Κινηματογραφική προβολή 20/2/14: ΔΕΙΠΝΟ ΗΛΙΘΙΩΝ

Φίλοι και φίλες γειά χαρά!

Συνεχίζουμε το πρόγραμμα προβολών μας αυτή την Πέμπτη 20/2 και ώρα 9.30 μ.μ., με ένα πέρασμα από τη γαλλική κωμωδία:

Inline image 1

ΔΕΙΠΝΟ ΗΛΙΘΙΩΝ

LE DÎNER DE CONS | Γαλλία 1998 | Έγχρ. | 1h 27
Σκηνοθεσία-σενάριο: Φρανσίς Βεμπέρ
Μουσική: Βλαντιμίρ Κόσμα | Φωτογραφία: Λουτσιάνο Τοβόλι
Παίζουν: Τιερί Λερμίτ, Ζακ Βιλερέ, Φρανσίς Υστέρ, Ντανιέλ Πρεβό, Αλεξάντρα Βαντερνού, Κατρίν Φρο


Ο κυνικός εκδότης Πιερ Μπροσάν φαινομενικά τα έχει όλα: χρήματα, μόρφωση, όμορφη γυναίκα και μια διασκεδαστική παρέα υπερφίαλων Γάλλων διαπλεκόμενων τύπων που περνάνε καλά. Κάθε εβδομάδα, αυτός και οι κολλητοί του, περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους διοργανώνοντας δείπνα με επίτιμους καλεσμένους εγνωσμένους ηλιθίους, τους οποίους αφήνουν να γελοιοποιούνται για να σπάνε πλάκα. Φυσικά τα ‘θύματα’ δεν έχουν ιδέα σχετικά με τις προθέσεις της παρέας. 

Αυτή την εβδομάδα, ο Πιερ έχει έναν άσο στο μανίκι: ο ηλίθιος που ανακάλυψε για να τον συνοδεύσει στο ‘‘δείπνο ηλιθίων’’, ένας κακομοίρης ονόματι Φρανσουά Πινιόν, πρόκειται να γίνει το αστέρι της βραδιάς! Σε δεδομένη χρονική στιγμή όμως, εκεί που όλοι θεωρούν ότι έχουν ανακαλύψει το τέλειο θύμα, η πρόσκληση γυρίζει μπούμερανγκ και τα πάντα πάνε στραβά. Ο συμπαθέστατος καλεσμένος του Πινιόν, από την... υπερβολική προθυμία και το φιλότιμό του να βοηθήσει, αποδεικνύεται μια αληθινή μηχανή καταστροφής για τον Πιέρ.

Έξυπνη μαύρη κωμωδία, με σατιρικό πνεύμα και κριτική διάθεση για τους απανταχού μεγαλομανείς και την κοντόφθαλμη και επιπόλαιη αντίληψή τους για τα πράγματα. Πριν την κυκλοφορία της ταινίας, το Δείπνο ηλιθίων ήταν ένα πολύ επιτυχημένο θεατρικό έργο, που πρωτοανέβηκε το 1993 και ο συγγραφέας του, Φρανσίς Βεμπέρ, είχε την ιδέα να το μεταφέρει και στον κινηματογράφο. 

Το χιούμορ της ταινίας πηγάζει μέσα από τους σπαρταριστούς –και ενίοτε στα όρια του σουρεαλιστικού– διαλόγους και από τις ανείπωτες καταστάσεις που προκαλεί ο ‘σίφουνας Πινιόν’, διατηρώντας πάντα ένα υψηλό επίπεδο και αποφεύγοντας από την αρχή μέχρι το τέλος τη φτήνεια και την ευκολία. Η ταινία στηρίζεται στους πολύ καλούς πρωταγωνιστές, με τον Τιερί Λερμίτ ως το υπόδειγμα του βολεμένου ψηλομύτη υποκριτή και τον υπέροχο Ζακ Βιλερέ στο ρόλο του πασίκαλου, φιλότιμου, αθώου και καταστροφικού Πινιόν, αλλά και στο υπόλοιπο καστ, που διακρίνεται από αξιόλογες ερμηνείες.

Η ταινία διακρίθηκε με βραβεία Σεζάρ Α’ ανδρικού ρόλου, Β’ ανδρικού Ρόλου και σεναρίου, καθώς και υποψηφιότητες για Σεζάρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και Β’ γυναικείου ρόλου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.