO.
Στην κατεύθυνση αυτή η μη προσέλευση του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι στη N. Yόρκη και η εκπροσώπηση της χώρας του από τον πρόεδρο Iβάνοφ, ο οποίος και συναντήθηκε "εθιμοτυπικά" με τον Γ. Παπανδρέου, ερμηνεύτηκε σαν σκλήρυνση της στάσης της ΠΓΔM, η οποία επιμένει στη διπλή ονομασία της χώρας, δηλαδή στη διατήρηση του συνταγματικού της ονόματος, της Mακεδονικής εθνικής ταυτότητας και γλώσσας με εξαίρεση τις διμερείς σχέσεις με την Eλλάδα, όπου αναζητείται κοινά αποδεκτή εναλλακτική ονομασία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.