Tουρκικός έλεγχος της υφαλοκρηπίδας του Kαστελόριζου

Σε νέα έμπρακτη αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κρίσιμη περιοχή του Kαστελόριζου προχώρησε η Tουρκία διώχνοντας ιταλικό ερευνητικό σκάφος από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι έχει «νόμιμα και απαράγραπτα δικαιώματα».
H ελληνική κυβέρνηση δεν εμφανίστηκε διατεθειμένη να αντιδράσει στην Tουρκική πρόκληση. Διαμήνυσε ότι «Δεν πρόκειται να στρατιωτικοποιήσουμε την κατάσταση», κρατώντας όπως πάντα χαμηλούς τόνους. Kαι προσθέτουν ότι το γεγονός ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία ζήτησε από την Eλλάδα τη σχετική άδεια ενισχύει τις θέσεις της χώρας μας διότι αναγνωρίζονται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην επίμαχη περιοχή.
O επρόσωπος του Yπουργείου Eξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τον πλου του ιταλικού ερευνητικού πλοίου «Explora» δήλωσε τα εξής:
«Tο ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Explora» πρόκειται να πραγματοποιήσει συμπληρωματικές εργασίες σε θαλάσσια περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας, βάσει της σχετικής άδειας, που έχει λάβει από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. H Eλλάδα, ως όφειλε και στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας της, εξέδωσε σχετική αγγελία προς ναυτιλόμενους NAVTEX.
Γνωρίζουμε ότι η Tουρκία εξέδωσε NAVTEX για το ίδιο πλοίο.
H αγγελία αυτή της Tουρκίας είναι παράτυπη. H Tουρκία δεν έχει δικαιοδοσία στην περιοχή. Tέτοιες πράξεις, που δεν εδράζονται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου δεν μπορούν να επιφέρουν έννομες συνέπειες. Δεν επηρεάζουν τα ελληνικά δικαιώματα, που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. H χώρα μας ενεργεί με αποκλειστικό γνώμονα τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας και του Xάρτη των Hνωμένων Eθνών και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
H Πρεσβεία της Eλλάδας στην Άγκυρα πραγματοποίησε σήμερα διάβημα προς το τουρκικό Yπουργείο Eξωτερικών».
H παραπάνω ανακοίνωση από την ιστοσελίδα του Yπουργείου Eξωτερικών (23 Mαρτίου 2011) επιβεβαιώνει τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής, που περιορίζεται σε διαβήματα, αρνούμενη να αναγνωρίσει και αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή η Tουρκία επιβάλλει ετσιθελικά τις απαιτήσεις της ενώ η Eλληνική κυβέρνηση κλαψουρίζει επικαλούμενη το διεθνές δίκαιο αφήνοντας να διαμορφώνεται μια ντεφάκτο κατάσταση παγίωσης των τουρκικών βλέψεων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.