Το Πολυτεχνείο ζει 40 χρόνια - σηματοδότης του λαϊκού αγώνα για ψωμί - δουλειά - δημοκρατία - εθνική ανεξαρτησία


Συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη 1973. Το «Πολυτεχνείο», στάθηκε η κορυφαία εκδήλωση αντίστασης της νεολαίας και του λαού ενάντια στην αμερικανοστήρικτη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία και παραμένει αδιάλειπτα ως τις μέρες μας φάρος του λαϊκού αγώνα ενάντια σ’ όλο το σάπιο καθεστώς της εξάρτησης και της εθνικής υποτέλειας.
Το Πολυτεχνείο σήμανε την αρχή του τέλους της 7χρονης φασιστικής τυραννίας. Η φασιστική χούντα θα κατέρρεε μερικούς μήνες αργότερα, τον Ιούλη 1974, απομονωμένη απ’ το λαό, κι αφού προηγούμενα διέπραξε το τελευταίο της προσχεδιασμένο έγκλημα: Το προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο, που άνοιξε το δρόμο στην τουρκική εισβολή και την κατοχή ως σήμερα σημαντικού τμήματος της Μεγαλονήσου.
Παρά τις λυσσώδεις προσπάθειες των δυνάμεων της αντίδρασης επί 40 χρόνια να θάψουν το Πολυτεχνείο και να διαστρεβλώσουν το περιεχόμενό του, η επέτειος του ιστορικού ξεσηκωμού παραμένει φωτεινός σηματοδότης και για τους αγώνες του σήμερα. Τα μεγάλα αιτήματα του Πολυτεχνείου «ψωμί - παιδεία - ελευθερία - εθνική ανεξαρτησία», αποκτούν ξανά τώρα δραματική επικαιρότητα.
* * *
O ελληνικός λαός, ζει τα τελευταία χρόνια ένα απ’ τα μεγαλύτερα δράματα της νεότερης ιστορίας του. Το αλυσόδεμα και το νεοαποικιακό έλεγχο της χώρας, τη λεηλασία και καταλήστευσή της, με τα εξοντωτικά μνημόνια της υποδούλωσης, της ανεργίας, της εξαθλίωσης, της κατάπνιξης των δικαιωμάτων και ελευθεριών της εργατικής τάξης και όλου του λαού. Κάτω από την αντιλαϊκή εξουσία των δυνάμεων της ντόπιας οικονομικής ολιγαρχίας (των κυβερνήσεων, των κομμάτων και των φερεφώνων της) και των ξένων ιμπεριαλιστών («εταίρων», προστατών και κηδεμόνων τους) ο λαός οδηγείται στην πείνα και την εξαθλίωση.
Η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει, τα δεσμά της εξάρτησης γίνονται όλο και πιο βαριά και θανατηφόρα, ο λαός και η χώρα καταβυθίζονται στη μνημονιακή άβυσσο, δίχως ορατό τέρμα και δίχως σταματημό κάτω απ’ την ιμπεριαλιστική κηδεμονία των αμερικανο-ευρωπαίων και των οργάνων τους της τρόικας.
* * *
Πίσω από τις κούφιες προπαγανδιστικές επινοήσεις, όπως αυτές της τωρινής συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, η πραγματική κατάσταση των πλατιών λαϊκών μαζών επιδεινώνεται αδυσώπητα.
Το Δημόσιο σχολείο διαλύεται, τα πανεπιστήμια κλείνουν, η νέα γενιά εξωθείται στη μετανάστευση, με την ανεργία να απλώνεται σ’ όλη την κοινωνία και ειδικά στους νέους να καλπάζει.
Η αντίδραση φιλοδοξεί να μετατρέψει τη νέα γενιά από προφυλακή του αγωνιζόμενου λαού, όπως στάθηκε στο Πολυτεχνείο, σε δύναμη στήριξης της αντιδραστικής πολιτικής στο έδαφος της οποίας εκτρέφεται η απειλή και το επικίνδυνο τέρας του νεοναζισμού.
Η καταστολή και η τάση εκφασισμού του κράτους είναι ζωντανή καθημερινότητα της κυβερνητικής πολιτικής. O φασισμός σηκώνει ξανά κεφάλι, οι ανιστόρητες ψευτοθεωρίες των «δύο άκρων» επιστρατεύονται για τη χειραγώγηση και κατάπνιξη της λαϊκής αντίστασης, για το χτύπημα του δημοκρατικού, αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος. Εκείνοι που τάσσονται υπέρ της εξόδου από την ΕΕ και το ΝΑΤO, είναι «το άλλο άκρο», σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές διακηρύξεις. Το Πολυτεχνείο (με προμετωπίδα του «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤO») κηρύσσεται στην πράξη έτσι από την αντιδραστική συγκυβέρνηση, ετεροχρονισμένα εξτρεμιστικό, ακραίο και εκτός... «συνταγματικού τόξου»! Αλλά η αγωνιζόμενη νεολαία και ο λαός δεν θα επιτρέψουν τη βεβήλωση, παρά θα δυναμώσουν τον αγώνα για την εκπλήρωση των μεγάλων αιτημάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Χρειάζεται να απορριφθούν γι’ αυτό οι καλλιεργούμενες κοινοβουλευτικές αυταπάτες. Η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει τη βάρβαρη επίθεση του συστήματος εναντίον του λαού και των δικαιωμάτων του, είναι ο ανυπόταχτος μαζικός εξωκοινοβουλευτικός αγώνας. Στο δρόμο του Νοέμβρη, για να πάρει ο λαός τις τύχες του στα χέρια του.
- Κάτω η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική - Κάτω τα μνημόνια της υποδούλωσης, της ανεργίας και της εξαθλίωσης του λαού
- Έξω από την ΕΕ και το ΝΑΤO - Έξω οι Αμερικάνοι
- Ψωμί - Δουλειά - Δημοκρατία - Εθνική Ανεξαρτησία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.