ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ





Προβάλλοντας ορισμένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν , οξυμένα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας, αυτή την εποχή, επιδιώκουμε να ευαισθητοποιήσουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο απαιτώντας, άμεσα, ειδική συνεδρίαση του, με αυτό το αντικείμενο, ανοικτή και με την παρουσία εκπροσώπων των αγροτών από όλους τους φορείς τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση δίνουμε στην δημοσιότητα βασικά προβλήματα που κυριαρχούν στην αγροτιά, με βάση τις θέσεις της ΠΑ.ΣΥ, που είναι συστατικό στοιχείο της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.


-Κτηνοτροφία
Το υψηλό κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές στο γάλα και το κρέας, το ύψος των ζωοτροφών έχει φέρει σε απόγνωση την τεράστια πλειοψηφία των κτηνοτρόφων. Η έλλειψη σφαγείων, η νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων δημιουργεί επιπρόσθετες δυσκολίες στους εναπομείναντες κτηνοτρόφους.

- Επιστροφή ΦΠΑ
Τα αυθαίρετα όρια που μπήκαν φέτος μέσω του ΕΛΓΑ άφησαν περισσότερους από τους μισούς παραγώγους εκτός επιστροφής ΦΠΑ. Παράλληλα, όσοι είχαν οφειλές (σε δήμους, εφορία κλπ.) δεν μπόρεσαν να δουν το «χρώμα του χρήματος», καθώς παρακρατήθηκαν αυτόματα τα ποσά από την επιστροφή του ΦΠΑ .
- ΕΦΚ πετρελαίου
Όπως συνέβη με όλους τους αγρότες, οι δικαιούχοι είδαν «πετσοκομμένη» τη 2η δόση του ΕΦΚ πετρελαίου κατά 30-40%. Δικαιολογημένα οι αγρότες μιλούν για «κοροϊδία» σε βάρος τους και είναι καχύποπτοι από τις «διαβεβαιώσεις» της κυβέρνησης ότι εντός δύο εβδομάδων θα δοθούν και άλλα χρήματα.
- Φόρος Αγροτεμαχίων
Οι αγρότες ζητούν να μην περάσει επ' ουδενί λόγω η φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Μπορεί θεωρητικά η κυβέρνηση να μιλά για μικρή επιβάρυνση, αλλά είναι σίγουρο πως το μέτρο αυτό θα αποτελέσει το εφαλτήριο για άγριο χαράτσωμα της αγροτικής γης, όπως έγινε με το εισιτήριο στα νοσοκομεία και το φόρο στα σπίτια. Πρόκειται για μια πολιτική που στο πλαίσιο των οδηγιών της ΕΕ έχει ως στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια.
- Αγροτικό ρεύμα
Το αγροτικό ρεύμα έχει γίνει δυσβάστακτο. Ενώ στους βιομήχανους μειώνεται η τιμή του ρεύματος, στον παραγωγικό πρωτογενή τομέα δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. Απεναντίας πληρώνουν τη νύφη για τη μείωση της τιμής στους βιομήχανους.
- Έλλειψη ρευστότητας - δάνεια
Τα δάνεια δίνονται πλέον με το σταγονόμετρο. Απαιτούνται πολλά δικαιολογητικά ενώ τα επιτόκια είναι απαγορευτικά. Επιπλέον η πλειοψηφία των αγροτικών δανείων στην περιοχή δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και έτσι τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια πέρασαν στο «κακό» κομμάτι της ΑΤΕ, δηλαδή στο Δημόσιο…
- ΟΓΑ
Σημαντικό κομμάτι των αγροτών έχει οφειλές προς τον ΟΓΑ. Στους οφειλέτες που το ποσό ξεπερνάει 5.000 ευρώ μπορούν να κάνουν διακανονισμό με την προϋπόθεση όμως να βάλουν υποθήκη! Επιπλέον οι εισφορές έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, σε ορισμένες περιπτώσεις, δε, ξεπερνούν το 100%
- Έλλειψη αστυνόμευσης
Οι αγρότες νιώθουν πλήρως απροστάτευτοι. Ειδικά τώρα που άρχισαν ξανά οι κλοπές μετασχηματιστών από τα χωράφια, καλούν την Αστυνομία να τους προστατεύσει και να μη δίνει το «παρών» μόνο όταν οι αγρότες βγάζουν τα τρακτέρ στην πλατεία…
- Νέα ΚΑΠ
Η καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που πορεύεται στους αντιλαϊκούς μονόδρομους της ΕΕ – με μνημόνια ή χωρίς αυτά - σφίγγει σαν θηλιά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014 – 2020 στο λαιμό της φτωχομεσαίας αγροτιάς, επιταχύνοντας το ξεκλήρισμά της, μειώνοντας δραστικά τα κονδύλια της ΕΕ για τη γεωργία.

Η εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ σηματοδοτεί νέα βάρη για τους φτωχομεσαίους αγρότες και ειδικά για τους βαμβακοπαραγωγούς όπου επίκειται δραματική συρρίκνωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, γεγονός που θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα αγροτών.
Βιβλία εσόδων - εξόδων
Η τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων σηματοδοτεί έξοδα για το λογιστή, φόρο 13% στο οποιοδήποτε εισόδημα και καταβολή τέλους επιτηδεύματος με το μέτρο αυτό ο αγρότης έχει απώλεια άνω των 1.500 ευρώ ετησίως. Επειδή δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει πολλά έξοδα που γίνονται στην καλλιεργητική φροντίδα ( αμοιβές εποχιακά εργαζομένων, παροχή υπηρεσιών από άλλους αγρότες, κλπ) η φορολόγηση με το «κέρδος» ίσον έσοδα μείον έξοδα θα σημάνει πολλαπλασιασμό του καθαρού εισοδήματος που φορολογείται, άρα δυσβάσταχτη φορολογία για τα μικρά νοικοκυριά.
Για μας η ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, η δημιουργία νέων αγροτικών συλλόγων, επιτροπών αγώνα, ομοσπονδιών που θα συσπειρώνουν την πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων είναι καθήκον πρώτης γραμμής.
Μέσα από τη δράση τους, τη συλλογική πάλη, το συντονισμό με το εργατικό και ευρύτερα λαϊκό κίνημα, τη συγκρότηση της κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας, θα συνειδητοποιείται η αναγκαιότητα ρήξης με την ΚΑΠ, την ΕΕ, τις πολιτικές που γνωρίσαμε έως τώρα.
                            ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
                                        Χρονάς Τάσος.
                                        Γκικόπουλος Γιώργος.
                                        Ντούρου Σοφία (Ιωάννα)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.