24ωρο διαδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη – Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες

Με επίσκεψη-αστραπή στη Θεσσαλονίκη, διάρκειας μικρότερης των τριών ωρών, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς εγκαινιάζει σήμερα το πρωί την 77η ΔΕΘ.
Το απόγευμα θα διαδηλώσουν στο κέντρο της πόλης κατά της κυβερνητικής πολιτικής εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι, μέλη επαγγελματικών, πολιτικών, κοινωνικών και αθλητικών ομάδων, για πρώτη φορά με άδειο και κλειστό το Βελλίδειο, παρουσία 3.500 αστυνομικών, που έχουν επιφορτιστεί με την τήρηση της τάξης σε ένα πρωτόγνωρο τοπίο, διαφορετικό από αυτό των προηγούμενων χρόνων.
Ο πρωθυπουργός θα φτάσει το πρωί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παραστεί στον αγιασμό και θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση παρουσία περιορισμένου ακροατηρίου μέσα στη ΔΕΘ, και θα έχει σύντομη συνάντηση με τις διοικήσεις των υπό συγχώνευση φορέων -ΔΕΘ, Helexpo και ΟΠΕ- πριν αναχωρήσει για την Αθήνα.
Ως προπομπός του κ. Σαμαρά βρίσκεται από χθες στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και σήμερα θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων που θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο.
Αύριο, Κυριακή, τη «σκυτάλη» παίρνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος θα μιλήσει σε εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ με τίτλο «Μια κερδισμένη και όχι μια χαμένη γενιά», σε ακροατήριο νέων επιχειρηματιών, αγροτών και ερευνητών. Νωρίτερα, θα έχει συνάντηση με τις διοικήσεις των ΔΕΘ και Helexpo.
24ωρο διαδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη
O πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, που θα βρεθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη ως διαδηλωτής, θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, που θα περιλαμβάνει περιοδεία στα περίπτερα, ομιλία σε παραγωγικούς φορείς και συνέντευξη Τύπου.
Παρούσα στα σημερινά συλλαλητήρια θα είναι και η γ.γ. του ΚΚΕ, Α. Παπαρήγα, η οποία το βράδυ θα μιλήσει στο 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ – ΠΟΡΕΙΕΣ
Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων
Την αυλαία των κινητοποιήσεων ανοίγουν από το πρωί ένστολοι των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό), με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν στον Λευκό Πύργο. Στις 4 το απόγευμα δίνουν ραντεβού στην πλατεία Δικαστηρίων οι οπαδοί του Ηρακλή, που διαμαρτύρονται για την εκκρεμότητα της κατηγορίας στην οποία θα αγωνίζεται η ομάδα. Θα ακολουθήσει πορεία με κατεύθυνση τη ΔΕΘ. Στις 6 το απόγευμα στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί η κεντρική συγκέντρωση των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Σε αυτή προβλέπεται να ενσωματωθεί το μπλοκ των διαδηλωτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έχουν προσυγκέντρωση μισή ώρα νωρίτερα (5.30 μ.μ.) στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κ.Ο. Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, στη συνέχεια αναμένεται να διασπαστεί, με το κύριο «σώμα» της πορείας να έχει κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ να κινείται προς την πλατεία της ΧΑΝΘ. Στις 6 μ.μ. δίνεται και το ραντεβού των δυνάμεων του ΠΑ.ΜΕ., στην πλατεία Αριστοτέλους, παρουσία και της γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.
Η πορεία που θα ακολουθήσει, θα έχει ως κατάληξη τη συμβολή Τσιμισκή και Δωδεκανήσου, από όπου οι διαδηλωτές θα επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό το πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά, όπου θα ολοκληρωθεί το 38ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ Οδηγητή με ομιλία της Αλ. Παπαρήγα.
Την ίδια ώρα με τις δύο κεντρικές συγκεντρώσεις, στην περιοχή της Καμάρας και του Σιντριβανίου, θα συγκεντρωθούν μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων, του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ 3.500 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ – ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΙ ΦΡΑΧΤΕΣ
Προβληματισμός για τη διασπορά των δυνάμεων
Η αλλαγή των δεδομένων, με την κατάργηση φέτος της καθιερωμένης ομιλίας του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο το βράδυ του Σαββάτου, διαφοροποίησε τη στρατηγική τόσο των συνδικάτων, που δεν έχουν σημείο αναφοράς για την κατάληξη της πορείας, όσο και της ΕΛ.ΑΣ. που σχεδιάζει τα μέτρα τάξης μέσα σε ένα αρκετά θολό τοπίο, με την παρουσία 3.500 αστυνομικών.
Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Νίκος Παπαγιαννόπουλος, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από την Πέμπτη, και στις συσκέψεις που είχε με τους επιτελείς για τη διάταξη και τον τρόπο δράσης των αστυνομικών δυνάμεων διατυπώθηκε έντονος προβληματισμός για την πολυδιάσπαση που παρατηρείται φέτος στα μπλοκ των διαδηλωτών και τη διασποράς τους στο κέντρο της πόλης. Οι πέντε διαφορετικές συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το απόγευμα, έχουν σχεδιάσει τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές διαδρομές και ισάριθμα σημεία κατάληξης, ενώ αστάθμητος παράγοντας παραμένει, όπως πάντα, το πέμπτο μπλοκ, αυτό των αντιεξουσιαστών, που ακολουθεί απρόβλεπτη πορεία.
Ετσι, οι αστυνομικές δυνάμεις, με τις ενισχύσεις που έφτασαν τις προηγούμενες μέρες από την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας, θα μοιραστούν ανάμεσα στα δύο βασικά σημεία κατάληξης των διαδηλωτών, το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και το άδειο Βελλίδειο. Στα δύο σημεία αναμένεται να στηθούν και οι μεταλλικοί φράκτες που χρησιμοποιήθηκαν και πέρυσι, ενώ από την Πέμπτη βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.
Αστυνομικές δυνάμεις θα συνοδεύουν διακριτικά τα διαφορετικά μπλοκ, ενώ θα υπάρχει παρουσία και σε καίρια σημεία της πόλης που αποτελούν εν δυνάμει στόχους επιθέσεων. Η ενισχυμένη παρουσία των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. είναι εμφανής αναφέρει το ethnos.gr, από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη, με δικυκλιστές των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ να περιπολούν και να πραγματοποιούν ελέγχους σε όλη την πόλη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.