Για τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ


"Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη",
το φάντασμα της... δυαδικής εξουσίας

του Βασίλη Σαμαρά
Κεντρικό στοιχείο της πολιτικής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι το "μεταβατικό πρόγραμμα" και η κατεύθυνση της "δυαδικής εξουσίας". Μεταβατικό στάδιο και μεταβατικό πρόγραμμα. Ένα θεμελιώδες ερώτημα αφορά το αν ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό υπάρχει (από ιστορική, κοινωνική και οικονομική άποψη) στάδιο μετάβασης από το ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα στο άλλο. Διάφορες παραλλαγές του οπορτουνισμού, ακόμη και ορισμένες που εμφανίζονται σαν επαναστατικές, αποφεύγουν συστηματικά την ευθεία απάντηση. Προτιμούν να "απαντούν" μέσω "τακτικών επιλογών", "διαλεκτικών συνδέσεων", "ενιαίων επαναστατικών προτσές" και "παρατεταμένων ρεπερτορίων" που τους επιτρέπουν (έτσι νομίζουν) να αποφεύγουν μια καθαρή τοποθέτηση.
Όσο μας αφορά, η απάντησή μας είναι μια και ξεκάθαρη. Τέτοιο στάδιο δεν υπάρχει. Και δεν εννοούμε το μεταβατικό στάδιο που έχει αφετηρία του την ανατροπή της κυριαρχίας του συστήματος και την ανάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη και τις λαϊκές δυνάμεις. Διότι ένα τέτοιο στάδιο σημαίνει, πρώτα απ' όλα, ότι η στρατηγική του κινήματος προσανατολίζεται, έχει στόχο την ανατροπή του συστήματος, σημαίνει διαμόρφωση στόχων, καθηκόντων, ιεραρχήσεων αλλά και τακτικών κινήσεων, κινήσεων οι οποίες υποτάσσονται, υπηρετούν και δεν αλλοιώνουν τη βασική στρατηγική κατεύθυνση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.