Η Χρυσή Αυγή στην εργαλειοθήκη του Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς στην φρεγάτα "ΥΔΡΑ" με τον Τάκη Μπαλτάκο και τον γιό του  
Ο Αντώνης Σαμαράς στην φρεγάτα "ΥΔΡΑ" με τον Τάκη Μπαλτάκο και τον γιό του
“ Το παρακράτος είναι εδώ. Ζει και βασιλεύει. ”
Του Δημήτρη Μπεκιάρη
Μόνο άφθονο γέλιο προκαλούν οι διαρροές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ότι δήθεν ο ακροδεξιός επικεφαλής της δικομματικής συγκυβέρνησης, Αντώνης Σαμαράς, «εξεπλάγη» από το περιεχόμενο του βίντεο που αποκαλύπτει τις σχέσεις του στενού του συνεργάτη Τάκη Μπαλτάκου με την Χρυσή Αυγή, αλλά και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης.

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς τοποθέτησε τον Τάκη Μπαλτάκο στη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης και ως γνωστόν η εμπιστοσύνη αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για μία τέτοια τοποθέτηση σε μία από τις πιο κρίσιμες θέσεις της κυβέρνησης. 

Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι ιδεολογικές πολιτικές καταβολές του Αντώνη Σαμαρά δεν διαφέρουν και πολύ από εκείνες του δηλωμένου «αντικομμουνιστή» Τάκη Μπαλτάκου .

Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν εκείνος, ο οποίος το 1982 έδινε το παρόν στις εκδηλώσεις μίσους τον Μελιγαλά, όπου συμμετέχει κάθε χρόνο η Χρυσή Αυγή. Ο ίδιος είναι που από την εποχή της «Πολιτικής Άνοιξης» είχε στενούς συνεργάτες από τον χώρο της ακροδεξιάς όπως ο Σάββας Χατζηπαρασκευάς, εκδότης σήμερα της χουντικής και φιλοχρυσαυγίτικης εφημερίδας «Στόχος». Το 1997, ο Αντώνης Σαμαράς χαιρέτιζε ως «πολυσήμαντο» γεγονός την ίδρυση του ακροδεξιού think tank «Δίκτυο 21», στο οποίο συμμετείχε ο βασικός πυρήνας των συνεργατών του και κυρίως το alter ego του, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι εκείνος, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής του ξένου Τύπου για το ακροδεξιό περιεχόμενο της πολιτικής και κυβερνητικής ατζέντας.

Η βρετανική Guardian είναι η εφημερίδα η οποία πριν από μερικούς μήνες είχε γράψει ότι «Η ελληνική κυβέρνηση και η Χρυσή Αυγή έχουν ενοχλητικά ίδιες ιδέες». Η ίδια βρετανική εφημερίδα έγραφε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει "κοινή ατζέντα με τη Χρυσή Αυγή για να περάσει το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της".  Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal είναι εκείνη η οποία πραγματοποίησε ειδική αναφορά στην ακροδεξιά ρητορική του Αντώνη Σαμαρά, χαρακτηρίζοντάς τον «διχασμένη προσωπικότητα». Η αμερικανική εφημερίδα «Η Wall Street Journal  έκανε ειδική αναφορά και στους συμβούλους του Αντώνη Σαμαρά τονίζοντας: «Για να τους κερδίσει πίσω (τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής), μερικοί από τους συμβούλους του είπαν πως η ΝΔ πρέπει να απορρίψει κάθε αντιφασιστική γραμμή και να δείξει πως είναι το πραγματικό σπίτι για τους ψηφοφόρους που είναι υπέρ της αντιμετώπισης της μετανάστευσης. και των ανυπάκουων διαδηλωτών της Αριστεράς. Η ρητορική του κ. Σαμαρά για τις περσινές εκλογές, καλούσε σε ''αναμόρφωση'' των πόλων από τους μετανάστες ''τυράννους'' για τους οποίους είπε ότι κουβαλούν ''πολλές αρρώστιες''. Οι επικριτές του, είπαν πως υιοθέτησε την ξενοφοβία της άκρας Δεξιάς». Για τον Τάκη Μπαλτάκο ανέφερε πως κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τις συλλήψεις των μελών της ΧΑ, ο Τάκης Μπαλτάκος διαφώνησε λέγοντας πως θα έχαναν την συμπάθεια από συντηρητικά στρώματα ψηφοφόρων.

Το Μέγαρο Μαξίμου ήταν εκείνο το οποίο είχε εκπέμψει απαγορευτικό σήμα προς τη λεωφόρο Συγγρού, ώστε να μην βγάλει η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωση καταδίκης της επίθεσης που είχαν δεχθεί στελέχη του ΚΚΕ τον περασμένο Σεπτέμβρη από την ναζιστική Χρυσή Αυγή, λίγο πριν από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. 

