Σενάρια

Ας ρίξουμε μια ματιά σε ό,τι μας συμβαίνει (χρεοκοπία, μνημόνια κ.λπ.) και ό,τι συμβαίνει τριγύρω μας (Συρία, Λιβύη κ.λπ.) μέσα από ένα «ιδιαίτερο» πρίσμα, έστω κι αν – προς το παρόν τουλάχιστον – μοιάζει περισσότερο με... σενάριο συνωμοσίας.

Στις 6.10.2009 (δυο μέρες μετά τις ελληνικές εκλογές που κέρδισε ο Γ. Παπανδρέου με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν»), η εφημερίδα Ιndependent σε άρθρο του σπουδαίου δημοσιογράφου R. Fisk διαπιστώνει: The demise of the dollar (Η κατάρρευση του δολαρίου). Στο άρθρο περιγράφεται ο αδυσώπητος παγκόσμιος (νομισματικός προς το παρόν) πόλεμος για την ηγεμονία στον πλανήτη.

Σε αυτόν τον πόλεμο η κυβέρνηση Παπανδρέου βιάστηκε όχι μόνο να βρεθεί στο επίκεντρο, αλλά και να διαλέξει (το αμερικανικό) στρατόπεδο μετατρέποντας τη χώρα σε όργανο της Ουάσιγκτον (ΔΝΤ) για το ξήλωμα / έλεγχο της γερμανικής - γαλλικής (ευρωζώνη) ισχύος. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να δει κανείς πως οι τρέχουσες συνέπειες αυτής της επιλογής αποδεικνύονται καταστροφικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία...

Ας επιστρέψουμε όμως στον (νομισματικό) πόλεμο. Σύμφωνα με τον Ιndependent (υπενθυμίζουμε: στις 6.10.2009) η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων διαμορφώνεται από τις προσπάθειες και τις μυστικές συνομιλίες μιας σειράς χωρών – ανάμεσα στις οποίες η Κίνα, η Ρωσία η Γαλλία, κάποιες αραβικές χώρες, η Βραζιλία, η Ιαπωνία κ.λπ. – με στόχο να σταματήσει η χρήση του αμερικανικού νομίσματος (δολάριο) για τις συναλλαγές στην αγοραπωλησία του πετρελαίου. (Θυμίζουμε ότι πρόσφατα οι χώρες BRICS, πχ Κίνα, Ρωσία, Ινδία, κτλ συμφώνησαν ΕΠΙΣΗΜΑ να συναλλάσσονται όχι σε δολάρια, αλλά στα δικά τους νομίσματα (ρούβλι, γουάν, κτλ) στις μεταξύ τους συναλλαγές)

Στο σημείο αυτό, προκειμένου να γίνει αντιληπτή η σημασία της προσπάθειας αντικατάστασης του νομίσματος (δολαρίου) με το οποίο γίνονται οι συναλλαγές του πολυτιμότερου αγαθού (ενέργεια - πετρέλαιο), αξίζουν δυο παρατηρήσεις:

Ο Σαντάμ στο Ιράκ το 2000 ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πουλά το πετρέλαιο της χώρας του σε δολάρια. Όλοι γνωρίζουμε την κατάληξη... (για την ακρίβεια, ο Σαντάμ δεχόταν να πληρώνεται και σε ευρώ, εκτός το δολάρια, και βέβαια ένα από τα πρώτα πράγματα που έκαναν οι ΗΠΑ μόλις μπούκαραν στο Ιράκ ήταν να επαναφέρουν το προηγούμενο καθεστώς, με το πετρέλαιο να πουλιέται αποκλειστικά σε δολάρια)

Το Ιράν έχει ανακοινώσει από τον Σεπτέμβριο του 2009 (και πιο νωρίς) ότι το πετρέλαιό του το πουλά σε ευρώ.

Για την ώρα η Τεχεράνη έχει γλιτώσει την αμερικανική «οργή», αντιμετωπίζει ωστόσο την κλιμάκωση της ασφυκτικής αμερικανικής πίεσης. Κάποιοι άλλοι δεν ήταν τόσο τυχεροί ή ισχυροί για να αντιμετωπίσουν την αμερικανική αντίδραση...

Η αντικατάσταση του δολαρίου από παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα προφανώς θα σημάνει την παράδοση της σκυτάλης της αμερικανικής ηγεμονίας. Όπως είναι γνωστό, τέτοιου είδους μεταβάσεις δεν γίνονται ανώδυνα και αναίμακτα. Η Ουάσιγκτον θα πολεμήσει σκληρά για τη διαιώνιση της κυριαρχίας της. Ενδεχομένως παρακολουθούμε ήδη κάποια επεισόδια της αμερικανικής προσπάθειας να αναχαιτίσει τους ανταγωνιστές - διεκδικητές (Γερμανία, Κίνα, Ρωσία) της παγκόσμιας ηγεμονίας...

Μέσα από αυτό το πρίσμα:

● Οι πιέσεις και το μπάχαλο στην ευρωζώνη περιγράφουν το πρόβλημα στο «μαγαζί» της Γερμανίας.

● Ο πόλεμος στη Λιβύη περιγράφει την ανάσχεση της κινεζικής επιρροής σ' αυτή τη χώρα (πάνω από 30.000 Κινέζοι έφυγαν άρον - άρον από τη Λιβύη) και τη «διάλυση» του γαλλογερμανικού άξονα (η Γαλλία πρωτοστατεί στην εισβολή στη Λιβύη, η Γερμανία απέσυρε τις δυνάμεις της, οι οποίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα συμμετείχαν στις επιχειρήσεις). (Η Γερμανία έλκεται ολοένα και περισσότερο από το στρατόπεδο Ρωσίας-Κίνας)

Η εξέγερση στη Συρία αποτελεί – εκτός των άλλων – σαφές μήνυμα προς το Ιράν, καθώς η χώρα αυτή είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος της Τεχεράνης στην περιοχή. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στενές είναι οι σχέσεις της Συρίας και με τη Ρωσία σε στρατιωτικό επίπεδο (ρωσικός ναύσταθμος στη Μεσόγειο).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.