Ιδού η… υγιής επιχειρηματικότητα!

Προηγήθηκε ο Αλέξης Μητρόπουλος, σε ρόλο προστάτη της… κακόμοιρης της Cosco, που η κακιά η τρόικα δεν την αφήνει να κάνει επενδύσεις. Θαυμάστε τοποθέτηση: «Πριν από δέκα μέρες η COSCO ζήτησε ένα μερεμέτι στο λιμάνι πέντε ή δέκα χιλιάδων και αρνείται. Και η τρόικα λέει –διαβάζω από το προχθεσινό ΕΘΝΟΣ– το εξής: "Να μας παραθέσετε τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητο να επεκτείνετε τη δυνατότητα του λιμανιού πέραν του αρχικού επιχειρησιακού σχεδίου". Καμμία επέκταση. Διώχνει ο Τσίπρας τις επενδύσεις! Ο Τσίπρας δεν φέρνει τους επενδυτές! Ποιος διώχνει την COSCO;».

Τέτοιος καημός για την Cosco, στην επένδυση της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι είναι αντίθετος; Και τι είδους «μερεμέτι» είναι αυτό, που έφτασε μέχρι την έγκριση της τρόικας; Είναι επέκταση ή μερεμέτι; Γιατί η διαφορά ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο είναι αβυσσαλέα.

Στην αρχή σκεφτήκαμε ότι η εν λόγω τοποθέτηση ήταν προσωπική πρωτοβουλία του μεγαλοδικηγόρου Μητρόπουλου. Διαψευστήκαμε, όμως, καθώς ακολούθησε η τοποθέτηση Τσίπρα στην ίδια γραμμή: «Εγώ διώχνω τις επενδύσεις! Και το λέτε αυτό εσείς που επί των ημερών σας έκλεισαν εκατόν επτά χιλιάδες περισσότερες επιχειρήσεις από όσες άνοιξαν στη χώρα και έφυγαν οι μεγάλοι κολοσσοί: Η COCA COLA 3Ε, η ΦΑΓΕ, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ που αθροιστικά έχουν τζίρο άνω του 4% του εγχώριου ΑΕΠ. Και μας κατηγορείτε εσείς, ο πρωθυπουργός της ύφεσης και της αποεπένδυσης, ότι εμείς διώχνουμε τους επενδυτές, όχι η πολιτική σας!».

Αυτή είναι η «υγιής επιχειρηματικότητα», για την οποία μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η υπεράσπιση των εργασιακών Νταχάου της Cosco, της Coca Cola, της ΦΑΓΕ, της ΒΙΟΧΑΛΚΟ!

Για την ιστορία, που κάθε άλλο παρά άνευ σημασίας είναι, πρέπει να πούμε ότι το «μερεμέτι πέντε ή δέκα χιλιάδων» που θέλει να κάνει η Cosco, σύμφωνα με τον Μητρόπουλο, αφορά την επέκτασή της στο λιμάνι, με κατάκτηση και άλλων χώρων του ΟΛΠ. Η κυβέρνηση, για ν’ αποφύγει τον έλεγχο της Κομισιόν, έχει εφεύ-ρει ένα «φιλικό διακανονισμό», ο οποίος δεν είναι παρά επέκταση της σύμβασης παραχώρησης προς το κινέζικο μονοπώλιο, με όρους αποικιοκρατικούς φυσικά, όπως είναι οι όροι και της αρχικής σύμβασης, την οποία και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει ως τέτοια.

Το «μερεμέτι» είναι ύψους 230 εκατ. ευρώ! Τόσα υποτίθεται ότι θα επενδύσει η Cosco. Σε αντάλλαγμα θα πάρει αναστολή της υποχρέωσης καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος προς τον ΟΛΠ. Εμπόδιο δε βάζει η τρόικα, αλλά η Κομισιόν, που παρακολουθεί σαν δράκος να μην υπάρξει επέκταση των κινέζικων συμφερόντων χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, που εκφράζουν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ. Η Κομισιόν τους τελευταίους μήνες έχει στείλει 40 ερωτήματα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, θεωρώντας ότι ο «φιλικός διακανονισμός», με την αναστολή της υποχρέωσης της Cosco να πληρώνει το «ενοίκιο» στον ΟΛΠ, συνιστά κρατική επιχορήγηση, η οποία «νοθεύει τον ανταγωνισμό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, έρχεται να παρέμβει στον ανταγωνισμό ανάμεσα στον κινέζικο και τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό, ζητώντας την επέκταση της αποικιοκρατικής σύμβασης με την Cosco, την οποία η κυβέρνηση έχει ήδη στείλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Την επέκταση μιας σύμβασης αποικιοκρατικής, η οποία γίνεται ακόμα πιο αποικιοκρατική. Το θέμα δεν είναι ασήμαντο. Δεν είναι λεπτομέρεια. Αποτελεί ένα σαφές δείγμα γραφής για μια πολιτική στην υπηρεσία του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει από τώρα τα διαπιστευτήριά του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.