Η πραγματικότητα είναι η εξής: Η Χρυσή Αυγή, αποτέλεσε εξ αρχής ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της ντόπιας ολιγαρχίας. Μπορεί αφενός το ναζιστικό μόρφωμα να λεηλάτησε σε μεγάλο βαθμό την εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αποτέλεσε και φορέα υποδοχής και ενσωμάτωσης απολιτίκ ψηφοφόρων που αν δεν υπήρχε η Χρυσή Αυγή, πιθανότατα θα κατέληγαν στην Αριστερά. Η δεύτερη φάση της στρατηγικής που είχε δομήσει το Μέγαρο Μαξίμου και το επικίνδυνο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά ήταν η επανένταξη των δεξιών ή ακροδεξιών ψηφοφόρων σταδιακά στη Νέα Δημοκρατία, με όχημα την αντικομμουνιστική, αντιαριστερή και ακροδεξιά ρητορική. Και πράγματι, όλοι οι σύμβουλοι, συνεργάτες και πολιτικοί φίλοι του Αντώνη Σαμαρά, κατόπιν εντολής βέβαια, επιδόθηκαν από το 2012 σε μία ρητορική, η οποία παραπέμπει στην εποχή του εμφυλίου ή του μετεμφυλιακού κράτους της Δεξιάς.

Την ίδια στιγμή κέντρα και παράκεντρα εξουσίας απεργάζονταν μελλοντικά σενάρια συγκυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με την Χρυσή Αυγή. Το είχε δηλώσει ο ίδιος ο Τάκης Μπαλτάκος σε δημοσιογράφους, τον Ιούνιο του 2013: Είχε αναφερθεί στο "απευκταίο αλλά όχι απίθανο ενδεχόμενο" η ΝΔ να υποχρεωθεί να κυβερνήσει μετά τις επόμενες εκλογές με τη συνεργασία της Χρυσής Αυγής. Ο γνωστός δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, είχε αναφερθεί – ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΥΧΑΙΑ – στην πιθανότητα συγκυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με μία «σοβαρή Χρυσή Αυγή».

Η δολοφονία Φύσσα, όμως, από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά τροποποίησε τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου και της ντόπιας ολιγαρχίας. Οι πιέσεις που δέχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς από κέντρα του εξωτερικού, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και όχι μόνο, τον ανάγκασαν να ακολουθήσει μία μετωπική στρατηγική έναντι της Χρυσής Αυγής, όχι επειδή διαφωνούσε και τόσο με το περιεχόμενο του πολιτικού της λόγου ή των ιδεολογημάτων της, όσο επειδή δεν μπορούσε να πράξει αλλιώς.

Τότε οι προφέσορες – σύμβουλοι, της χάραξης στρατηγικής στο Μέγαρο Μαξίμου – και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς βέβαια – πίστεψαν ότι δοθείσης της ευκαιρίας, οι διώξεις κατά της Χρυσής Αυγής θα μπορούσαν να  χρησιμοποιηθούν ως βασικό όχημα επαναπατρισμού των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από το κόμμα εξαιτίας της μνημονιακής στροφής του Αντώνη Σαμαρά.  Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύχθηκε η «θεωρία των δύο άκρων» και ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ένα βήμα παραπάνω αποδεικνύοντας ότι εκτός από επικίνδυνος, είναι και αδίστακτος: Ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Peterson Institute for International Economics σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συμψήφισε όσους τάσσονται κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με την δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής. Ο ίδιος δήλωσε ότι «Πρέπει να αντιμετωπιστεί και το άλλο άκρο που μιλάει για έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.». Η παραπάνω δήλωση δεν ανήκει σε κάποιο διακεκριμένο πολιτικό πρόσωπο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, ούτε σε κάποιον αξιωματούχο του ελληνικού μετεμφυλιακού κράτους της Δεξιάς. Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον σημερινό πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά.

Τώρα, το περιεχόμενο του βίντεο που ήρθε στην δημοσιότητα αποκαλύπτει τις στενές σχέσεις του περιβάλλοντος Σαμαρά με τη Χρυσή Αυγή. Αποκαλύπτει κυρίως ότι η Χρυσή Αυγή εντάχθηκε πλήρως στις μεθοδεύσεις, στις τακτικές και στις στρατηγικές του Μεγάρου Μαξίμου. Το ναζιστικό μόρφωμα,  από «συγγενές πολιτικό κόμμα», όπως είχε δηλώσει ο υπεύθυνος – κατόπιν εντολής Σαμαρά- επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας για τη Νέα Δημοκρατία στην Βόρειο Ελλάδα, Παναγιώτης Ψωμιάδης, μεταβλήθηκε ,στο πλαίσιο της ρητορικής του περιβάλλοντος Σαμαρά σε άκρο, για να αναπτυχθεί η γελοία και επικίνδυνη για τη δημοκρατία και τη δημοκρατική σταθερότητα «θεωρία των δύο άκρων». Πριν το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρήσει την υλοποίηση του σχεδίου ανωμαλίας μέσω της ανιστόρητης «θεωρίας των δύο άκρων», η Χρυσή Αυγή είχε τεθεί στο οπλοστάσιο και στη διάθεση του Αντώνη Σαμαρά και του κατεστημένου έτσι ώστε όταν ερχόταν η ώρα να χρησιμοποιείτο ως μηχανισμός ανακοπής της εκλογικής δυναμικής που αναπτύσσει η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ας μην αναρωτηθεί, λοιπόν, για το ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Το παρακράτος είναι εδώ. Ζει και βασιλεύει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.