Η ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ επαναλαμβάνεται σαν κακόγουστη φάρσα... αλλά οι απεργοί θα νικήσουν!

Μέρες του ’87 ζουν οι εργαζόμενοι της Κόκα Κόλα 3Ε, τότε που η πολυεθνική απέλυε 16 απ’ αυτούς, για να πάρει ως απάντηση μια νικηφόρα απεργία 114 ημερών. «Η παράδοσή μας μάς επιτρέπει και μάς επιβάλλει να νικήσουμε» λένε οι σημερινοί εργαζόμενοι, έχοντας διανύσει ενάμιση μήνα απεργιακών κινητοποιήσεων από τη μέρα που η εταιρεία απέλυσε 33 συναδέλφους τους, με τη συντριπτική πλειοψηφία να αποτελούν μέλη του σωματείου, μη εξαιρουμένης της διοίκησής του φυσικά. Όπως μας είπε ο (απολυμένος) πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ 3Ε Θεσσαλονίκης «όλα ξεκίνησαν γιατί δε δεχτήκαμε τη ‘δελεαστική’ πρόταση της εταιρείας να γίνουμε αφεντικά του εαυτού μας και από οδηγοί-υπάλληλοι να μετατραπούμε σε εργολάβους-συνεργάτες της εταιρείας, χωρίς συμβάσεις εργασίας και με το κόστος της συντήρησης του δικτύου διανομής αποκλειστικά στις πλάτες μας». Κοντά στο νου κι η γνώση όμως, αφού τα νέα από την Αθήνα, όπου εφαρμόστηκε το πείραμα, έφεραν μόνο άρωμα ανεργίας ως διάδοχη κατάσταση.
Οι απολύσεις, βέβαια, δεν ήρθαν σαν κεραυνός εν αιθρία αλλά ακολουθούν το κλείσιμο της παραγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη και τη μεταφορά της στη Βουλγαρία, μεθόδευση που συντελείται τα τελευταία χρόνια με μεγάλο αριθμό απολύσεων (από 4000 εργαζόμενους πανελλαδικά φτάσαμε περίπου στους 1500 και έπεται πτωτική συνέχεια). Οι επιλογές αυτές στοχεύουν στην αποκόμιση ακόμα μεγαλύτερων κερδών για τον όμιλο, με την εκμετάλλευση του φτηνότερου εργατικού δυναμικού που προσφέρουν οι βαλκανικές χώρες, υπό την ευγενική χορηγία όλου του οπλοστασίου της ευρωπαϊκής και εγχώριας νομοθεσίας, για την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και την ακόμα πιο ελεύθερη δυνατότητα απόλυσης εργαζομένων.
Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι, ήδη από τη στιγμή της εμφάνισής της στη χώρα μας, η εταιρεία έχει αποδυθεί σε μια σταθερή αντισυνδικαλιστική πρακτική που στοχεύει στην εξάλειψη των συνδικάτων από τους χώρους δουλειάς και που κορυφώνεται τώρα με μια σωρεία διώξεων και προσπαθειών κάμψης του αγωνιστικού φρονήματος των απεργών. Μετά τις αλλεπάλληλες προσφυγές της στη δικαιοσύνη για την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης και καταχρηστικής, μετά την κατάθεση αγωγής με την οποία ζητά συνολικά 5,5 εκατομμύρια ευρώ για ηθική βλάβη (ή 250.000 ευρώ απ’ τον καθένα από τους 22 συνδικαλιστές!), μετά τις προσπάθειες εκφοβισμού με «εξώδικες διαμαρτυρίες-προσκλήσεις», προχώρησε τώρα, μέσω του επικεφαλής της εταιρείας ιδιωτικής ασφάλειας (security), σε μήνυση εναντίον δύο απολυμένων απεργών μελών του σωματείου, με ψευδείς και ανυπόστατες κατηγορίες, την οποία ακολούθησε η σύλληψή τους τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου μέσα από τα σπίτια τους, την ώρα που κοιμούνταν με τις οικογένειες τους!
«Δεν τρομοκρατούμαστε παρά την ποινικοποίηση του αγώνα μας, παρά τις προσπάθειες διάσπασης και αποδυνάμωσης της μαζικής μας αντίστασης» δηλώνουν περήφανα οι απεργοί εργαζόμενοι ακόμα και μέσα από τα δικαστήρια που κάθε τόσο η εργοδοσία τους σέρνει. «Η αλληλεγγύη που εκφράζει ολοένα και πιο έντονα ο κόσμος για το δίκαιο αγώνα μας, είτε με το μποϋκοτάζ προϊόντων της εταιρείας είτε ακόμα και με το γιουχάρισμα των απεργοσπαστικών μηχανισμών, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε πιο σίγουροι για τη νίκη». Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι του κλάδου των Εμφιαλωμένων Ποτών δείχνουν έμπρακτα τη στήριξή τους, συμμετέχοντας σε απεργίες και στάσεις εργασίας ενώ ψηφίσματα αλληλεγγύης καταφθάνουν διαρκώς από Ομοσπονδίες και σωματεία από Κύπρο, Τουρκία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία και άλλες χώρες.
Οι απεργοί εργαζόμενοι της Κόκα Κόλα 3Ε πιστεύουν ότι ο συλλογικός και αποφασιστικός αγώνας τους για δουλειά -που σημειωτέον, άοκνα και με ευφάνταστους τρόπους προπαγανδίζεται σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα- μπορεί όχι μόνο να κερδίσει το στόχο του, που είναι η επαναπρόσληψη των απολυμένων και η λειτουργία της παραγωγικής μονάδας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και να καταδειχθεί σ’ όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα ως η μόνη απάντηση απέναντι σε μια επίθεση που κλιμακώνεται και αμφισβητεί το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.