Νέο γκάλοπ της VPRC


Η τρικομματική κυβέρνηση συγκεντρώνει ένα ποσοστό κοντά στο 40 %  (39,5 %) , δηλαδή ακόμα έχει την ανοχή της σχετικής πλειοψηφίας του λαού που τον Ιούνιο έδωσε σε Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ και ΔΗ.ΑΡΙ. 48 % περίπου.Είναι λαβωμένη, κυρίως από την κατάρρευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ που χάνει σχεδόν 5 μονάδες αλλά και από την πτώση της ΔΗ.ΑΡΙ. που πλέον φαίνεται να κινδυνεύει να μείνει εκτός βουλής.


Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση ,δηλαδή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α αν και ενισχύεται σε αυτή την έρευνα και περνά πρώτος (σε άλλη είναι δεύτερος με χαμηλότερα ποσοστά) δεν φαίνεται να έχει δυναμική για ποσοστά άνω του 30 %.Όσο στρογγυλεύει τις θέσεις του ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α/ΕΚΜ πιθανόν να κερδίζει οπαδούς από το λεγόμενο μεσαίο χώρο,αλλά θα χάσει όσους του έδωσαν την ψήφο της μιας μέρας τον Ιούνιο , για μην κερδίσει η Ν.Δ.

Αντιθέτως είναι ξεκάθαρο ότι ενισχύεται συνεχώς η Χρυσή Αυγή που βρίσκεται με διαφορά ασφαλείας στη τρίτη θέση.Δεν μπορούμε να πω με σιγουριά ποιο είναι το ταβάνι για τους νεοναζί.Μεγάλο ποσοστό Νεοδημοκρατών (αλλά και ψηφοφόρων του ΠΑ.ΣΟ.Κ και ΑΝ.ΕΛ.) ασπάζονται πολλές από τις θέσεις της Χ.Α.Η δεξαμενή είναι τεράστια επομένως και ο καθένας ας κάνει τους υπολογισμούς του.

Θέμα χρόνου είναι για το Κ.Κ.Ε. να βρεθεί μπροστά από ΠΑ.ΣΟ.Κ και Ανεξάρτητους Έλληνες.Το μεν ΠΑ.ΣΟ.Κ με τη νέα συνεργασία με τη Ν.Δ. παραμένει το πιο πιστό κόμμα στα λαομίσητα μνημόνια.Έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος του στελεχιακού του δυναμικού προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α/ΕΚΜ και την ΔΗ.ΑΡΙ. ενώ από το 12,3 % που το ψήφισε τον Ιούνιο φεύγουν και άλλοι προς τη Ν.Δ και την Χ.Α.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αν και σταθεροποιούνται στο 7 % χάνουν την λάμψη τους όσο περνά ο καιρός.Ως νέο και "ανεξάρτητο" κόμμα κατάφεραν να ξεπεράσουν τον Μάη μέχρι και το 10 %, αλλά πλέον εμφανίζουν πτωτικές τάσεις και χάνουν δυνάμεις προς την Χ.Α και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Το Κ.Κ.Ε. μετά το σοκ του 4,5 % κινείται ανοδικά με αργούς ρυθμούς.Μικρό κομμάτι ψηφοφόρων του Κ.Κ.Ε.  επιστρέφει από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αλλά μιλάμε για μια περίοδο μετεκλογική που δεν υπάρχει πόλωση.Το Κ.Κ.Ε. πρέπει να πείσει τον λαό για την χρησιμότητα ύπαρξης του ως ΙΣΧΥΡΗ πολιτική δύναμη που θα πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις.Διαφορετικά θα παραμείνει σε ποσοστά που ίσως φτάσουν το 7,5 % του 2009, ίσως και να είναι λίγο παρακάτω.

Η λογική λέει πως το Κ.Κ.Ε, με την δράση του ,τους αγώνες του αλλά και την γλώσσα της αλήθειας θα βρεθεί στην τέταρτη θέση και θα δώσει μια ψυχολοική ενθάρρυνση στα μέλη και στους φίλους του.Η απογοήτευση είναι κακή σύμβουλος και δεν πρέπει να παραγνωρίζονται οι συνέπειες μια εκλογικής αποδυναμώσης ,ανεξάρτητα από τους λόγους που αυτή προήλθε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.